Ispravan način developer i klijent

  1. Početna
  2. Kako
  3. Ispravan način developer i klijent

Kome je namenjen ovaj tekst?

Ovaj tekst je namenjen i developerima i onima koji žele da im neko uradi sajt web developer ili web dizajner.

Koji je tačno problem?

Problem je u ogromnoj većini neiskustvu developera i njihovom dogovoru sa klijentom. Kod nas se javljao bukvalno isti problem kod svih.
Jako je teško da se postigne konačni dogovor sa klijentom i da se sve to naplati a nije ni moguće baš sve da se napomene pre početka pa onda i dolaze nesporazumi.

Ono što je najlakši deo ove priče jeste dogovor oko hostinga i domena.

Ko kupuje hosting i domen, klijent ili developer?

Hosting i domen bi trebao bez izuzetka da kupi klijent. 
Šta ukoliko to klijent ne zna? Ima klijenata koji ne znaju ni šta je email adresa a treba da poruče hosting?
U tom slučaju hosting i domen poruči developer i klijentu pošalje kako treba da uplati. Nakon završetka sajta ceo nalog prebacuje na email od klijenta.
Ukoliko klijent se donekle snalazi onda se klijentu samo preporuči koji hosting i domen i da link za porudžbinu i da klijent to odradi.

JAKO BITNO

Developer ukoliko vrši porudžbinu hostinga i domena poručuje NA IME KLIJENTA znači unosi podatke od klijenta (ime, prezime…) a ne svoje. Ovo je najbitnija stvar prilikom porudžbine!

Zašto moraju da budu podaci od klijenta kada to može kasnije da se promeni?

Na rs domenima ne može da se promeni besplatno, promena košta 1000 dinara. A to je takođe manje bitno, klijent je kupio to i normalno je da podaci budu njegovi i da on bude 100% vlasnik hostinga i domena, isto kao kada bi ste vi poručili za vas da vi budete vlasnik nečega što ste platili.

Zašto je dobro za developera da doman i hosting budu na email i ime klijenta?


(u ovom scenariju se ne računa ukoliko vam plaća mesečno održavanje)

Odgovor je prilično logičan i jednostavan. Klijent vam je platio izradu sajta i to je sve. Nakon izrade sajta vi sa klijentom nemate nikakve veze vi nastavljate dalje imate nove sajtove i projekte na kojima radite pa vam nije do toga da vam klijent dosađuje za nešto što više nije vaš posao i nešto za šta niste plaćeni. Stoga on sve ostalo vrši komunikaciju sa hostingom. 

Jedino ako je u pitanju dorada sajta koja se naravno doplaćuje. 

Djordje
Share