Da li IP adresa hostinga utiče na rangiranje na googlu?

Pre svega zašto bi iko pomislio da li utiče?

Zamislite da imate zgradu i da pola od tih stanara su kriminalci. Logično zaključićete da su svi kriminalci kada je polovina njih loša. Isto je i sa hostingom koji ima problematične korisnike. Međutim tu dolazi do više problema.

Kriminalci se ne zadržaaju na jedno mestu predugo, zbog mogućnost blokada i oni često menjaju mesto stanovanja isto je i sa sajtovima koji se bave prevarama ili imaju viruse. Menjaju često hostinge zbog problema koji izazivaju.

Semrush kaže da utiče

Da, kao i neki drugi alati imaju među svojom statistikom da utiče jer pokazuje IP adresu. Međutim to baš nije uvek tako.

Da li je IP ranking faktor uopšte?

Koliko bi imalo kredibiliteta da u ovom članku napišemo da ne utiče jer se bavimo hostingom? Nikakve zato nećemo mi, već svetski portal koji se bavi rangiranjem sajtova na googlu.

Na osnovu članka sa sajta Search Engine Journal, IP adrese nisu faktor rangiranja za Google. U članku se objašnjava da, iako je u prošlosti bilo spekulacija, IP adrese, deljeni hosting i takozvane „loše susedstvo“ adrese ne igraju ulogu u Google-ovom algoritmu za rangiranje veb-sajtova. Detalje možete pročitati u celom članku ovde.

Kako možemo da budemo sigurni?

Prilično jednostavno. Verovatno ste čuli za CloudFlare on ima jednu ip za milione sajtove. Zamislite kada bi proxy imao svaku IP za svakog korisnika nije praktično. Stoga ima milioni sajtova imaju istu IP i samim tim IP prava nije moguće da se vidi niti ima uticaja. Google je na osnovu toga odlučio da to nije faktor za rangiranje.

Kada malo bolje razmislimo i ima istine u tome, jer zašto bi kažnjavali ostale sajtove zbog nekog lošeg stanara, koji u kratkom roku i bude kažnjen blokadom od strane provajdera ili nekako drugačije.

Scroll to Top