.CageFS zauzima previše prostora

CageFS je deo CloudLinuxa. A u svakom cPanel nalogu među „sakrivenim“ folderima se nalazi i folder .cagefs koji služi za smeštanje privremenih fajlova. To možda naizgled može da predstavlja problem ukoliko primetite da vam na nalogu ponestaje prostora iako je sajt svega 200mb recimo.

Privremeni fajlovi se kreiraju prilikom rada na sajtu. Najprostiji primer jeste upload slike gde se slika smešta u tmp folder prilikom uploada a potom se posavljana pravu lokaciju i briše iz tmp foldera. To isto važi za sve procese na nalogu i php. Svaki proces takođe zauzima neki prostor i kreiraju se fajlovi koji mogu da zauzimaju čak i više nego sam sajt.

To je pogotovo veliki fajlovi kada se radi optimizacija sajta tj slika. Tada se kreiraju fajlovi privremeni koji služe za optimizaciju.

Da li smem da obrišem te fajlove?

Nikako. Prvi razlog je tome što ne znate koji fajl je čemu namenjen i ako obrišete pogrešan možete da našteti svom sajtu ili nalogu kompletnom. Smete da brišete i menjate fajlove samo na svom sajtu a sistemske fajlove i foldere NE SMETE da dirate.

Da li će oni sami da budu obrisani?

Da. Automatski alat koji proverava fajlove koji se ne koriste poslednjih 30 dana se brišu svakog dana. Što znači da nije potrebno ništa da uradite i to će biti samo rešeno.

Scroll to Top