SEO optimizacija za HTML sajtove

Ukoliko imate neki CMS onda verovatno imate dodatak/plugin koji radi SEO optimizaciju umesto vas. To u mnogome olakšava stvar ali zahteva i takav sajt održavanje i puno više vremena.

Međutim HTML sajtovi ukoliko to niste uradili tokom izrade sajta onda SEO optimizacija ne postoji a to znači da nećete dospeti na google search ili da ćete biti na nekoj totalno nebitnoj strani a svima je svakako cilj da budu na prvoj ili da budu prvi.

Prvo da srušimo sve mitove: Biti prvi sa HTML sajtom je jako teško. To je moguće samo ako je sajt jako specifičan i naziv sajta jako specifičan pa kada korisnik ukuca u pretragu tu specifičnost onda izađete prvi jer drugih sajtova sa tim pojmom nema (kao na primer crveni leteci magarac i sajt crveniletecimagarac.rs). Zašto je totako ograničavajuće, odgovor je jako prost, google voli sadržaj, voli da se često objavljuje na sajtu i da ima puno teksta pogotovo a posle i slika. Ovo isto važi i za wordpress sajt koji se sastoji od samo 1 strane ili par njih.

Da li postoji neki alat ili osoba ili agencija (stručno lice) koje se bavi SEO optimizacijom i on da to uradi umesto mene i da mi to prvo mesto bude zagarantovano bez obzire koliko košta?
NE.

Jednostavno SEO optimizacija ne može da se garantuje niti bilo ko može da garantuje čak ni sami zaposleni u googlu što su više puta izjavili na raznim konferencijama. Jer google sam uči sam menja svoj algoritam i sam rangira sajtove i ima puno stvari šta on zapravo gleda kako bi rangirao sajt da bi moglo da se predvidi.

OK, pa kako je onda to nekima moguće?
Stvar je prosta, postoje pravila za SEO optimizaciju koja moraju da se poštuju i time povećavate šanse da budete prvi ili na prvoj strani.

Ovo što ćete videti ovde i što primenite na sajtu su osnove koje morate da imate na svom sajtu kako bi ste povećali šansu bez ovoga šanse su skoro nikakve i graniče se sa srećom.

Meta tagovi

<title>Naslov strane do 70 karaktera</title>
<meta name=“description“ content=“opis sajta do 200 karaktera“>
<meta name=“image“ content=“https://vassajt/slika.jpg“>

<meta itemprop=“name“ content=“Naslov strane do 70 karaktera“>
<meta itemprop=“description“ content=“opis sajta do 200 karaktera“>
<meta itemprop=“image“ content=“https://vassajt/slika.jpg“>

<meta name=“twitter:card“ content=“summary“>
<meta name=“twitter:title“ content=“Naslov strane do 70 karaktera“>
<meta name=“twitter:description“ content=“opis sajta do 200 karaktera“>
<meta name=“twitter:site“ content=“@vastviter“>
<meta name=“twitter:creator“ content=“@autorstrane“>
<meta name=“twitter:image:src“ content=“https://vassajt/slika.jpg“>

<meta name=“og:title“ content=“Naslov strane do 70 karaktera“>
<meta name=“og:description“ content=“opis sajta do 200 karaktera“>
<meta name=“og:image“ content=“https://vassajt/slika.jpg“>
<meta name=“og:url“ content=“https://vassajt“>
<meta name=“og:site_name“ content=“Naslov strane do 70 karaktera“>
<meta name=“og:locale“ content=“rs_RS“>
<meta name=“fb:admins“ content=“#idfb“>
<meta name=“fb:app_id“ content=“#APPID“>
<meta name=“og:type“ content=“website“>

Ovo možete bukvalno da selektujete sve i da kopirate u kod vašeg sajta (naravno izmenite tekst, na kraju članka biće primer sa realnim tekstom).

Kako da dođete do koda vašeg sajta tj strane kako bi ste ovo primenili?
cPanel > File Manager > public_html > index.html kliknite desni klik na index.html i zatim edit ako se pojavi popup selektujte utf-8 i kliknite edit.

Otvoriće vam se novi tab sa velikim kodom ali vama treba samo početak za ovo. (index.html je prva strana kada otvorite vaš domen)

Ovaj kod iznad stavljate u <head></head> vašeg sajta. Bukvalno piše <head> sa ovim strelicama i head odmah ispod njega unesete ovaj kod iznad.

<html >
<head>
  <title>Web Hosting Srbija</title>
 ...
 ...
</head>

Sada kada smo to uradili za index.html to je potrebno da uradite za sve strane koje imate na sajtu, primer: onama.html kontakt.html usluge.html i tako dalje.

<title>Pekara Marković Niš</title>
<meta name="description" content="Pekara Marković Niš ulica Nade Tomić 1. Radno vreme pekare je svakog dana od 7 sati ujutru do 20 sati popodne. Porudžbina na telefon 06123456789">
<meta name="image" content="https://pekaramarkovicnis/slika.jpg">

<meta itemprop="name" content="Pekara Marković Niš">
<meta itemprop="description" content="Pekara Marković Niš ulica Nade Tomić 1. Radno vreme pekare je svakog dana od 7 sati ujutru do 20 sati popodne. Porudžbina na telefon 06123456789">
<meta itemprop="image" content="https://pekaramarkovicnis/slika.jpg">

<meta name="twitter:card" content="summary">
<meta name="twitter:title" content="Pekara Marković Niš">
<meta name="twitter:description" content="Pekara Marković Niš ulica Nade Tomić 1. Radno vreme pekare je svakog dana od 7 sati ujutru do 20 sati popodne. Porudžbina na telefon 06123456789">
<meta name="twitter:site" content="@vastviter">
<meta name="twitter:creator" content="@autorstrane">
<meta name="twitter:image:src" content="https://pekaramarkovicnis/slika.jpg">

<meta name="og:title" content="Pekara Marković Niš">
<meta name="og:description" content="Pekara Marković Niš ulica Nade Tomić 1. Radno vreme pekare je svakog dana od 7 sati ujutru do 20 sati popodne. Porudžbina na telefon 06123456789">
<meta name="og:image" content="https://pekaramarkovicnis/slika.jpg">
<meta name="og:url" content="https://pekaramarkovicnis">
<meta name="og:site_name" content="Pekara Marković Niš">
<meta name="og:locale" content="rs_RS">
<meta name="fb:admins" content="#idfb">
<meta name="fb:app_id" content="#APPID">
<meta name="og:type" content="website">

Stvar koja je ovde u vezi fejsbuka jeste #idfb taj broj možete da nađete pomoću ovog sajta: https://randomtools.io/

Druga stvar jeste APPID tu zapravo je kompilkovanija stvar za početnike jer je potrebno da kreirate Aplikaciju na fejsbuku i da stavite id aplikacije tu.
Link je: https://developers.facebook.com/docs/apps/ kod „my Apps“ imate dugme da kreirate aplikaciju, unesete ime, zatim kliknite skip kada vam izbaci da izaberete scenario i tu odmah videćete APP ID ali tu nije kraj!

Taj ID zaista vam treba i taj id unosite u kod gore odnosno umesto #APPID.

Uneset sve podatke na toj strani i kliknete da sačuvate. Nakon toga imate gore desno „Status: in development“ i pored imate dugme koje je off. Kliknite na njega. Ukoliko je sve u redu postaće zeleno.

Da li možete bez ovoga APPID?
Možete. Realno imate sajt i bez SEO optimizacije ali svaki trud se isplati.

Poslednja stvar koja vam je potrebna za pokrivanje osnove SEO optimizacije za HTML sajtove jeste sitemap koji se postavlja na hostingu a sam sajt se prijavljuje na googlu ovo je podjednako bitno kao i ovi meta tagovi. To uputstvo se nalazi u zasebnom članku.

Google search i sitemap

Scroll to Top