Podrška radno vreme za period 12 do 22 juna 2018

Podrška neće raditi putem LiveChat-a u periodu od 12 do 22 juna.

Podrška će i dalje biti dostupna putem emaila od 9 ujutru do 1 uveče.

WebHostingSrbija.RS

Šta znači kada posetite svoj sajt i dobijete 403 forbidden grešku?

Forbidden

You don’t have permission to access / on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

To pre svega znači da nemate index.html, index.htm, index.php, home.html, home.htm, home.php,default.php i default.php. Ima jos par varijacija ali sve se svodi na ovo.

Ukoliko ovo dobijate čim otvorite vaš domen “vassajt.rs” to znači da nemate jedan od ovih fajlova u public_html folderu koji je glavni folder za vaš sajt. 

Ova greška može da se pojavi i ako imate recimo folder zvani “dokumenti” i pokušate da posetite vassajt.rs/dokumenti/ i pojaviće vam se ista greška.

Ovo je iz bezbednosnih razloga da ukoliko slučajno nedostaje index fajl da spreči izlistavanje direktorijuma.

Ukoliko ipak želite da se fajlovi izlistaju u folderu kreirajte .htaccess fajl (sa sve tačkom, znači tačka htaccess) i postavite sledeće:

Options +Indexes

Nakon čega ćete omogućiti da se fajlovi i folderi izlistaju kada se poseti taj folder.

U ovom članku ćemo uraditi minioptimizaciju baze koja može da ubrza učitavanje admin dela wordpress-a.

Revisions

Prva stvar koju ćemo uraditi jeste obrisaćemo revision postova, to je zapravo da pogledate izmene koje ste vršili u wordpressu. Malo smo napravili mini istraživanje sa našim klijentima i čak 70% nije znalo da to ima, ostalih 30% je znalo ali niko nije ni pogledao ni jednu izmenu unazad.

revision

Ovo je stvarno korisna opcija koju daje wordpress da ukoliko se desi neka greška da može da se vidi unazad i ispravi. Međutim ovo važi samo za one koji ne koriste tu opciju.

Zapravo svaka izmena koju napravite i sačuvate sa “update” prethodna kopija se sačuva kao originalan post.

Ugasićemo tu opciju tako što ćemo u wp-config.php fajlu da dodamo:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Možete da dodate bilo gde. Ovo će ugasiti bilo kakav revision na wordpressu, međutim ukoliko vam je potrebna ta opcija možete da definišite koliko verzija će čuvati sledećim kodom:

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

Ovim ste ograničili broj na 3 što je možda čak i bolja opcija jer se nikad ne zna kada će zatrebati pregled prethodne verzije. Ali ukoliko ste sigurni da nemate potrebe za ovim jednostavno ugasite time ćete dosta smanjiti težinu baze.

Autosave

Jedna opcija koja će pomoći da smanjite zauzeće na svom hosting nalogu i time ubrzate sajt jeste da autosave kada pišete post povećate.

Autosave sada je na 60 sekundi kao podrazumevano vreme, to znači da se vaš post sačuva svakih 60 sekundi i to znači da se upisuje u bazu svakih 60 sekundi i to plus posete posetioca i ako rade više urednika to je zaista puno upisa i čitanja iz baze što podiže CPU na hostingu i zbog koga možete da imate problema na hostinzima gde je cpu ograničen CloudLinuxom.

Da bi ste definisali autosave potrebno je da u wp-config.php fajlu dodate sledeće:

define('AUTOSAVE_INTERVAL', 300 );

Ovim ste definisli da je autosave pomeren na 300 sekundi umesto na podrazumevanih 60.

 

Brisanje revision

Nakon što smo ograničili ili onemogućili novo upisivanje i dupliranje, sada je potrebno da prethodne i obrišemo. To ćemo uraditi tako što se ulgojemo u phpmyadmin (ulogujte se na cPanel (vasdomen.rs/cpanel) zatim imate ikonicu phpmyadmin) otvoriće vam se u novom tabu i pojaviće vam se baza podataka sa leve strane, kliknite na nju levim klikom.

Nakon toga će vam se izlistati tabela sa leve strane u sivom delu odmah gde ste kliknuli, a sa desne strane pojaviće vam se opcije, kao što su “Structure”, “SQL”, “Search” tu je potrebno da kliknete na SQL.

phpmyadmin sql

Zatim u polje za unos unesite sledeće:

 

DELETE FROM [Ovde_Ide_Prefix]_posts WHERE post_type = “revision”;

Nakon toga kliknite na dugme “Go” u donjem desnom uglu.

Nakon toga ste obrisali revisie. Sjajno!

Optimizacija

Poslednja stvar koju ćemo uraditi u vezi sa optimizacijom jeste koristićemo opciju optimize u phpmyadminu koja takođe pomaže da se smanji težina baze.

Otvorimo phpmyadmin ukoliko ste zatvorili na način isti kao u prethodnom koraku.

php my admin

Zatim kliknimo na svoju bazu u desnoj strani da vam se tabele izlistaju i sa desne strane, zatim na dnu imate “Check all” i odmah pored sa desne strane je klikom na “With selected” imate “Optimize table”. Kada kliknete na to aplikacija će automatski optimizovati tabelu sačekate da završi.

Kada se to desi u donjem delu isto ćete videti kolika je baza bila u ovom našem test slučaju 6.4MB i 3.4MB A nakon optimizacije je 2.8MB i 0B (ovo znači nula bajta znači ništa).

optimizzovano

Videćete i sami koliko će zapravo da se smanji baza razlike su jako jako velike.

 

Kao što ste videli nije bilo uopšte teško i nije bio potreban bilo kakav plugin koji DODATNO opterećuje vaš sajt ili bazu pa onda napravite kontra efekat.

Izbegavajte pluginove koliko god je to moguće jer oni dodatno opterećuju vaš sajt.

Pre svega treba prvo da proverite da li vaš sajt ima zvaničnu email adresu (nešto tačka vaš domen tačka nešto: domen.tld) ako je wordpress to proverite u Settings – General i u polju za email trebalo bi da stoji vaša zvanična email adresa. Ako ne stoji unesite je (prethodno trebate i da je kreirate tamo gde imate hosting).

Naravno ovde možete da koristite i gmail ili bilo koji drugi besplatan mail provajder ali nije baš profesionalno i primamljivo za oko zar ne? Pa samim tim o njima nećemo ni da pišemo pogotovo zato što svako može da ima svoj email ko god ima sajt.

Nakon toga da li vaš sajt je povezan na mail server preko SMTP?

Ukoliko se pitate nešto tipa: kako to da znam. Onda odgovor je da 99% da nije povezan. To je odmah i glavni razlog zašto mail ide u spam.

U nekom od prethodnih članaka napisali smo kako da povežete vaš sajt sa mail serverom. SMTP i wordpress

Sada kada imamo zvaničnu email adresu i imamo SMTP propisno povezan sa email i sajtom sledeći korak je da testiramo da li će email zavrišiti u SPAM.

Ima dosta alata ali izdvojićemo jedan od njih: https://www.mail-tester.com/

Kada otvorite sajt pojavi se:

mail spam wordpress

Sada je potrebno da pošaljete jedan email na email koji vam je izašao u belom pravougaoniku.

Kako email da pošaljete prilično je jednostavno, možete da simulirate kreiranje naloga i unesete tu email adresu koja vam je izašla ili jednostavno da pošaljete email neki preko mail klijenta ili webmaila.

Kada to uradite kliknite na plavi kdvadrat i trebalo bi da vam se pojavi slika kao sledeća:

spam smtp check

Tu je i score. Kao što vidite od maksimalno 10 poena. Ako je niži ne paničite odmah ne mora da znači da je loše.

Prvo idemo korak po korak kao što vidite ima par stavki koje proverava koje su mogućnosti zbog čega će email zavrišiti u spam folderu a ne u inbox.

Prva stavka, običan pregled vašeg emaila ako nešto nije u redu pisaće ali to ne ulazi u score.

Druga stavka kao što vidite kod nas to već ulazi i tu je prva provera. Kada kliknemo na nju.

spam score 2 wordpress

Videćemo i poruke. Kao što vidite i ocene koje stoje i šta je tu negativno. Ono što je najopasnije ovde jeste da nemate DKIM i SPF (napisaćemo kako da dodate na kraju članka). A mi smo dobili najmanju ocenu zato što se dobijaju podaci o registraciji na sajtu pa kaže da je mogući phishing. To svakao ne treba da vas brine jer gore u napomeni kao što kaže da svaka ocena ispod 5 smatra se spamom. A ovo šta god uradili neće pasti ni biti približno 5 ako imate DKIM i SPF aktivan i ispravan.

Treća stavka šta nam ona govori.

spam cache 3 wordpress

Ovde ćete najverovatnije imati negativnu ocenu pogotovo gde je DMARC test to retko ko ima iako se postavlja isto kao i DKIM i SPF ( i to će biti na kraju članka).
Ovde ukoliko poslednje 3 stavke nisu dobre javite se svom hosting provajderu da to ispravi jer to od vas ne zavisi. Ono što vi možete da uradite jesu prve tri i to je sve.

Znači kao što i pise DKIM, SPF i DMARC su ispravni i validni. DMARC je popularan u poslednje vreme jer gmail šalje jako često emailove u spam bez ovog zapisa.

Četvrti korakspam cache 4 mail

Četvrti korak je takođe bitan jer on prikazuje kako softver na serveru tretira vaš email. Koliko je veliki vaš email, sadržaj, koliko slika ima koliko teksta, da li je html iili nije. Da li ima neke linkove koji su pokvareni ili ne vode nigde. Sve to utiče na spam. Ukoliko je sve u redu (sa tehničke strane prethodnog koraka) ovo je takođe jako bitno kakav će email biti. Jer danas softver pored toga što sam uči on ima i pravila po kojima prepoznaje spam poruke.

Kao što vidite ovde ne daje nagativnu ocenu ali predlaže da u zaglavlju poruke se ubaci link gde može korisnik da se odjavi sa mail liste ukoliko ne želi da prima više poruke. To takođe dodatno sprečava da vaš email završi u spam folderu.

Peti korak je bitan po tome čak i da je sve u redu ostalo ako se ovde nalazi vaš server nema vam spasa.

mail blacklist

Ovo MORA da bude kao na slici tj da vam piše da niste na crnoj listi. Šta zapravo to znači?
Ako se nalazite barem na jednoj listi tj vaš server gde imate sajt onda je ogromna mogućnost da vaši emailovi čak neće biti ni prosleđeni klijentu, nećete stići ni do SPAM foldera. Jednostavno sistemi blokiraju bilo kakve emailove od servera koji se nalaze na nekoj listi. TO je tako i to sprečava zloupotrebu servera.

Ukoliko piše da se nalazite na listi tu je najveći problem da kažemo. Morate hitno kontaktirati svog hosting provajdera i da zatražite da vam sajt migrira na neki drugi server čija ip adresa se ne nalazi na crnoj listi. Ukoliko odbije to jedino rešenje je da tražite povraćaj novca ukoliko je moguć i da promenite hosting provajdera.

Obećanja da će on rešiti to nemojte da verujete i da se oslanjate jer čak i pored njegove dobre volje to traje dosta dugo.

Kako može hosting provajder da spreči da njegov server završi ovde je prilično jednostavno, sprečavanjem masovnog slanja emaila na hosting nalozima raznim limitima i softverom.

Poslednji korak jeste gde piše da nemate loših linkova tj koji nerade ili slično i time se završio vaš test.

Sada kada smo završili sve ovo a desilo se da imate negativnu ocenu za DKIM, SPF ili DMARC u daljem tekstu kako to da dodate u cPanelu.

Ovo ne važi samo za cPanel nego bilo gde vam se nalazi DNS (možda je to i cloudflare ukoliko ga koristite, ali podaci i polja su ista i svuda se isto zovu samo putanja do njih je drugačija).

Pretpostavimo da ste se ulogovali u cPanel i našli dugme Zone Editor, zatim kliknite na Manage.

Otvorila su vam se sva DNS podešavanja za taj domen.

Zatim DNS recorde dodajete kao sa slike:

Da bi ste dodali DKIM (ako vam gore u tester piše da ga nemate) posetite: https://dkimcore.org/tools/

U polje za domen unesite vaš domen.

Skoncetrišimo se na deo kao sa slike

1527111051.webhostingsrbija._domainkey.webhostingsrbija.rs:v=DKIM1;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDLj5ok3n1n6AoqBa2OSOKlvgkhWOjkviFtR42lDBbgFZ7E0jfX0UxrQGf/YTMGiFMBCu/Jj+V311TZhCI1T0cJKnh6mEdf/ajRfIEYlzXomMnXEOeZWO7mvqb7gT9Ek1a423btrVfvVxuN2QaETZI3U+rCnwh8t367HQjrwpA1TwIDAQAB:3600::

Ovaj “kod” sam odvojio u dva dela. Prvi deo boldiran ide u jedno polje ovaj drugi iskošen ide u drugo polje. Prvi deo ide od početka (bez apostrofa) pa do kraja vašeg domena tj do dve tačke a drugi deo ide od dve tačke tj od v jednako DKIM1 pa skoro do kraja tj dok ne naiđe na prve dve tačke kao što vidite.
To se dodaje u Record TXT.

Znači kliknemo u cPanelu “Add TXT Record” odmah ispod pojaviće vam se dva polja za unos.

U prvom polju “Name” unosimo kao u primeru boldirano.

A u drugom delu gde piše Record unosimo iskošeni deo od dve tačke do dve tačke. Zatim kliknemo Add Record i time smo dodali.

Time smo dodali DKIM record čestitamo.

Dodavanje SPF recorda, kliknite ponovo na Add TXT Record u prvom polju “Name” treba da stoji samo vaš domen. U drugom polju gde piše Record treba da stoji “v=spf1 +a +mx +ip4:192.121.166.238 ~all” gde ip adresa označava ip adresu vašeg servera. Kako da  pronađete ip adresu: https://ipinfo.info/html/ip_checker.php

Sačuvajte i time ste završili sa SPF recordom.

Kako da dodate DMARC record?

Kliknite na Add TXT Record.

U prvom delu treba da stoji “_dmarc.vasdomen” (bez navodnika) a u drugom delu gde je Records treba da stoji “v=DMARC1; p=none;” (bez navodnika). Kliknite na Add record i time ste dodali i DMARC.

 

Sada ste potpuno opremljeni DNSom i ne bi trebalo da vaš email završava u spam. Ukoliko se ipak to i dalje desi pitajte svog hosting provajdera za savet i da  proveri dns podešavanja ukoliko je sve u redu promenite stil poruke.

 

Nginx je software na hostingu koji pomaže da se vaš sajt znatno brže učitava. On je zapravo web server baš kao i apache ali ga mi na hostingu koristimo kao reverse proxy jer ne želimo da izgubimo pogodnosti koje apache nudi.

Zato recimo kada vaš sajt poseti neko on prvo pristupa Nginx serveru koji keširani sadržaj vašeg sajta odmah isporuči klijentu bez čekanja ili bilo kakve obrade.

Nginx koristi znatno manje resursa na serveru nego Apache i samim tim omogućava da se server iskoristi za mysql bazu ili bilo kakvu drugu obradu i time ostavlja još više prostora obradi podataka i bržem isporučivanju sadržaja klijentu.

Nginx je takođe podešen da radi sa SSL-om što većina današnjih sajtova ima.

Pored CloudFlare i RailGun-a Nginx je još jedan u nizu alata koji omogućava savršen i brz rad kako severa tako i sajtova. Brže očitavanje sajtova možete primetiti i golim okom bez ikakvih online alata za merenje brzine.

Kod nas možete da se uverite u razliku potpuno besplatno korišćenjem probnog perioda.

Šta je zapravo RailGun?

Svi smo čuli za CloudFlare i znamo da on kešira statički deo sajta kako bi ubrzao učitavanje samog sajta. To zaista i jeste tako i ubrzava do čak 200%. Znači CloudFlare ubrzava dve trećine sadržaja. Međutim šta je sa dinamičkim delom sajta?

Dinamički deo sajta je zapravo sav onaj php kod i strane koje obrađuju i prikazu statički deo sajta. Pluginovi kao sto je wp total cache oni “snime” verzije sajta kao html za svaki post recimo i onda ih prikazuje kao statičke i to stvarno pomaže ali i dalje to nije dovoljno.

RailGun mogu da koriste samo partneri CloudFlare jer svaki hosting provajder gde smo i mi izlistani.

To je dodatan softver na serveru koji omogućava da sadržaj jednom konekcijom koja je jako kompresovana pošalje direktno na CloudFlare server i time kao da vaš dinamički deo se nalazi na CloudFlare serveru i odatle ga servira. Znači nije keiširanje dinamičkog dela već posebna konekcija koja se ostvaruje između hosting provajdera i CloudFlare servera koja omogućava brže serviranje.

Pa samim tim to znači da se sajt bukvalno ceo učitava iz svakog dela sveta podjednako brzo iako se hosting nalazi na jednom mestu. RailGun vrši kompresiju dinamičkog sadržaja i tako propušta sadržaj kroz svoj server gde ubrzava obradu.

Da li mi je potreban RailGun?

Odgovor zavisi od toga kakv sajt imate. Ako je sajt dinamičan u smislu da je blog koji objavljuje puno članaka, vrše se izmene na dnevnom novu onda RailGun može u mnogome da pomogne.

Ukoliko je sajt čak i wordpress ali prezentacionog tipa neke firme gde ima par izmena mesečno ili godišnje onda RailGun svakako nije potreban.

Ok a koliko to zapravo ubrzava sajt?

Pa prilično je teško da se konkretno kaže kao i kod CloudFlare to zavisi i od samog sajta. Prosečno podiže tj ubrzava sajt za 300%. Smanjuje prvi bajt (TTFB) za čak 99%. Samim tim vaš sajt se očitava jako jako brzo.

Znači ubrzavanje onog dela trećine koji se inače ne kešira pomoću CloudFlare sada je moguće ubrzati putem RailGun-a. Load vreme stranice opada za čak do 80% sa RailGunom.

Najgori rezultat koji je CloudFlare predstavio da je postigao jeste 56% ubrzavanje sajta sa RailGunom, ako uračunamo da je i to napumpano za svaki prosečan sajt možemo da kažemo da je sigurno 30% ubrzano.

Kako da testirate?

RailGun je dostupan direktno na cloudflare sajtu uz cenu od 200 dolara mesečno (22 000 dinara) po domenu. Kod nas to dobijate besplatno zato što smo mi zvanični CloudFlare partner.

Jednostavno aktivirajte RailGun (morate prethodno da imate aktivan cloudflare za taj sajt) u cPanelu pa na CloudFlare, zatim vaš domen i onda samo jednim klikom na RailGun da pozeleni kao na slici ispod:

railgun cloudflare webhostingsrbija

i time ste aktivirali.

Kako da proverite da li zaista radi?

https://chrome.google.com/webstore/detail/claire/fgbpcgddpmjmamlibbaobboigaijnmkl

pomoću linka iznad možete da instlirate ekstenziju u svom chrome borwseru i da tako proverite da li je railgun aktivan i da vidite ne smao na svom nego na svkaom sajtu koji posettie da li koristi cloudflare i da li ima RailGun.

Kada sajt koji ste posetili ima CloudFlare onda ikonica postane naranžasta, a kada kliknete na nju dobićete nešto tipa:

cloudflare railgun test

Ako je crven RailGun onda znači da radi.

Takođe je bitno da imate i http2 aktivan na hostingu pored cloudflare i railgun. To podešava vaš hosting provajder ne vi.

Svaki naš paket poseduje HTTP2 kao i CloudFlare i RailGun.

 

Imate shopify aktivan sve lepo podesili i lepo radi. Ali sada želite da podesite i imate svoj domen sa svojom prodavnicom da to dovedete na malo ozbiljniji nivo.

Pre svega morate da imate kupljen domen gde god, kod nas ili bilo gde drugde. Ako želite povoljne cene domena onda to možete uraditi kod nas a ako želite da platite skuplje onda to možete na nekom drugom mestu 🙂

Procedura je jednostavna.

Ulogujte se na svoj Shopify admin nalog, zatim idite na Online Store pa na Domains.

Kliknite na “Connect existing domain”

domen sa shopify

zatim nakon toga potrebno je da unesete vaš domen u polje bez http/https i bez www samo domen i ekstenzija i kliknite next.

To je sve sada morate da podesite svoj DNS da pokazuje na Shopify.

Za tako nešto vam je ptoreban DNS menadžment mi dajemo to besplatno cPanel pistup sa DNS opcijama.

Ulogujete se normalno na cPanel zatim nađete Advanced Zone Editor

Kada se otvori videćete razne dns opcije i podešavanja koja se automatski kreiraju, vama treba jedno posebno gde pokazuje vaš domen A record i ip adresu tu idite na Edit. 

Umesto IP adrese koju vidite vi unesite: 23.227.38.32

Sačuvajte.

Nakon toga potrebno je da nađete gde sa leve strane piše www u produžetku CNAME  i desno vaš domen. Kliknite tu na Edit. Umesto vašeg domena stavite: shops.myshopify.com

Sačuvajte.

To je sve što se tiče DNS izmene i podešavanja ostaje samo još da verifikujte na Shopify admin panelu svoj domen i to je to.

 

Sigurno vam se dopadaju emailovi koji vam stižu kao promocije gde lepo izgleda kao mini sajt, sa raznim sličicama u zaglavlju tekstu logoom firme podacima firme i slično tome.

A takvi emailovi vam i stižu čak i prilikom običnoj registraciji a ne samo običan i suvoparan tekst.

Ovo je bitno zato što takav email je profesionalniji, uliva više povrenja vaših posetioca kupaca ili klijenata. Lakše možete da istaknete šta želite da kažete.

Pogodnosti su brojne kako ne bi smo nabrajali a vi ste toga i svesni čim ste tražili ovako nešto i želite da to sami uradite.

Naravno za ovo ćemo koristiti jedan jako lagan i lep plugin zove se WP Better Emails.

Prvo trebamo da nađemo svoj email dizajn kako hoćemo da izgleda svaki email koji stigne sa vašeg sajta.
Tu je potrebno malo guglanja evo šta je naša preporuka:

https://www.google.rs/search?q=create+free+email+template+responsive

zatim prvi link već daje besplatnu opciju a ima i plaćenih takođe nije čak ni potrebna registracija https://beefree.io/

sjajna stvar, kreirate email kakav hoćete i skinete ga u svoj računar. Imajte na umu da kreirate što jednostavniji email jer će to biti univerzalan email za registraciju za obaveštenja, zaboravljena lozinka i tome slično.

Evo kako izgleda naš email:

whsmail

To je da napomenemo običan html fajl. Odnosno jedino ono što vam je zaista i potrebno.

Otvorite tajl html fajl preko notepad-a i selektujte sve i idite na copy.

Zatim se vratite na plugin stranu u svom wordpress sajtu nađite instliran i aktivan plugin WP Better Emails

kada vam se otvori settings strana tog plugina videćete nešto kao na slici:

html email wordpress

Ono što trebate tu da uradite jest pored ona dva polja gore koja su sasvim logična da kliknete na dugme označeno crnom i da ono što ste prethodno kopirali u notepadu zalepite (paste) baš umesto tog koda koji vam se poajvio. Znači taj obrišite i ovaj postavite.

Sada kada ste to uradili ide sledeća stvar, ili u html ili bez html-a potrebno je da postavite najbitniju ključnu varijablu u svom emailu a to je %content% znači posto content posto. To zapravo znači da će gde to postavite u svom html template tu će biti sav onaj tekst iz emaila. To treba da stoji kao u primeru koji ste videli iznad u centru emaila.

Naravno tu mogu da stoje još par stvari:

  • %content% : ovo zamenjuje ceo sadržaj emaila. Ukliko ovo ne postavite u svom emailu plugin neće raditi
  • %blog_url% : gde ovo postavite postaviće url do strane
  • %home_url% : ovo pokazuje vaš domen
  • %blog_name% : ime sajta koji ste stavili u settings general u wordpressu
  • %blog_description% : opis sajta koji ste stavili u settings general u wordpressu
  • %admin_email% : glavni email na wordpressu koji ste takođe stavili u settings general
  • %date% : datum trenutn kada je email poslat
  • %time% : vreme kada je email poslat

Kada ste to završili imate ispod još jedno polje Plain-text template. Tu stavljate kako će vaš email da izgleda bez fensi stvarčica tj HTML-a već samo čist tekst zbog aplikacija koje ne podržavaju ili blokiraju HTML ovo je jako bitno da stavite.

Na kraju imate da uneste neku email adresu i da testirate kako vaš email izgleda.

Svakako NE ZABORAVITE da podesite SMTP za svoj wordpress uputstvo imate na istom ovom sajtu gde čitate i ovaj tekst.

Kako da podesite SMTP email na wordpressu. Stvar je prilično jednostavna pogotovo ako korsitite plugin. U ovom tekstu pokazaćemo oba načina i preko plugina i preko obične PHP funkcije pa šta je vama lakše.

Prvi korak: Pre svega za povezivanjem u oba slučaja potrebno je da kreirate email adresu u cPanelu i da prilikom kreiranja negde sačuvate naziv email adrese tipa primer@webhostingsrbija.rs i lozinku za tu email adresu.

Prvo ćemo krenuti sa SMTP pluginom za WordPress. Ima dosta plugina koji omogućavau ovo mi smo izabrali jedan a to je https://wordpress.org/plugins/wp-mail-smtp/ zašto baš on, pa prilično je jednostavan da čak i ona osoba koja do juče nije ni znala šta je wordpress ume da se snađe sa njim i da sve to savršeno radi.

Kada instlirate i aktivirate taj plugin i odete u settings tog plugina dobićete prilično mali broj opcija (to je dobra stvar) i sve je pregledno. Zato idemo polje po polje.

Prvo polje je: From email kao što i samo kaže sa kog emaila šaljete email vi naravnos tavite email adresu koju ste prethodno kreirali u prvom koraku.

From Name tu možete da stavite ime ko šalje email u našem slučaju je to Web Hosting Srbija.

Mailer kao što vidite imate osnovne ponuđene opcije i one najpopularnije vi kliknite na SMTP poslednju jer time povezujete svoju email adresu sa vašeg domena i koristite naš mail server za slanje emaila.

Napomena: Nikako ne koristite prvu opciju (php) a za ostale opcije ako imate aktivne usluge svakako možete i to da podesite.

U dnu imate “Other SMTP”.

SMTP host je mail.vasdomen.rs znači menjate sa vašim domenom ali mora na početku da bude mail tacka vaš domen tačka ekstenzija.

SMTP port 465.

Encryption SSL

Auto TLS selektujte na ON

Authentication selektujte na ON

SMTP username je vaša email adresa koju ste kreirali primer@webhostingsrbija.rs

SMTP password je password koji ste stavili prilikom kreiranje email adrese primer@webhostingsrbija.rs

Kliknite na Save i to je to. Imate gore da testirate da li dobijete email i da li sve radi kako treba i to je sve.

Čestitamo uspešno ste podesili SMTP mail za vaš wordpress sajt.

 

Druga opcija koja je takođe moguća jeste da iskoristite PHP kod kako bi ste kreirali isto ovo.

Prvo što trebate da uradite kod ove opcije ukoliko nemate i niste aktivirali child temu to morate odmah da uradite. Kreiranje child teme imate na ovom sajtu kao uputstvo.

Nakon toga otvorite functions.php u child temi i iskopirajte sledeći kod:

add_action( ‘phpmailer_init’, ‘wpse8170_phpmailer_init’ );
function wpse8170_phpmailer_init( PHPMailer $phpmailer ) {
$phpmailer->Host = ‘mail.vasdomen.rs’;
$phpmailer->Port = 25; // moze da bude drugaciji
$phpmailer->Username = ‘primer@webhostingsrbija.rs’; // vasa email adresa
$phpmailer->Password = ‘lozinka’; // password je obavezan
$phpmailer->SMTPAuth = true; // if required
$phpmailer->SMTPSecure = ‘tls’; // ovo je obazno
$phpmailer->IsSMTP();
}

imajte na umu da možete pdoesiti i SSL za istu stvar port 465 i ssl. Sačuvajte izmene functions.php iz child teme i time ste završili

Ukoliko ste ovo uradili u glavnoj temi functions.php nakon update teme ova izmena će nestati.

 

Procedura povezivanje vašeg domena sa wordpress.com blogom.

Procedura je jako jednostavna kao i bilo kakvo drugo povezivanje hostinga sa domenom, jer wordpress.com je upravo to hosting sa ogranicenim brojem pluginova i tema.

Pre svega potrebno je da znate da bi ste povezali wordpress.com blog sa svojim domenom potrebno je da imate placeno 90 dolara plan koji to omogućava. Takođe znajte da wordpress paket kod nas košta 2000 dinara godišnje na kome nemate ograničenja koji i koliko plugina ćete koristiti i koje teme ćete koristiti. Takođe svoj blog sa wordpress.com možete jako jednostavno prebaciti na naš hosting uz pomoć par klika.

 

Ukoliko ste ipak odlučili da želite da samo domen povežete sa wordpress.com blogom sledi uputstvo.

Ulogujte se na wordpress.com i zatim idite na Domain stranu.

Izaberite svoj sajt i onda kliknite na Add Domain

povezivanje wordpress sa domenom

nakon toga kliknite “Use a domain i own”

povezivanje wordpress sa domenom

Zatim u sledećem koraku potrebno je da kliknete dole na mali link u tekstu “manually connect it”.

povezivanje wordpress sa domenom

Unesite domen koji želite da povežete sa svojim blogom i kliknite Add dugme.

povezivanje wordpress sa domenom

U tom trenutku morate da platite 90 dolara ako već to niste učinili. Ovim ste završili sve što je potrebno na wordpress.com.

Sada je potrebno da promenite nameservere tamo gde ste kupili domen. Ukoliko je to kod nas, možete nameservere promeniti na ovom sajtu klikom na dugme Prijava u gornjem desnom uglu.

Nameservere koje trebate da podesite su:

ns1.wordpress.com
ns2.wordpress.com
ns3.wordpress.com

Nakon što sačuvate promene potrebno je da čekate između 2 sata i 48h da se sve to lepo poveže. U tom trenutku ništa ne možete da uradite kako bi ste ubrzali proces, morate samo da čekate tih dva dana i to je sve.