Optimizacija baze

U ovom članku ćemo uraditi minioptimizaciju baze koja može da ubrza učitavanje admin dela wordpress-a.

Revisions

Prva stvar koju ćemo uraditi jeste obrisaćemo revision postova, to je zapravo da pogledate izmene koje ste vršili u wordpressu. Malo smo napravili mini istraživanje sa našim klijentima i čak 70% nije znalo da to ima, ostalih 30% je znalo ali niko nije ni pogledao ni jednu izmenu unazad.

revision

Ovo je stvarno korisna opcija koju daje wordpress da ukoliko se desi neka greška da može da se vidi unazad i ispravi. Međutim ovo važi samo za one koji ne koriste tu opciju.

Zapravo svaka izmena koju napravite i sačuvate sa „update“ prethodna kopija se sačuva kao originalan post.

Ugasićemo tu opciju tako što ćemo u wp-config.php fajlu da dodamo:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Možete da dodate bilo gde. Ovo će ugasiti bilo kakav revision na wordpressu, međutim ukoliko vam je potrebna ta opcija možete da definišite koliko verzija će čuvati sledećim kodom:

define('WP_POST_REVISIONS', 3);

Ovim ste ograničili broj na 3 što je možda čak i bolja opcija jer se nikad ne zna kada će zatrebati pregled prethodne verzije. Ali ukoliko ste sigurni da nemate potrebe za ovim jednostavno ugasite time ćete dosta smanjiti težinu baze.

Autosave

Jedna opcija koja će pomoći da smanjite zauzeće na svom hosting nalogu i time ubrzate sajt jeste da autosave kada pišete post povećate.

Autosave sada je na 60 sekundi kao podrazumevano vreme, to znači da se vaš post sačuva svakih 60 sekundi i to znači da se upisuje u bazu svakih 60 sekundi i to plus posete posetioca i ako rade više urednika to je zaista puno upisa i čitanja iz baze što podiže CPU na hostingu i zbog koga možete da imate problema na hostinzima gde je cpu ograničen CloudLinuxom.

Da bi ste definisali autosave potrebno je da u wp-config.php fajlu dodate sledeće:

define('AUTOSAVE_INTERVAL', 300 );

Ovim ste definisli da je autosave pomeren na 300 sekundi umesto na podrazumevanih 60.

 

Brisanje revision

Nakon što smo ograničili ili onemogućili novo upisivanje i dupliranje, sada je potrebno da prethodne i obrišemo. To ćemo uraditi tako što se ulgojemo u phpmyadmin (ulogujte se na cPanel (vasdomen.rs/cpanel) zatim imate ikonicu phpmyadmin) otvoriće vam se u novom tabu i pojaviće vam se baza podataka sa leve strane, kliknite na nju levim klikom.

Nakon toga će vam se izlistati tabela sa leve strane u sivom delu odmah gde ste kliknuli, a sa desne strane pojaviće vam se opcije, kao što su „Structure“, „SQL“, „Search“ tu je potrebno da kliknete na SQL.

phpmyadmin sql

Zatim u polje za unos unesite sledeće:

 

DELETE FROM [Ovde_Ide_Prefix]_posts WHERE post_type = „revision“;

Nakon toga kliknite na dugme „Go“ u donjem desnom uglu.

Nakon toga ste obrisali revisie. Sjajno!

Optimizacija

Poslednja stvar koju ćemo uraditi u vezi sa optimizacijom jeste koristićemo opciju optimize u phpmyadminu koja takođe pomaže da se smanji težina baze.

Otvorimo phpmyadmin ukoliko ste zatvorili na način isti kao u prethodnom koraku.

php my admin

Zatim kliknimo na svoju bazu u desnoj strani da vam se tabele izlistaju i sa desne strane, zatim na dnu imate „Check all“ i odmah pored sa desne strane je klikom na „With selected“ imate „Optimize table“. Kada kliknete na to aplikacija će automatski optimizovati tabelu sačekate da završi.

Kada se to desi u donjem delu isto ćete videti kolika je baza bila u ovom našem test slučaju 6.4MB i 3.4MB A nakon optimizacije je 2.8MB i 0B (ovo znači nula bajta znači ništa).

optimizzovano

Videćete i sami koliko će zapravo da se smanji baza razlike su jako jako velike.

 

Kao što ste videli nije bilo uopšte teško i nije bio potreban bilo kakav plugin koji DODATNO opterećuje vaš sajt ili bazu pa onda napravite kontra efekat.

Izbegavajte pluginove koliko god je to moguće jer oni dodatno opterećuju vaš sajt.

Scroll to Top