Podrška putem Vibera

Pozdrav dragi klijenti imamo novost za vas. Kao što i sami već znate da smo pioniri kada je u pitanju podrška i usluga u našoj zemlji samim tim mi nastavljamo sa istim. Uveli smo podršku putem Vibera i funkcioniše na identičan način kao i LiveChat podrška.

Na dnu našeg sajta www.webhostingsrbija.rs videćete ikonicu Vibera i samo kliknite na nju i pojaviće vam se opcija da dodate naš broj telefona i da nam pišete putem Vibera. Ukoliko imate desktop ili mobilnu aplikaciju možete da nam se javite.

Ukoliko imate nekih pitanja tu smo mi svakog dana od 9 ujutru do 1 uveče čak i vikendom.

Kome je namenjen ovaj tekst?

Ovaj tekst je namenjen i developerima i onima koji žele da im neko uradi sajt web developer ili web dizajner.

Koji je tačno problem?

Problem je u ogromnoj većini neiskustvu developera i njihovom dogovoru sa klijentom. Kod nas se javljao bukvalno isti problem kod svih.
Jako je teško da se postigne konačni dogovor sa klijentom i da se sve to naplati a nije ni moguće baš sve da se napomene pre početka pa onda i dolaze nesporazumi.

Ono što je najlakši deo ove priče jeste dogovor oko hostinga i domena.

Ko kupuje hosting i domen, klijent ili developer?

Hosting i domen bi trebao bez izuzetka da kupi klijent. 
Šta ukoliko to klijent ne zna? Ima klijenata koji ne znaju ni šta je email adresa a treba da poruče hosting?
U tom slučaju hosting i domen poruči developer i klijentu pošalje kako treba da uplati. Nakon završetka sajta ceo nalog prebacuje na email od klijenta.
Ukoliko klijent se donekle snalazi onda se klijentu samo preporuči koji hosting i domen i da link za porudžbinu i da klijent to odradi.

JAKO BITNO

Developer ukoliko vrši porudžbinu hostinga i domena poručuje NA IME KLIJENTA znači unosi podatke od klijenta (ime, prezime…) a ne svoje. Ovo je najbitnija stvar prilikom porudžbine!

Zašto moraju da budu podaci od klijenta kada to može kasnije da se promeni?

Na rs domenima ne može da se promeni besplatno, promena košta 1000 dinara. A to je takođe manje bitno, klijent je kupio to i normalno je da podaci budu njegovi i da on bude 100% vlasnik hostinga i domena, isto kao kada bi ste vi poručili za vas da vi budete vlasnik nečega što ste platili.

Zašto je dobro za developera da doman i hosting budu na email i ime klijenta?


(u ovom scenariju se ne računa ukoliko vam plaća mesečno održavanje)

Odgovor je prilično logičan i jednostavan. Klijent vam je platio izradu sajta i to je sve. Nakon izrade sajta vi sa klijentom nemate nikakve veze vi nastavljate dalje imate nove sajtove i projekte na kojima radite pa vam nije do toga da vam klijent dosađuje za nešto što više nije vaš posao i nešto za šta niste plaćeni. Stoga on sve ostalo vrši komunikaciju sa hostingom. 

Jedino ako je u pitanju dorada sajta koja se naravno doplaćuje. 

Zašto je uptime bitan?

Pre svega uptime je ključna stvar kada je u pitanju hosting jer to znači koliko je on dostupan toliko vaši posetioci mogu da posete vaš sajt.

Šta je uračunato u uptime?

U uptime je uračunato bukvalno sve. I kada se radi restart servera zbog update servera ili svega, zbog kvara na hardveru, zbog greške u softveru. Bukvalno sve što utiče da vaš sajt bude dostupan ili ne.

Postoje takođe hosting provajderi koji garantuju 100% uptime ali u uslovima korišćenja su naveli da u tih 100% se ne računa kada server nije dostupan zbog najavljenih hardverskih zamena ili zbog održavanja ili zbog update servera. Naravno kao što ste već shvatili to je marketinški trik i prevara jer retko ko čita uslove korišćenja.

Uptime za novembar mesec je iznosio 100%. 

Ispod se nalazi uptime za 2018 godinu gde je server bio nedostupan manje od 6 minuta za celu godinu što znači da je ostalo sve vreme bio dostupan za sve.

U ovih godinu dana imali smo i kvar na hard disku ali zbog infrastrukture koju smo postavili server je i tada bio dostupan zbog paralelnih diskova koji rade i time se ne primećuje kada se nešto slično desi.


Januar – 99,998% (sajtovi nisu bili vidljivi 52 sekunde)

Februar – 99,999% (sajtovi nisu bili vidljivi 26 sekunde)

Mart – 100%

April – 100%

Maj – 100%

Jun – 99,997% (sajtovi nisu bili vidljivi 1 minut i 18 sekunde)

Jul – 100%

Avgust – 100%

Septembar – 99,996% (sajtovi nisu bili vidljivi 1 minut i 45 sekunde)

Oktobar – 99,998% (sajtovi nisu bili vidljivi 52 sekunde)

Nobembar – 100%


Pored toga na svakom hosting nalogu imate HTTP/2 aktivan, SSL za svaki domen i subdomen, RailGun i CloudFlare čak i za manje pakete od 800 dinara za godinu dana. Svaki hosting nalog se nalazi na indetičnim serverima koji imaju SSD NVMe u paralelnoj vezi gde je omogućen ovako visok uptime.

Naravno uz sve ove pogodnosti i LiveChat gde je podrška dostupna od 9 ujutru do 1 uveče svakog dana čak i za vreme vikenda i praznika.

I za kraj bih citirao našeg klijenta koji je danas izjavio:

Kako je moguće da ste uvek dostupni?

 

Popularno ovih dana jeste kako da postavite svoj besplatan github.io sajt na cPanel i povezati cPanel generalno sa githubom.

Pre svega potrebno je da imate omogućen Git opciju u cPanelu.

Nakon čega pretpostavimo da imate već repositorie kreiran na githubu koji je spreman da bude postavljen na sam cPanel.

Idite na svoj github repositorie i zatim klikntie na “Clone or download” pojaviće vam se prozorčić i u njemu link koji kopirate, kao na slici ispod.

 

github na cPanel

 

 

Taj link koji ste iskopirali (u našem slučaju je: https://github.com/webhostingsrbijaRS/we…) potrebno je da ubacite u cPanel.

Otvorite cPanel zatim nađite opciju “Git Version control” i zatim kliknite na “Create” (plavo dugme). Kao na slici ispod.

 

 

github na cpanel

 

 

Nakon čega pojaviće vam se sledeći prozor:

 

 

github na cpanel

 

U polje “Clone URL” unosite onaj url koji ste kopirali sa github-a

U “repository path” postavice vam automatsku putanju a vi postavljate putanju za taj repository, public_html svakako treba da stoji ali može i dodatni folder ( na primer: public_html/test) ukoliko ste kao mi u primeru kreirali besplatan sajt na pages.github.io onda unesite samo public_html.

U “repository name” ne morate ništa da unosite ostavite kako jeste i kliknite na dugme ispod “Create”.

Ukoliko je sve u redu dobićete poruku u desnom gornjem uglu:

Information:The system successfully initiated the clone process for the “webhostingsrbijaRShub.io.git” repository. The system may require more time to clone large remote repositories.

Kao što piše prošlo je sve u redu i potrebno je da sačekate neko vreme (zavisi od mnogo čega i nema otprilike, jednostavno morate da imate strpljenje i da sačekate) i pojaviće vam se na toj strani.

Time ste završili sve.

20 avgusta 2018 .win je poskupeo sa 300 dinara na 1350 dinara. Iako je od kada je nastao dugi niz godina držao jako nisku cenu što je pogodilo mnogima koji imaju neki servis ili neke test sajtove sada je cena to znatno promenila.

Nije bilo naznaka da će se cena promeniti iako se govorilo da će cena .win postati regularna i trajna kao i da nije bilo najava od strane registranta za promenu cena to se ipak desilo.

Ko je obnovio domen pre 20 avgusta mogao je da obnovi po staroj jeftinoj ceni od 300 dinara od 20 avgusta ove godine cena obnove je veća kao sama cena registracije.

Naravno ova cena je neodrživa jer svi koji su koristili .win su koristili zbog niske cene koja se nije menjala godinama i ulivala je sigurnost ali evo to se promenilo pa sada svako mora da izabere opciju koja je najbolja za njega.

Postoje dve opciju ovom slučaju, da platite paprano skupu obnovu (za 1000 dinara više), u ovom slučaju možete i da čekate poslednji dan da se slučajno ne dozovu pameti i da vrate cene kakve su bile. Jer u tom slučaju ništa ne gubite svakako jer ipak ste se odlučili za obnovu.

Druga opcija jeste da pređete na neki drugi domen koji je takođe jeftin i da uradite redirekciju sa svog .win domena na taj novi. Naravno ukoliko je ovo opcija koju birate, birajte neku stabilniji domen kao što je .com .net .info .org. rs. Cena .in.rs je 500 dinara pa možete da razmislite o toj opciji čak i da poskupi nekad u budućnosti (cenu diktira RNIDS – Registar nacionalnog Internet domena Srbije) neće biti sigurno duplo skuplje.

Na strani cenovnik domena videćete da gomila domena koji su bili takođe jeftini u paketu sa .win više nisu. Ovo je ogromna izmena za sve koji su koristili i druge jeftine ekstenzije.

Naša preporuka:

ukoliko vam je ostalo više od 2 nedelje do isteka, kupite novi domen (primer .in.rs) i uradite redirekciju sa svog .win domena na .in.rs. Kako da uradite redirekciju napisaću u drugom članku kako bi ste zadržali poziciju na google pretrazi. Ukoliko vam onda ona nije bitna, obična redirekcija u cPanelu biće dovoljna.

Često pitanje se pojavljuje kada će mi biti aktivni domen i hosting nakon što izvršim uplatu. Pa evo ovim postom da sumiramo i objasnim kada možete da očekujete.

Uplata putem uplatnice/ebankinga/mbankinga u pošti/banci

Ukoliko izvršite uplatu do 12 časova, vaša uplata biće na računu istog dana a samim tim i aktivacija domena i hosting usluge biće tog dana.

Nakon što vaša uplata legne na račun sama aktivacija traje par minuta (vreme koje je potrebno da vidimo poziv na broj koji ste uneli i da kliknemo na dugme “aktiviraj”).

Koliko se to zapravo čeka?
Tu čekamo da vaša banka gde ste uplatili proknjiži vašu uplatu (putem ebankinga/mbankinga ide duplo brže) pa onda se ta uplata prosleđuje našoj banci (gde se ponovo čeka proknjiženje). Primetili smo da uplate iz manjih mesta (naselja i varoši) stižu sporije iz nekog razloga.

Vreme obično ukoliko se uplati pre podne (do 12 časova) uplata legne na naš račun sat vremena do 2 sata nakon što izvršite uplatu.

Kada uplatu izvršite posle 15 časova velike su šanske da uplata legne sledećeg dana (ujutru do 12 časova) kada će i sama aktivacija domena i hostinga. Ovo nije pravilo jer nekada uplata izvršena i u 18 časova legne tog istog dana (ovo je jako retko!).

Uplata karticom tj putem paypal-a

Uplata karticom legne odmah i aktivacija je kroz par sekundi.

Da li dobijam neko obaveštenje kada se izvrši aktivacija?

Da. Nakon što uplata legne na naš račun, sama aktivacija traje par sekundi (do minuta) a onda vam stiže email sa obaveštenjam da je hosting/domen aktivan i možete da ga koristite.

Kako mogu da dobijem podatke za uplatu?

Podatke za uplatu dobijate na email kada završite porudžbinu.

Pre svega potrebno je da postavite podrazumevanu verziju svog sajta da se otvara isključivo samo putem https.

To možete da uradite pomoću drugog uputstva na ovom našem sajtu. Ali pretpostavljam da ste to već uradili i dobili sivo https a ne zeleno kako ste očekivali.

Pre svega da prvo proverimo 3 opcije koje su moguće:

  1. prvo znači da vaš sajt ima aktivan SSL ali da se sadržaj ne učitava kompletno sa HTTPS i onda je potrebno da ispratite uputstvo ispod i da se to ispravi kako bi postalo kao treći primer tj da piše Secure.
  2. Drugo znači da nemate aktivan SSL i kontaktirajte hosting podršku kako bi vam aktivirala SSL (danas svi imaju besplatan SSL ukoliko vaš hosting provajder kaže da morate da platite nešto da bi ste imali SSL odmah ga promenite).
  3. Treća opcija je i ona najbolja a to je da imate aktivan SSL i da se na toj strani sve učitava preko HTTPS i ništa ne trebate da dirate.

Prvo zašto nije zeleno (secure)?

Razlog je prilično jednostavan kao što i stoji u obaveštenju ako ste kliknuli na https a to je da vam se neki deo sajta učitava sa http a sajt ste otvorili sa https. Što odmah kaže i rešenje SVE  na sajtu mora da bude https i ono što se učitava na sajtu (kao što su slike, css, js…) mora da se učitava i linkuje sa https. Samo tada će biti secure!

Pošto smo dobili odgovor kako i zašto kako sada to da se ispravi bez znanja programskog jezika ili html/css.

Pre svega kako da ustanovimo šta se učitava sa http?

Jednostavno, pritisnite F12 (chrome) i pojaviće vam se u donjem uglu dodatak kao sa slike:

mixed content

Nakon čega je potrebno da kliknete u desnom gornjem uglu tog novog prozorčića pored iksa imate neke brojeve crvenom i žutom bojom kao što je označeno crvenim kvadratom, kliknete tu.

U donjem delu pjaviće vam se greške i upozorenja kao sa slike:

mixed content

kao što vidite ono piše tačno šta se ne učitava koja slika, ili nešto drugo preko https. Jednostavnom izmenom tog linka na sajtu u adres baru pojaviće vam se “secure” ukoliko ste sve lepo uradili. Ovo je potrebno da uradite za svaku stranu na svom sajtu.

Ukoliko je to neki deo tj slika koja je upisana u kodu sajta tj u nekom php/html/css fajlu potrebno je da ručno otvorite taj fajl i da izmenite.

Ukoliko je upisano u bazi kao što je slučaj kada pišete neki post ili je u pitanju neki pagebuilder to možete da izmenite pomoću plugina “search and replace”. Ima puno plugina na tu temu pa vi izaberite neki koji želite svakako gledajte da je update tog plugina skorije (manje od 6 meseci).

Link za pretragu je: https://www.google.rs/q=search+and+replace+wordpress+plugin

 

Podrška neće raditi putem LiveChat-a u periodu od 12 do 22 juna.

Podrška će i dalje biti dostupna putem emaila od 9 ujutru do 1 uveče.

WebHostingSrbija.RS

Šta znači kada posetite svoj sajt i dobijete 403 forbidden grešku?

Forbidden

You don’t have permission to access / on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

To pre svega znači da nemate index.html, index.htm, index.php, home.html, home.htm, home.php,default.php i default.php. Ima jos par varijacija ali sve se svodi na ovo.

Ukoliko ovo dobijate čim otvorite vaš domen “vassajt.rs” to znači da nemate jedan od ovih fajlova u public_html folderu koji je glavni folder za vaš sajt. 

Ova greška može da se pojavi i ako imate recimo folder zvani “dokumenti” i pokušate da posetite vassajt.rs/dokumenti/ i pojaviće vam se ista greška.

Ovo je iz bezbednosnih razloga da ukoliko slučajno nedostaje index fajl da spreči izlistavanje direktorijuma.

Ukoliko ipak želite da se fajlovi izlistaju u folderu kreirajte .htaccess fajl (sa sve tačkom, znači tačka htaccess) i postavite sledeće:

Options +Indexes

Nakon čega ćete omogućiti da se fajlovi i folderi izlistaju kada se poseti taj folder.

U ovom članku ćemo uraditi minioptimizaciju baze koja može da ubrza učitavanje admin dela wordpress-a.

Revisions

Prva stvar koju ćemo uraditi jeste obrisaćemo revision postova, to je zapravo da pogledate izmene koje ste vršili u wordpressu. Malo smo napravili mini istraživanje sa našim klijentima i čak 70% nije znalo da to ima, ostalih 30% je znalo ali niko nije ni pogledao ni jednu izmenu unazad.

revision

Ovo je stvarno korisna opcija koju daje wordpress da ukoliko se desi neka greška da može da se vidi unazad i ispravi. Međutim ovo važi samo za one koji ne koriste tu opciju.

Zapravo svaka izmena koju napravite i sačuvate sa “update” prethodna kopija se sačuva kao originalan post.

Ugasićemo tu opciju tako što ćemo u wp-config.php fajlu da dodamo:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Možete da dodate bilo gde. Ovo će ugasiti bilo kakav revision na wordpressu, međutim ukoliko vam je potrebna ta opcija možete da definišite koliko verzija će čuvati sledećim kodom:

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

Ovim ste ograničili broj na 3 što je možda čak i bolja opcija jer se nikad ne zna kada će zatrebati pregled prethodne verzije. Ali ukoliko ste sigurni da nemate potrebe za ovim jednostavno ugasite time ćete dosta smanjiti težinu baze.

Autosave

Jedna opcija koja će pomoći da smanjite zauzeće na svom hosting nalogu i time ubrzate sajt jeste da autosave kada pišete post povećate.

Autosave sada je na 60 sekundi kao podrazumevano vreme, to znači da se vaš post sačuva svakih 60 sekundi i to znači da se upisuje u bazu svakih 60 sekundi i to plus posete posetioca i ako rade više urednika to je zaista puno upisa i čitanja iz baze što podiže CPU na hostingu i zbog koga možete da imate problema na hostinzima gde je cpu ograničen CloudLinuxom.

Da bi ste definisali autosave potrebno je da u wp-config.php fajlu dodate sledeće:

define('AUTOSAVE_INTERVAL', 300 );

Ovim ste definisli da je autosave pomeren na 300 sekundi umesto na podrazumevanih 60.

 

Brisanje revision

Nakon što smo ograničili ili onemogućili novo upisivanje i dupliranje, sada je potrebno da prethodne i obrišemo. To ćemo uraditi tako što se ulgojemo u phpmyadmin (ulogujte se na cPanel (vasdomen.rs/cpanel) zatim imate ikonicu phpmyadmin) otvoriće vam se u novom tabu i pojaviće vam se baza podataka sa leve strane, kliknite na nju levim klikom.

Nakon toga će vam se izlistati tabela sa leve strane u sivom delu odmah gde ste kliknuli, a sa desne strane pojaviće vam se opcije, kao što su “Structure”, “SQL”, “Search” tu je potrebno da kliknete na SQL.

phpmyadmin sql

Zatim u polje za unos unesite sledeće:

 

DELETE FROM [Ovde_Ide_Prefix]_posts WHERE post_type = “revision”;

Nakon toga kliknite na dugme “Go” u donjem desnom uglu.

Nakon toga ste obrisali revisie. Sjajno!

Optimizacija

Poslednja stvar koju ćemo uraditi u vezi sa optimizacijom jeste koristićemo opciju optimize u phpmyadminu koja takođe pomaže da se smanji težina baze.

Otvorimo phpmyadmin ukoliko ste zatvorili na način isti kao u prethodnom koraku.

php my admin

Zatim kliknimo na svoju bazu u desnoj strani da vam se tabele izlistaju i sa desne strane, zatim na dnu imate “Check all” i odmah pored sa desne strane je klikom na “With selected” imate “Optimize table”. Kada kliknete na to aplikacija će automatski optimizovati tabelu sačekate da završi.

Kada se to desi u donjem delu isto ćete videti kolika je baza bila u ovom našem test slučaju 6.4MB i 3.4MB A nakon optimizacije je 2.8MB i 0B (ovo znači nula bajta znači ništa).

optimizzovano

Videćete i sami koliko će zapravo da se smanji baza razlike su jako jako velike.

 

Kao što ste videli nije bilo uopšte teško i nije bio potreban bilo kakav plugin koji DODATNO opterećuje vaš sajt ili bazu pa onda napravite kontra efekat.

Izbegavajte pluginove koliko god je to moguće jer oni dodatno opterećuju vaš sajt.