Koliko poseta može na kom paketu?

Često pitanje se postavlja koliko zapravo poseta može na jednom paketu da bude. Da li je to mesečno, dnevno ili broj korisnika, broj artikla ili članka.

Da bi se pojasnila problematika prvo je potrebno da se razume šta znači jedna poseta?

Jedna poseta je kada vaš posetilac otvori vaš sajt, ali zapravo šta tu sve obuhvata? To obuhvata skidanje svih slika, teksta, css, js fajlova u svoj računar. Znači kada posetilac otvori vaš sajt on skida sve te fajlove u računar. Kao da je išo desni klik i download ili save as. To zapravo znači poseta.

Pošto je jasno šta je poseta tj skidanje vašeg sajta u računar koiko zapravo vaš sajt zauzima?

Vaš sajt iako ceo sajt sa svim fajlovima zuzima recimo 5000mb prostora na hosting nalogu on može da zauzima svega 2mb kada se otvori. Kako je to moguće?

Korisnik kada poseti vaš sajt (i skine sve ono što je pomenuto) on ne skida bukvalno svaki fajl, jer vi na svom sajtu imate recimo 1000 artikla ali na početnoj strani prikazano je recimo 10, on znači skida slike (male slike ako je optimizovano) samo deset artikla a ne svih 1000.

Kako da znate koliko sajt tačno veliki kada se poseti možete da proverite na sajtu gtmetrix.com uneset vaš domen i kliknete na test i ono nakon analize pokazaće nešto slično ovome na dnu strane:

Screenshot 3 Koliko poseta može na kom paketu?

Ovde vidimo da je kompletno strana 787 KB iako je sam sajt veći od 2GB.

Takođe korisna informacija jeste da je bilo 50 zahteva. To znači da je ono gore pomenuto 50 puta vaš posetilac skinuo javascript, slike, css, font, slike, text znači 50 tih elemenata (50 puta desni klik pa download).

A vreme od 2.8 sekunde znači da se sajt učitavao klijentu 2.8 sekundi, ako posetilac ima sporji internet onda je to vreme i veće.

Sada kada je sve jasnije šta podrazumeva poseta na sajtu i koliko zapravo ona uzima resurse vašeg hosting naloga onda ide sledeće pitanje.

Koliko poseta može hosting nalog da podrži?

Pre svega jako je bitno da ste razumeli gore napisano, ako niste onda odgovor na ovo pitanje vam neće biti jasan.

Hosting nalog bilo koji nema ograničenja po pitanju broja poseta godišnje, mesečno , dnevno, po satu ili u istom trenutku. Broj poseta zavisi od CPU, RAM memrorije, broja procesa i ono najvažnije od samog sajta. Jer ako sajt recimo se učita za 1 sekundu i ima 20 zahteva on na osnovnom paketu može da u istom trenutku iste sekunde podrži 1000 poseta. A takođe sajt koji se učitava 5 sekunde i ima 100 zahteva može na tom istom paketu da podrži 100 poseta. Stoga odgovor na pitanje koliko poseta može na hosting nalogu nije baš dobro postavljeno jer odgovor ne postoji.

Što znači da sajt treba da se optimizuje da je vreme učitavanju što manje jer time manje koristi resusrse hostinga i može više poseta da podrži takođe i broj zahteva da je manji jer time broj procesa je manje i takođe povećate broj poseta koliko vaš sajt može da podrži u tom trenutku.

Kako da znate koji paket da odaberete za vas?

Svaki hosting nalog (bukvalno svaki) daje mogućnost probno perioda, a pored toga daje mogućnost promene paketa. Vi svakako krenite od nekog manjeg pa kada dostignete neki limit (ili prostor ili resurse) onda možete uz doplatu na veći.

Ukoliko sajt do sada nije bio aktivan već sada krećete sa radom uzmite osnovni paket, jer u startu neće biti puno poseta osim ako ne izdvojite minimum 50 – 100 evra dnevno za reklamu, u tom slučaju uzmite napredniji paket.

Šta pomaže da bi se dobio omogućio što veći broj poseta na sajtu?

Optimizacija sajta. Optimizacija slika, ooptimizacija koda, smanjenje broja plugina i suvisnih stvari.

U 90% sajtova problem su slike jer se postavljaju neoptimizovane. Svaka slika koja se postavi na sajtu ne bi smela da bude veća od 150kb (ovo je maksimum maksimuma, HD slike i slično, dok obične slike treba da budu duplo manje) i u ovome ne ulazi rezolucija već veličina.

Takođe na našem hostingu imamo serversko keširanje koje u ogromnoj meri pomaže kod brzine i smanjenja zahteva ali je potrebno da se iskoristi plugin da bi se to uradilo i to zahteva malo podešavanja (imate uputstvo na našem sajtu). A kada se sve to sredi onda znate da je sajt optimizovan i onda ako dostignete neki limit CPU/RAM/Procesi i slično znači da vam je potreban veći paket jer broj poseta prevazilazi paket. A kako da znate da je sajt optimizovan? Ako veličina sajta nije vaća od 2mb i ako ne prelazi 80 zahteva i ako se učita za manje od 4 sekunde znači da je sajt optimizovan.

Scroll to Top