Preformanse web hostinga

Zašto je uptime bitan?

Pre svega uptime je ključna stvar kada je u pitanju hosting jer to znači koliko je on dostupan toliko vaši posetioci mogu da posete vaš sajt.

Šta je uračunato u uptime?

U uptime je uračunato bukvalno sve. I kada se radi restart servera zbog update servera ili svega, zbog kvara na hardveru, zbog greške u softveru. Bukvalno sve što utiče da vaš sajt bude dostupan ili ne.

Postoje takođe hosting provajderi koji garantuju 100% uptime ali u uslovima korišćenja su naveli da u tih 100% se ne računa kada server nije dostupan zbog najavljenih hardverskih zamena ili zbog održavanja ili zbog update servera. Naravno kao što ste već shvatili to je marketinški trik i prevara jer retko ko čita uslove korišćenja.

Uptime za novembar mesec je iznosio 100%. 

Ispod se nalazi uptime za 2018 godinu gde je server bio nedostupan manje od 6 minuta za celu godinu što znači da je ostalo sve vreme bio dostupan za sve.

U ovih godinu dana imali smo i kvar na hard disku ali zbog infrastrukture koju smo postavili server je i tada bio dostupan zbog paralelnih diskova koji rade i time se ne primećuje kada se nešto slično desi.


Januar – 99,998% (sajtovi nisu bili vidljivi 52 sekunde)

Februar – 99,999% (sajtovi nisu bili vidljivi 26 sekunde)

Mart – 100%

April – 100%

Maj – 100%

Jun – 99,997% (sajtovi nisu bili vidljivi 1 minut i 18 sekunde)

Jul – 100%

Avgust – 100%

Septembar – 99,996% (sajtovi nisu bili vidljivi 1 minut i 45 sekunde)

Oktobar – 99,998% (sajtovi nisu bili vidljivi 52 sekunde)

Nobembar – 100%


Pored toga na svakom hosting nalogu imate HTTP/2 aktivan, SSL za svaki domen i subdomen, RailGun i CloudFlare čak i za manje pakete od 800 dinara za godinu dana. Svaki hosting nalog se nalazi na indetičnim serverima koji imaju SSD NVMe u paralelnoj vezi gde je omogućen ovako visok uptime.

Naravno uz sve ove pogodnosti i LiveChat gde je podrška dostupna od 9 ujutru do 1 uveče svakog dana čak i za vreme vikenda i praznika.

I za kraj bih citirao našeg klijenta koji je danas izjavio:

Kako je moguće da ste uvek dostupni?

 

Popularno ovih dana jeste kako da postavite svoj besplatan github.io sajt na cPanel i povezati cPanel generalno sa githubom.

Pre svega potrebno je da imate omogućen Git opciju u cPanelu.

Nakon čega pretpostavimo da imate već repositorie kreiran na githubu koji je spreman da bude postavljen na sam cPanel.

Idite na svoj github repositorie i zatim klikntie na “Clone or download” pojaviće vam se prozorčić i u njemu link koji kopirate, kao na slici ispod.

 

github na cPanel

 

 

Taj link koji ste iskopirali (u našem slučaju je: https://github.com/webhostingsrbijaRS/we…) potrebno je da ubacite u cPanel.

Otvorite cPanel zatim nađite opciju “Git Version control” i zatim kliknite na “Create” (plavo dugme). Kao na slici ispod.

 

 

github na cpanel

 

 

Nakon čega pojaviće vam se sledeći prozor:

 

 

github na cpanel

 

U polje “Clone URL” unosite onaj url koji ste kopirali sa github-a

U “repository path” postavice vam automatsku putanju a vi postavljate putanju za taj repository, public_html svakako treba da stoji ali može i dodatni folder ( na primer: public_html/test) ukoliko ste kao mi u primeru kreirali besplatan sajt na pages.github.io onda unesite samo public_html.

U “repository name” ne morate ništa da unosite ostavite kako jeste i kliknite na dugme ispod “Create”.

Ukoliko je sve u redu dobićete poruku u desnom gornjem uglu:

Information:The system successfully initiated the clone process for the “webhostingsrbijaRShub.io.git” repository. The system may require more time to clone large remote repositories.

Kao što piše prošlo je sve u redu i potrebno je da sačekate neko vreme (zavisi od mnogo čega i nema otprilike, jednostavno morate da imate strpljenje i da sačekate) i pojaviće vam se na toj strani.

Time ste završili sve.

20 avgusta 2018 .win je poskupeo sa 300 dinara na 1350 dinara. Iako je od kada je nastao dugi niz godina držao jako nisku cenu što je pogodilo mnogima koji imaju neki servis ili neke test sajtove sada je cena to znatno promenila.

Nije bilo naznaka da će se cena promeniti iako se govorilo da će cena .win postati regularna i trajna kao i da nije bilo najava od strane registranta za promenu cena to se ipak desilo.

Ko je obnovio domen pre 20 avgusta mogao je da obnovi po staroj jeftinoj ceni od 300 dinara od 20 avgusta ove godine cena obnove je veća kao sama cena registracije.

Naravno ova cena je neodrživa jer svi koji su koristili .win su koristili zbog niske cene koja se nije menjala godinama i ulivala je sigurnost ali evo to se promenilo pa sada svako mora da izabere opciju koja je najbolja za njega.

Postoje dve opciju ovom slučaju, da platite paprano skupu obnovu (za 1000 dinara više), u ovom slučaju možete i da čekate poslednji dan da se slučajno ne dozovu pameti i da vrate cene kakve su bile. Jer u tom slučaju ništa ne gubite svakako jer ipak ste se odlučili za obnovu.

Druga opcija jeste da pređete na neki drugi domen koji je takođe jeftin i da uradite redirekciju sa svog .win domena na taj novi. Naravno ukoliko je ovo opcija koju birate, birajte neku stabilniji domen kao što je .com .net .info .org. rs. Cena .in.rs je 500 dinara pa možete da razmislite o toj opciji čak i da poskupi nekad u budućnosti (cenu diktira RNIDS – Registar nacionalnog Internet domena Srbije) neće biti sigurno duplo skuplje.

Na strani cenovnik domena videćete da gomila domena koji su bili takođe jeftini u paketu sa .win više nisu. Ovo je ogromna izmena za sve koji su koristili i druge jeftine ekstenzije.

Naša preporuka:

ukoliko vam je ostalo više od 2 nedelje do isteka, kupite novi domen (primer .in.rs) i uradite redirekciju sa svog .win domena na .in.rs. Kako da uradite redirekciju napisaću u drugom članku kako bi ste zadržali poziciju na google pretrazi. Ukoliko vam onda ona nije bitna, obična redirekcija u cPanelu biće dovoljna.

Često pitanje se pojavljuje kada će mi biti aktivni domen i hosting nakon što izvršim uplatu. Pa evo ovim postom da sumiramo i objasnim kada možete da očekujete.

Uplata putem uplatnice/ebankinga/mbankinga u pošti/banci

Ukoliko izvršite uplatu do 12 časova, vaša uplata biće na računu istog dana a samim tim i aktivacija domena i hosting usluge biće tog dana.

Nakon što vaša uplata legne na račun sama aktivacija traje par minuta (vreme koje je potrebno da vidimo poziv na broj koji ste uneli i da kliknemo na dugme “aktiviraj”).

Koliko se to zapravo čeka?
Tu čekamo da vaša banka gde ste uplatili proknjiži vašu uplatu (putem ebankinga/mbankinga ide duplo brže) pa onda se ta uplata prosleđuje našoj banci (gde se ponovo čeka proknjiženje). Primetili smo da uplate iz manjih mesta (naselja i varoši) stižu sporije iz nekog razloga.

Vreme obično ukoliko se uplati pre podne (do 12 časova) uplata legne na naš račun sat vremena do 2 sata nakon što izvršite uplatu.

Kada uplatu izvršite posle 15 časova velike su šanske da uplata legne sledećeg dana (ujutru do 12 časova) kada će i sama aktivacija domena i hostinga. Ovo nije pravilo jer nekada uplata izvršena i u 18 časova legne tog istog dana (ovo je jako retko!).

Uplata karticom tj putem paypal-a

Uplata karticom legne odmah i aktivacija je kroz par sekundi.

Da li dobijam neko obaveštenje kada se izvrši aktivacija?

Da. Nakon što uplata legne na naš račun, sama aktivacija traje par sekundi (do minuta) a onda vam stiže email sa obaveštenjam da je hosting/domen aktivan i možete da ga koristite.

Kako mogu da dobijem podatke za uplatu?

Podatke za uplatu dobijate na email kada završite porudžbinu.

Pre svega potrebno je da postavite podrazumevanu verziju svog sajta da se otvara isključivo samo putem https.

To možete da uradite pomoću drugog uputstva na ovom našem sajtu. Ali pretpostavljam da ste to već uradili i dobili sivo https a ne zeleno kako ste očekivali.

Pre svega da prvo proverimo 3 opcije koje su moguće:

  1. prvo znači da vaš sajt ima aktivan SSL ali da se sadržaj ne učitava kompletno sa HTTPS i onda je potrebno da ispratite uputstvo ispod i da se to ispravi kako bi postalo kao treći primer tj da piše Secure.
  2. Drugo znači da nemate aktivan SSL i kontaktirajte hosting podršku kako bi vam aktivirala SSL (danas svi imaju besplatan SSL ukoliko vaš hosting provajder kaže da morate da platite nešto da bi ste imali SSL odmah ga promenite).
  3. Treća opcija je i ona najbolja a to je da imate aktivan SSL i da se na toj strani sve učitava preko HTTPS i ništa ne trebate da dirate.

Prvo zašto nije zeleno (secure)?

Razlog je prilično jednostavan kao što i stoji u obaveštenju ako ste kliknuli na https a to je da vam se neki deo sajta učitava sa http a sajt ste otvorili sa https. Što odmah kaže i rešenje SVE  na sajtu mora da bude https i ono što se učitava na sajtu (kao što su slike, css, js…) mora da se učitava i linkuje sa https. Samo tada će biti secure!

Pošto smo dobili odgovor kako i zašto kako sada to da se ispravi bez znanja programskog jezika ili html/css.

Pre svega kako da ustanovimo šta se učitava sa http?

Jednostavno, pritisnite F12 (chrome) i pojaviće vam se u donjem uglu dodatak kao sa slike:

mixed content

Nakon čega je potrebno da kliknete u desnom gornjem uglu tog novog prozorčića pored iksa imate neke brojeve crvenom i žutom bojom kao što je označeno crvenim kvadratom, kliknete tu.

U donjem delu pjaviće vam se greške i upozorenja kao sa slike:

mixed content

kao što vidite ono piše tačno šta se ne učitava koja slika, ili nešto drugo preko https. Jednostavnom izmenom tog linka na sajtu u adres baru pojaviće vam se “secure” ukoliko ste sve lepo uradili. Ovo je potrebno da uradite za svaku stranu na svom sajtu.

Ukoliko je to neki deo tj slika koja je upisana u kodu sajta tj u nekom php/html/css fajlu potrebno je da ručno otvorite taj fajl i da izmenite.

Ukoliko je upisano u bazi kao što je slučaj kada pišete neki post ili je u pitanju neki pagebuilder to možete da izmenite pomoću plugina “search and replace”. Ima puno plugina na tu temu pa vi izaberite neki koji želite svakako gledajte da je update tog plugina skorije (manje od 6 meseci).

Link za pretragu je: https://www.google.rs/q=search+and+replace+wordpress+plugin

 

Podrška neće raditi putem LiveChat-a u periodu od 12 do 22 juna.

Podrška će i dalje biti dostupna putem emaila od 9 ujutru do 1 uveče.

WebHostingSrbija.RS

Šta znači kada posetite svoj sajt i dobijete 403 forbidden grešku?

Forbidden

You don’t have permission to access / on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

To pre svega znači da nemate index.html, index.htm, index.php, home.html, home.htm, home.php,default.php i default.php. Ima jos par varijacija ali sve se svodi na ovo.

Ukoliko ovo dobijate čim otvorite vaš domen “vassajt.rs” to znači da nemate jedan od ovih fajlova u public_html folderu koji je glavni folder za vaš sajt. 

Ova greška može da se pojavi i ako imate recimo folder zvani “dokumenti” i pokušate da posetite vassajt.rs/dokumenti/ i pojaviće vam se ista greška.

Ovo je iz bezbednosnih razloga da ukoliko slučajno nedostaje index fajl da spreči izlistavanje direktorijuma.

Ukoliko ipak želite da se fajlovi izlistaju u folderu kreirajte .htaccess fajl (sa sve tačkom, znači tačka htaccess) i postavite sledeće:

Options +Indexes

Nakon čega ćete omogućiti da se fajlovi i folderi izlistaju kada se poseti taj folder.

U ovom članku ćemo uraditi minioptimizaciju baze koja može da ubrza učitavanje admin dela wordpress-a.

Revisions

Prva stvar koju ćemo uraditi jeste obrisaćemo revision postova, to je zapravo da pogledate izmene koje ste vršili u wordpressu. Malo smo napravili mini istraživanje sa našim klijentima i čak 70% nije znalo da to ima, ostalih 30% je znalo ali niko nije ni pogledao ni jednu izmenu unazad.

revision

Ovo je stvarno korisna opcija koju daje wordpress da ukoliko se desi neka greška da može da se vidi unazad i ispravi. Međutim ovo važi samo za one koji ne koriste tu opciju.

Zapravo svaka izmena koju napravite i sačuvate sa “update” prethodna kopija se sačuva kao originalan post.

Ugasićemo tu opciju tako što ćemo u wp-config.php fajlu da dodamo:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Možete da dodate bilo gde. Ovo će ugasiti bilo kakav revision na wordpressu, međutim ukoliko vam je potrebna ta opcija možete da definišite koliko verzija će čuvati sledećim kodom:

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

Ovim ste ograničili broj na 3 što je možda čak i bolja opcija jer se nikad ne zna kada će zatrebati pregled prethodne verzije. Ali ukoliko ste sigurni da nemate potrebe za ovim jednostavno ugasite time ćete dosta smanjiti težinu baze.

Autosave

Jedna opcija koja će pomoći da smanjite zauzeće na svom hosting nalogu i time ubrzate sajt jeste da autosave kada pišete post povećate.

Autosave sada je na 60 sekundi kao podrazumevano vreme, to znači da se vaš post sačuva svakih 60 sekundi i to znači da se upisuje u bazu svakih 60 sekundi i to plus posete posetioca i ako rade više urednika to je zaista puno upisa i čitanja iz baze što podiže CPU na hostingu i zbog koga možete da imate problema na hostinzima gde je cpu ograničen CloudLinuxom.

Da bi ste definisali autosave potrebno je da u wp-config.php fajlu dodate sledeće:

define('AUTOSAVE_INTERVAL', 300 );

Ovim ste definisli da je autosave pomeren na 300 sekundi umesto na podrazumevanih 60.

 

Brisanje revision

Nakon što smo ograničili ili onemogućili novo upisivanje i dupliranje, sada je potrebno da prethodne i obrišemo. To ćemo uraditi tako što se ulgojemo u phpmyadmin (ulogujte se na cPanel (vasdomen.rs/cpanel) zatim imate ikonicu phpmyadmin) otvoriće vam se u novom tabu i pojaviće vam se baza podataka sa leve strane, kliknite na nju levim klikom.

Nakon toga će vam se izlistati tabela sa leve strane u sivom delu odmah gde ste kliknuli, a sa desne strane pojaviće vam se opcije, kao što su “Structure”, “SQL”, “Search” tu je potrebno da kliknete na SQL.

phpmyadmin sql

Zatim u polje za unos unesite sledeće:

 

DELETE FROM [Ovde_Ide_Prefix]_posts WHERE post_type = “revision”;

Nakon toga kliknite na dugme “Go” u donjem desnom uglu.

Nakon toga ste obrisali revisie. Sjajno!

Optimizacija

Poslednja stvar koju ćemo uraditi u vezi sa optimizacijom jeste koristićemo opciju optimize u phpmyadminu koja takođe pomaže da se smanji težina baze.

Otvorimo phpmyadmin ukoliko ste zatvorili na način isti kao u prethodnom koraku.

php my admin

Zatim kliknimo na svoju bazu u desnoj strani da vam se tabele izlistaju i sa desne strane, zatim na dnu imate “Check all” i odmah pored sa desne strane je klikom na “With selected” imate “Optimize table”. Kada kliknete na to aplikacija će automatski optimizovati tabelu sačekate da završi.

Kada se to desi u donjem delu isto ćete videti kolika je baza bila u ovom našem test slučaju 6.4MB i 3.4MB A nakon optimizacije je 2.8MB i 0B (ovo znači nula bajta znači ništa).

optimizzovano

Videćete i sami koliko će zapravo da se smanji baza razlike su jako jako velike.

 

Kao što ste videli nije bilo uopšte teško i nije bio potreban bilo kakav plugin koji DODATNO opterećuje vaš sajt ili bazu pa onda napravite kontra efekat.

Izbegavajte pluginove koliko god je to moguće jer oni dodatno opterećuju vaš sajt.

Pre svega treba prvo da proverite da li vaš sajt ima zvaničnu email adresu (nešto tačka vaš domen tačka nešto: domen.tld) ako je wordpress to proverite u Settings – General i u polju za email trebalo bi da stoji vaša zvanična email adresa. Ako ne stoji unesite je (prethodno trebate i da je kreirate tamo gde imate hosting).

Naravno ovde možete da koristite i gmail ili bilo koji drugi besplatan mail provajder ali nije baš profesionalno i primamljivo za oko zar ne? Pa samim tim o njima nećemo ni da pišemo pogotovo zato što svako može da ima svoj email ko god ima sajt.

Nakon toga da li vaš sajt je povezan na mail server preko SMTP?

Ukoliko se pitate nešto tipa: kako to da znam. Onda odgovor je da 99% da nije povezan. To je odmah i glavni razlog zašto mail ide u spam.

U nekom od prethodnih članaka napisali smo kako da povežete vaš sajt sa mail serverom. SMTP i wordpress

Sada kada imamo zvaničnu email adresu i imamo SMTP propisno povezan sa email i sajtom sledeći korak je da testiramo da li će email zavrišiti u SPAM.

Ima dosta alata ali izdvojićemo jedan od njih: https://www.mail-tester.com/

Kada otvorite sajt pojavi se:

mail spam wordpress

Sada je potrebno da pošaljete jedan email na email koji vam je izašao u belom pravougaoniku.

Kako email da pošaljete prilično je jednostavno, možete da simulirate kreiranje naloga i unesete tu email adresu koja vam je izašla ili jednostavno da pošaljete email neki preko mail klijenta ili webmaila.

Kada to uradite kliknite na plavi kdvadrat i trebalo bi da vam se pojavi slika kao sledeća:

spam smtp check

Tu je i score. Kao što vidite od maksimalno 10 poena. Ako je niži ne paničite odmah ne mora da znači da je loše.

Prvo idemo korak po korak kao što vidite ima par stavki koje proverava koje su mogućnosti zbog čega će email zavrišiti u spam folderu a ne u inbox.

Prva stavka, običan pregled vašeg emaila ako nešto nije u redu pisaće ali to ne ulazi u score.

Druga stavka kao što vidite kod nas to već ulazi i tu je prva provera. Kada kliknemo na nju.

spam score 2 wordpress

Videćemo i poruke. Kao što vidite i ocene koje stoje i šta je tu negativno. Ono što je najopasnije ovde jeste da nemate DKIM i SPF (napisaćemo kako da dodate na kraju članka). A mi smo dobili najmanju ocenu zato što se dobijaju podaci o registraciji na sajtu pa kaže da je mogući phishing. To svakao ne treba da vas brine jer gore u napomeni kao što kaže da svaka ocena ispod 5 smatra se spamom. A ovo šta god uradili neće pasti ni biti približno 5 ako imate DKIM i SPF aktivan i ispravan.

Treća stavka šta nam ona govori.

spam cache 3 wordpress

Ovde ćete najverovatnije imati negativnu ocenu pogotovo gde je DMARC test to retko ko ima iako se postavlja isto kao i DKIM i SPF ( i to će biti na kraju članka).
Ovde ukoliko poslednje 3 stavke nisu dobre javite se svom hosting provajderu da to ispravi jer to od vas ne zavisi. Ono što vi možete da uradite jesu prve tri i to je sve.

Znači kao što i pise DKIM, SPF i DMARC su ispravni i validni. DMARC je popularan u poslednje vreme jer gmail šalje jako često emailove u spam bez ovog zapisa.

Četvrti korakspam cache 4 mail

Četvrti korak je takođe bitan jer on prikazuje kako softver na serveru tretira vaš email. Koliko je veliki vaš email, sadržaj, koliko slika ima koliko teksta, da li je html iili nije. Da li ima neke linkove koji su pokvareni ili ne vode nigde. Sve to utiče na spam. Ukoliko je sve u redu (sa tehničke strane prethodnog koraka) ovo je takođe jako bitno kakav će email biti. Jer danas softver pored toga što sam uči on ima i pravila po kojima prepoznaje spam poruke.

Kao što vidite ovde ne daje nagativnu ocenu ali predlaže da u zaglavlju poruke se ubaci link gde može korisnik da se odjavi sa mail liste ukoliko ne želi da prima više poruke. To takođe dodatno sprečava da vaš email završi u spam folderu.

Peti korak je bitan po tome čak i da je sve u redu ostalo ako se ovde nalazi vaš server nema vam spasa.

mail blacklist

Ovo MORA da bude kao na slici tj da vam piše da niste na crnoj listi. Šta zapravo to znači?
Ako se nalazite barem na jednoj listi tj vaš server gde imate sajt onda je ogromna mogućnost da vaši emailovi čak neće biti ni prosleđeni klijentu, nećete stići ni do SPAM foldera. Jednostavno sistemi blokiraju bilo kakve emailove od servera koji se nalaze na nekoj listi. TO je tako i to sprečava zloupotrebu servera.

Ukoliko piše da se nalazite na listi tu je najveći problem da kažemo. Morate hitno kontaktirati svog hosting provajdera i da zatražite da vam sajt migrira na neki drugi server čija ip adresa se ne nalazi na crnoj listi. Ukoliko odbije to jedino rešenje je da tražite povraćaj novca ukoliko je moguć i da promenite hosting provajdera.

Obećanja da će on rešiti to nemojte da verujete i da se oslanjate jer čak i pored njegove dobre volje to traje dosta dugo.

Kako može hosting provajder da spreči da njegov server završi ovde je prilično jednostavno, sprečavanjem masovnog slanja emaila na hosting nalozima raznim limitima i softverom.

Poslednji korak jeste gde piše da nemate loših linkova tj koji nerade ili slično i time se završio vaš test.

Sada kada smo završili sve ovo a desilo se da imate negativnu ocenu za DKIM, SPF ili DMARC u daljem tekstu kako to da dodate u cPanelu.

Ovo ne važi samo za cPanel nego bilo gde vam se nalazi DNS (možda je to i cloudflare ukoliko ga koristite, ali podaci i polja su ista i svuda se isto zovu samo putanja do njih je drugačija).

Pretpostavimo da ste se ulogovali u cPanel i našli dugme Zone Editor, zatim kliknite na Manage.

Otvorila su vam se sva DNS podešavanja za taj domen.

Zatim DNS recorde dodajete kao sa slike:

Da bi ste dodali DKIM (ako vam gore u tester piše da ga nemate) posetite: https://dkimcore.org/tools/

U polje za domen unesite vaš domen.

Skoncetrišimo se na deo kao sa slike

1527111051.webhostingsrbija._domainkey.webhostingsrbija.rs:v=DKIM1;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDLj5ok3n1n6AoqBa2OSOKlvgkhWOjkviFtR42lDBbgFZ7E0jfX0UxrQGf/YTMGiFMBCu/Jj+V311TZhCI1T0cJKnh6mEdf/ajRfIEYlzXomMnXEOeZWO7mvqb7gT9Ek1a423btrVfvVxuN2QaETZI3U+rCnwh8t367HQjrwpA1TwIDAQAB:3600::

Ovaj “kod” sam odvojio u dva dela. Prvi deo boldiran ide u jedno polje ovaj drugi iskošen ide u drugo polje. Prvi deo ide od početka (bez apostrofa) pa do kraja vašeg domena tj do dve tačke a drugi deo ide od dve tačke tj od v jednako DKIM1 pa skoro do kraja tj dok ne naiđe na prve dve tačke kao što vidite.
To se dodaje u Record TXT.

Znači kliknemo u cPanelu “Add TXT Record” odmah ispod pojaviće vam se dva polja za unos.

U prvom polju “Name” unosimo kao u primeru boldirano.

A u drugom delu gde piše Record unosimo iskošeni deo od dve tačke do dve tačke. Zatim kliknemo Add Record i time smo dodali.

Time smo dodali DKIM record čestitamo.

Dodavanje SPF recorda, kliknite ponovo na Add TXT Record u prvom polju “Name” treba da stoji samo vaš domen. U drugom polju gde piše Record treba da stoji “v=spf1 +a +mx +ip4:192.121.166.238 ~all” gde ip adresa označava ip adresu vašeg servera. Kako da  pronađete ip adresu: https://ipinfo.info/html/ip_checker.php

Sačuvajte i time ste završili sa SPF recordom.

Kako da dodate DMARC record?

Kliknite na Add TXT Record.

U prvom delu treba da stoji “_dmarc.vasdomen” (bez navodnika) a u drugom delu gde je Records treba da stoji “v=DMARC1; p=none;” (bez navodnika). Kliknite na Add record i time ste dodali i DMARC.

 

Sada ste potpuno opremljeni DNSom i ne bi trebalo da vaš email završava u spam. Ukoliko se ipak to i dalje desi pitajte svog hosting provajdera za savet i da  proveri dns podešavanja ukoliko je sve u redu promenite stil poruke.

 

Nginx je software na hostingu koji pomaže da se vaš sajt znatno brže učitava. On je zapravo web server baš kao i apache ali ga mi na hostingu koristimo kao reverse proxy jer ne želimo da izgubimo pogodnosti koje apache nudi.

Zato recimo kada vaš sajt poseti neko on prvo pristupa Nginx serveru koji keširani sadržaj vašeg sajta odmah isporuči klijentu bez čekanja ili bilo kakve obrade.

Nginx koristi znatno manje resursa na serveru nego Apache i samim tim omogućava da se server iskoristi za mysql bazu ili bilo kakvu drugu obradu i time ostavlja još više prostora obradi podataka i bržem isporučivanju sadržaja klijentu.

Nginx je takođe podešen da radi sa SSL-om što većina današnjih sajtova ima.

Pored CloudFlare i RailGun-a Nginx je još jedan u nizu alata koji omogućava savršen i brz rad kako severa tako i sajtova. Brže očitavanje sajtova možete primetiti i golim okom bez ikakvih online alata za merenje brzine.

Kod nas možete da se uverite u razliku potpuno besplatno korišćenjem probnog perioda.