HTTPS kao podrazumevana konekcija

Google planira da nagradi sajtove koji uvek koriste bezbednu konekciju korišćenjem HTTPS time što će ih podići u rangiranju. Ovim potezom se nadaju da će početi svi da koriste us korijoj budućnosti SSL konekciju.
Korišćenjem HTTPS kao podrazumevanu konekciju je jako efikasno protiv man-in-the-middle napada kao i povoljnosti zaštite podataka. Mnogi web giganti odavno koriste HTTPS kao podrazumevano čak i za sajtove koji ne sadrže osetljive podatke korisnika.

„U prošlih nekoliko meseci mi smo radili testove koji sajtovi koriste HTTPS kao signal za naš algoritam za pretragu. Videli smo pozivitne rezultate i zato smo u vrstili HTTPS konekciju kao nešto po ćemu se rangirati sajtovi. Za sada to je veoma mali signal po težini za rangiranje ali vremenom će se to povećavaiti i sve će više doći do izražaja i rezultati će biti jako primetljiviji. Naravno daćemo vremena webmasterima da pređu na HTTPS ali jednog trenutka možda odlučimo da ga znatno povećamo, zato što želimo da ohrabrimo vlasnike sajtova da pređu sa hTTP na HTTPS kako bi svi bili bezbedni na sajtu.“

U suštini svi se slažu sa ovom konstatacijom googla. To je jako pozitivan napredak u pogledu bezbednosti na internetu. U današnje vreme SSL konekcija ne košta previše kao do sada. Naravno cene variraju od zahteva do zahvteva ali za obične internet prezentacije cene su pristupačne čak i za one sajtove koji ne ostvaruju zaradu.

Neki će navesti i to da HTTPS konekcija usproava konekciju ka sajtu to donekle i jeste tačno. Ali trenutno ovo je trenutak kada je bitnije biti bezbedan od nekoliko mili sekundi ubrzavanja. U brzini sve igra ulugu i hosting i računar. Zato je jako bitno da Vaš hosting provajder ima SSD i minimum 1Gbps konekciju kako ne bi bilo razlike između HTTP i HTTPS konekcije.

Ovaj novitet je dobitak za svakog!

Scroll to Top