Zašto mi mail ide u SPAM?

Pre svega treba prvo da proverite da li vaš sajt ima zvaničnu email adresu (nešto tačka vaš domen tačka nešto: domen.tld) ako je wordpress to proverite u Settings – General i u polju za email trebalo bi da stoji vaša zvanična email adresa. Ako ne stoji unesite je (prethodno trebate i da je kreirate tamo gde imate hosting).

Naravno ovde možete da koristite i gmail ili bilo koji drugi besplatan mail provajder ali nije baš profesionalno i primamljivo za oko zar ne? Pa samim tim o njima nećemo ni da pišemo pogotovo zato što svako može da ima svoj email ko god ima sajt.

Nakon toga da li vaš sajt je povezan na mail server preko SMTP?

Ukoliko se pitate nešto tipa: kako to da znam. Onda odgovor je da 99% da nije povezan. To je odmah i glavni razlog zašto mail ide u spam.

U nekom od prethodnih članaka napisali smo kako da povežete vaš sajt sa mail serverom. SMTP i wordpress

Sada kada imamo zvaničnu email adresu i imamo SMTP propisno povezan sa email i sajtom sledeći korak je da testiramo da li će email zavrišiti u SPAM.

Ima dosta alata ali izdvojićemo jedan od njih: https://www.mail-tester.com/

Kada otvorite sajt pojavi se:

mail spam wordpress

Sada je potrebno da pošaljete jedan email na email koji vam je izašao u belom pravougaoniku.

Kako email da pošaljete prilično je jednostavno, možete da simulirate kreiranje naloga i unesete tu email adresu koja vam je izašla ili jednostavno da pošaljete email neki preko mail klijenta ili webmaila.

Kada to uradite kliknite na plavi kdvadrat i trebalo bi da vam se pojavi slika kao sledeća:

spam smtp check

Tu je i score. Kao što vidite od maksimalno 10 poena. Ako je niži ne paničite odmah ne mora da znači da je loše.

Prvo idemo korak po korak kao što vidite ima par stavki koje proverava koje su mogućnosti zbog čega će email zavrišiti u spam folderu a ne u inbox.

Prva stavka, običan pregled vašeg emaila ako nešto nije u redu pisaće ali to ne ulazi u score.

Druga stavka kao što vidite kod nas to već ulazi i tu je prva provera. Kada kliknemo na nju.

spam score 2 wordpress

Videćemo i poruke. Kao što vidite i ocene koje stoje i šta je tu negativno. Ono što je najopasnije ovde jeste da nemate DKIM i SPF (napisaćemo kako da dodate na kraju članka). A mi smo dobili najmanju ocenu zato što se dobijaju podaci o registraciji na sajtu pa kaže da je mogući phishing. To svakao ne treba da vas brine jer gore u napomeni kao što kaže da svaka ocena ispod 5 smatra se spamom. A ovo šta god uradili neće pasti ni biti približno 5 ako imate DKIM i SPF aktivan i ispravan.

Treća stavka šta nam ona govori.

spam cache 3 wordpress

Ovde ćete najverovatnije imati negativnu ocenu pogotovo gde je DMARC test to retko ko ima iako se postavlja isto kao i DKIM i SPF ( i to će biti na kraju članka).
Ovde ukoliko poslednje 3 stavke nisu dobre javite se svom hosting provajderu da to ispravi jer to od vas ne zavisi. Ono što vi možete da uradite jesu prve tri i to je sve.

Znači kao što i pise DKIM, SPF i DMARC su ispravni i validni. DMARC je popularan u poslednje vreme jer gmail šalje jako često emailove u spam bez ovog zapisa.

Četvrti korakspam cache 4 mail

Četvrti korak je takođe bitan jer on prikazuje kako softver na serveru tretira vaš email. Koliko je veliki vaš email, sadržaj, koliko slika ima koliko teksta, da li je html iili nije. Da li ima neke linkove koji su pokvareni ili ne vode nigde. Sve to utiče na spam. Ukoliko je sve u redu (sa tehničke strane prethodnog koraka) ovo je takođe jako bitno kakav će email biti. Jer danas softver pored toga što sam uči on ima i pravila po kojima prepoznaje spam poruke.

Kao što vidite ovde ne daje nagativnu ocenu ali predlaže da u zaglavlju poruke se ubaci link gde može korisnik da se odjavi sa mail liste ukoliko ne želi da prima više poruke. To takođe dodatno sprečava da vaš email završi u spam folderu.

Peti korak je bitan po tome čak i da je sve u redu ostalo ako se ovde nalazi vaš server nema vam spasa.

mail blacklist

Ovo MORA da bude kao na slici tj da vam piše da niste na crnoj listi. Šta zapravo to znači?
Ako se nalazite barem na jednoj listi tj vaš server gde imate sajt onda je ogromna mogućnost da vaši emailovi čak neće biti ni prosleđeni klijentu, nećete stići ni do SPAM foldera. Jednostavno sistemi blokiraju bilo kakve emailove od servera koji se nalaze na nekoj listi. TO je tako i to sprečava zloupotrebu servera.

Ukoliko piše da se nalazite na listi tu je najveći problem da kažemo. Morate hitno kontaktirati svog hosting provajdera i da zatražite da vam sajt migrira na neki drugi server čija ip adresa se ne nalazi na crnoj listi ili da uradi nesto po tom pitanju.

Proces deblokade moze da potraje po par dana.

Kako može hosting provajder da spreči da njegov server završi ovde je prilično jednostavno, sprečavanjem masovnog slanja emaila na hosting nalozima raznim limitima i softverom.

Poslednji korak jeste gde piše da nemate loših linkova tj koji nerade ili slično i time se završio vaš test.

Sada kada smo završili sve ovo a desilo se da imate negativnu ocenu za DKIM, SPF ili DMARC u daljem tekstu kako to da dodate u cPanelu.

Ovo ne važi samo za cPanel nego bilo gde vam se nalazi DNS (možda je to i cloudflare ukoliko ga koristite, ali podaci i polja su ista i svuda se isto zovu samo putanja do njih je drugačija).

Pretpostavimo da ste se ulogovali u cPanel i našli dugme Zone Editor, zatim kliknite na Manage.

Otvorila su vam se sva DNS podešavanja za taj domen.

Zatim DNS recorde dodajete kao sa slike:

Capture 10 Zašto mi mail ide u SPAM?

Da bi ste dodali DKIM (ako vam gore u tester piše da ga nemate) posetite: https://dkimcore.org/tools/

U polje za domen unesite vaš domen.

Skoncetrišimo se na deo kao sa slike

Capture 9 Zašto mi mail ide u SPAM?

1527111051.webhostingsrbija._domainkey.webhostingsrbija.rs:v=DKIM1;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDLj5ok3n1n6AoqBa2OSOKlvgkhWOjkviFtR42lDBbgFZ7E0jfX0UxrQGf/YTMGiFMBCu/Jj+V311TZhCI1T0cJKnh6mEdf/ajRfIEYlzXomMnXEOeZWO7mvqb7gT9Ek1a423btrVfvVxuN2QaETZI3U+rCnwh8t367HQjrwpA1TwIDAQAB:3600::

Ovaj „kod“ sam odvojio u dva dela. Prvi deo boldiran ide u jedno polje ovaj drugi iskošen ide u drugo polje. Prvi deo ide od početka (bez apostrofa) pa do kraja vašeg domena tj do dve tačke a drugi deo ide od dve tačke tj od v jednako DKIM1 pa skoro do kraja tj dok ne naiđe na prve dve tačke kao što vidite.
To se dodaje u Record TXT.

Znači kliknemo u cPanelu „Add TXT Record“ odmah ispod pojaviće vam se dva polja za unos.

U prvom polju „Name“ unosimo kao u primeru boldirano.

Capture 11 Zašto mi mail ide u SPAM?

A u drugom delu gde piše Record unosimo iskošeni deo od dve tačke do dve tačke. Zatim kliknemo Add Record i time smo dodali.

Time smo dodali DKIM record čestitamo.

Dodavanje SPF recorda, kliknite ponovo na Add TXT Record u prvom polju „Name“ treba da stoji samo vaš domen. U drugom polju gde piše Record treba da stoji „v=spf1 +a +mx +ip4:192.121.166.238 ~all“ gde ip adresa označava ip adresu vašeg servera. Kako da  pronađete ip adresu: https://ipinfo.info/html/ip_checker.php

Sačuvajte i time ste završili sa SPF recordom.

Kako da dodate DMARC record?

Kliknite na Add TXT Record.

U prvom delu treba da stoji „_dmarc.vasdomen“ (bez navodnika) a u drugom delu gde je Records treba da stoji „v=DMARC1; p=none;“ (bez navodnika). Kliknite na Add record i time ste dodali i DMARC.

Sada ste potpuno opremljeni DNSom i ne bi trebalo da vaš email završava u spam. Ukoliko se ipak to i dalje desi pitajte svog hosting provajdera za savet i da  proveri dns podešavanja ukoliko je sve u redu promenite stil poruke.

Scroll to Top