Najbolji hosting u Srbiji

Kako da znate koji je najbolji hosting? Odgovor je prost: Nikako!

Verovatno ste očekivali sada kako počinjemo da hvalimo sebe i da Vas uveravamo kako smo mi najbolji a drugi nemaju pojma. Ne, ovde pričamo o realnim stvarima i kako da se opredelite koji hosting trebate da testirate!

Stvar je u tome da svedete marginu greške na minimum. Čak i ako bi ste čitali sve uslove korišćenja i po forumima utiske nikako ne bi ste mogli da budete sigurno da je to pravi hosting provajder za Vas. Svako ima različite zahteve pa na osnovu toga i hvali ili kritikuje.

U daljem tekstu stavićemo Vam neke od najbitnijih karakteristika koji svaki hosting provajder mora da ima.

1) Podrška 24h

Mnogi misle da je sve jedno da li hosting provajder pruža podršku 24h. To je itekako bitno. Zamislite da imate problem sa sajtom i Vašem hosting provajderu se završila smena i vi imate problem ili sajt nije u funkciji celo veče (kada svaki sajt ima najviše poseta), noć i onda tek ujutru krene rešavanje problema.

A ukoliko Vaš hosting provajder ima fiksno radno vreme onda je stvar još gora najverovatnije da ne radi vikendom pa vi zamislite situaciju da se nešto desilo sa hostingom u petak uveče i Vi nemate dostupan sajt do ponedeljka ujutru to su 3 dana. Da napomenemo ovo se ne računa kao da hosting nije radio on je radio samo precizno Vi ste imali neki problem tako da su se oni ogradili po tom pitanju.

2) Mogućnost promene paketa

Većinom ali ne svi hosting provajderi omogućavaju promenu paketa u svakom trenutku što je pozitivan znak na bolje. Plati se samo razlika ukoliko prethodni nije istekao i imate nove resurse za napredovanje. Bez ovoga nemojte ni da razmišljate kupovini kod provajdera koji ovo nije u mogućnosti da uradi.

3) 1Gbps internet konekcija

Ovo je takođe jako bitna stavka, domaći internet provajderi imaju čak i 10mb konekciju što je nenormalno malo i totalno ne shvatljivo zašto tako nešto uopste i postoji u ponudi. Minimalna konekcija za lične prezentacije ili prezentacije firme koje posećuje po 1000 poseta mesečno je 100Mb.

Radi paralele strani hosting provajderi većinom je 100Mb internet konekcija kao podrazumevana a možda i nude opciju nadogradnje na 1Gbps ali to se naravno naplaćuje a neki uz sve pakete već nude 1Gbps za tako nešto je potrebno puno istrašivanja.
Za korisnike kojii na svom hosting nalogu imaju 2000+ poseta dnevno definitivno ne bi trebali da pristanu na bilo šta manje od 1Gbps. Ukoliko tu napravite kompromis ubrzo će Vam inbox biti prenatrpan kako je sporo učitavanje sajta ili da je uopšte nemoguće pristupiti.

4) SSD diskovi

Jedna od osnovnih odlika dobrih hosting provajdera koji se trude da udovolje svojim klijentima jeste da imaju SSD diskove. Zašto su oni neophodni? Nisu, uz dobar hardver radiće super i obični diskovi ali naravno tu ponovo dolazi statistika. Zavisi kolko imate poseta, zavisi kakve aplikacije imate. Naravno ukoliko ponovo imate više od 2000 poseta na dnevnom nivou najbolje bi bilo da tražite hosting sa SSD hard diskovima kako Vas ne bi bolela glava kasnije.

Ponovo paralela između cena kod nas i u inostranstvu je ogromna. Kod nas čak i nema u ponudi opcija nadogradnje na SSD a u inostranstvu ako postoji najniža cena je od 3 dolara na mesečnom nivou pa naviše dok kod nas i ako postoji ali to su cene ogromne da je nezamislivo da neko uopšte i uzima takve opcije.

5) Kontrolni panel (NAJBITNIJE)

Najbitnije je da možete da manipulišete hosting nalogom i opcijama koje ste platili lako i jednostavno. Ukoliko za svaku radnju morate da kontakriate podršku onda to nije rešenje jer se svaki odgovor čeka a to znači gubljenje živaca a i para.

Izbegavajte hosting provajdere koji imaju svoje kontrol panele jer su to obično nedovoljno pregledni, nedovoljno uređeni i jako je teško snaći se a i mnoge opcije nisu moguće.

Naša preporuka jeste da gledate koji hosting provajder ima cPanel koji je najpopularniji i najlakši za snalaženje ili u krajnjem slučaju Direct Admin sve drugo je krajnje neprihvatljivo!

PAZITE SE SKRIVENIH TROŠKOVA!

Mnogi provajderi nude razne ulimited pakete a kada se bolje pogleda sve je ograničeno i to u ogromnoj meri. Na tom polju jeste hosting90 vodeći sa svojim unlimited paketom koji je ograničen na 120gb prostora a od toga možete da korsitite samo 4gb!!! Da bi ste imali sajt kod ovog hosting provajdera morate da podesite dns servere a da bi oni dozvolili (oni to zovu evidentiranje domena) da koristite sajt na hosting paketu koji ste platili trebate dodatno da platite evidentiranje!

 
Host Provajderi24h podrškaMogućnost promene paketaKonekcijaSSD hddKontrol panel
SPLINTERDADA1GbpsDA (full)cPanel
DreamWebpon-pet 9-19h, subota 10-15hDA*NEcPanel
AdriaHostpon-pet 09-17h, subotom 09-16hDA*NEcPanel
ContraTeampon-pet 10-18hDA1GbpsNEcPanel
HostingSrbija*DA500 MbpsNEcPanel
UniWebHostingDADA200MbpsNEcPanel

* znači da nismo uspeli da nađemo podatak pretraživanjem njihovog sajta ili preko googla bilo kakve informacije

Hosting provajdere smo izabrali pretraživanjem na google.rs „Hosting srbija“ i na prvoj listi. Kao što možete da vidite svi nude cPanel kontrolni panel što je jako dobro. Druga pogodnost jeste da je moguće kod svih promeniti u bilo kom trenutku paket preći na veći (kod nekih ne može sa većih na manjih već samo na veće pakete).
Ono što je takođe zanimljivo jeste da niko ne nudi SSD iako je kod inostranih hosting provajdera (barem onih ozbiljnih) uključeno u cenu ili postoji mogućnost nadogradnje uz doplatu.
Iz liste u vezi konekcije vidimo da je najmanja 200Mbps kod uniwebhostinga ali to je sasvim dovoljno za one prezentacije koji imaju mali broj poseta.  Ono što je problem kod većine domaćih provajdera jeste radno vreme. Baš ono što je ogroman problem. Ukoliko Vam je potrebna podrška subotom posle 16 časova u većini slučajeva (osim SPLINTER i uniweb) nećete moći da dobijete odgovor do ponedeljka.

Nadamo se da smo Vam pomogli u izboru.

Scroll to Top