Kako da napravim sajt?

U ovom članku napisaću kako da napravite najjednostavniji sajt koji je i profesionalnog izgleda i sadrži sve ono što zapravo košta 150 evra kada bi vam radila neka firma koja se bavi profesionalno.

Uvod

Kako je moguće da to sami uradite bez ikakvog znanja, ako je tako jednostavno zašto onda oni naplaćuju toliko a vi možete da napravite isto i potpuno besplatno?
Odgovor je prilično jednostavan, ovo morate sami da uradite. Ovde postoje ograničenja da ne možete baš kako ste negde videli jer ovaj program koji ćemo vam pokazati ima definisane stvari i koje mogu da se podešavaju ali ne potpuno. Da bi se nešto menjalo baš po nekoj želji zahteva programiranje i znanje.

Šta vam je potrebno da bi ste postavili svoj sajt da bude vidljiv svima?

Potreban vam je hosting koji za sajt ovog tipa koji kreirate pomoću ovog programa (HTML sajtovi) košta 1200+ dinara za godinu dana.
Zatim potreban vam je domen (kao što je webhostingsrbija.rs) cena domena se kreće od 250 dinara za godinu dana pa na više. .RS košta 1850 dinara za godinu dana, .com je oko 1000 dinara (nekad ima promocije pa košta mnogo manje).

Kako da napravim sajt besplatno?

Mobirise

Naravno https://mobirise.com program možete besplatno da skinete i besplatno da koristite. Download link.
Postoji kupljena verzija gde imate još više dodataka i još više izgleda koje možete da koristite za pravljenje ovog sajta ali to vam nije potrebno u ovom trenutku.

Sajt kreator

Sajt kreator je opcija koju možete da proverite klikom na Sajt Kreator. To je posebna vrsta softvera koja omogućava da pravite sajt direktno u browseru bez potrebe za bilo koji softver i instalacijom.

WordPress sajt

Postoji ponuda gde dobijate uz kupovinu hostinga i besplatan sajt koji je napravljen u WordPressu uz pomoć Elementor plugina. Pogledajte ponudu besplatan sajt.

Pravljenje sajta pomoću Mobirise

Pošto smo se opremili sa svim potrebnim informacijama vreme je da napavite svoj prvi profesionalni sajt. Skinuli ste i instlirali program i pokrenuli.

Prvi korak: kreirate sajt (kliknete na plus Create new site)

moberise1 Kako da napravim sajt?

Nakon ovoga pojaviće vam se prozor ispod gde unosite ime vašeg sajta

moberise2 Kako da napravim sajt?

Izaberite moberise4 i unesite ime vašeg sajta zatim kliknite ok. Nakon toga pojaviće vam se sledeći prozor

moberise3 Kako da napravim sajt?

Kao što i sami zaključujete potrebno je da kliknete na ovaj crveni krug. Nakon toga postavite elemente koje želite jednostavnim prevlačenjem sa desne strane na levu. Igrajte se malo tu i ubacujte brišite bez brige ne možete ništa da pokvarite.

Kada zavrište sa postavljenjem elemenata, menjanje tog elementa i uređenja možete klikom na opcije tog elementa kao na slici ispod

moberise4 Kako da napravim sajt?

Tu se igrajte sa tim opcijama kako bi ste videli koja čemu služi i da dobijete željeni izgled.

Imajte na umu da možete da imate i više strana a ne samo jednu. Ukoliko želite više strana potrebno je da kreirate novu stranu klikom na tri linije u levom gornjem uglu i imate Pages pa kreirate novu stranu kao na slici ispod.

moberise6 Kako da napravim sajt?

U prvom polju se nalazi naslov strane to može biti i razmaka i malih i velikih slova šta god želite, kao i u drugom velikom polju.
U trećem polju gde piše „page URL“ tu mogu da budu samo latinični karakteri bez ćirilice i naših slova, bez razmaka i specijalnih karaktera. Samo slova i brojevi.

OK, sada smo kreirali novu stranu i kada kliknete na meni pojaviće vam se opcije neke male istražite šta koja znači a prva je ključna koja nam pomaže da povežemu meni opciju sa našom novo kreiranom stranom. A to je tako što kliknemo na page i iz padajućeg menija izaberemo našu strnau i kliknemo insert.

moberise7 Kako da napravim sajt?

Kada smo završili kompletni sajt. Ostaje samo da ga sačuvamo i postavimo na hosting.
Da sačuvamo sajt možemo da uradimo tako što kliknemo u desnom gornjem uglu „Publish“ gde biramo na localu i biramo folder u kom će biti naš sajt.

Prebacivanje sajta na hosting

Kada se to završi dobićete nešto tipa kao na slici ispod

moberise5 Kako da napravim sajt?

Sve ovo selektujte i zapakujte u ZIP (ovo je jako bitno da bude .zip jer .rar nije podržan na hostingu).

Sada preostaje samo da taj sajt postavite na vaš hosting nalog.

Ulogujte se na cPanel, zatim kliknite na File Manager otvoriće vam se prozor sličan kao na slici ispod

filemanager Kako da napravim sajt?

Nakon čega je potrebno da kliknete jednim klikom na levu stranu na folder koji se zove „public_html“ gde će vam se sa desne strane otvoriti prozor (slično kao i u svakom operativnom sistemu, windowsu,linuxu…) imaćete jedan folder unutar njega cgi-bin njega ignorišite.

Zatim iznad nađite opciju „Upload“ otvoriće vam se novi tab gde selektujete fajl (.zip fajl koji ste kreirali zapakovali vaš sajt) i nakon što se zavriši upload i ovo postane 100% zelene boje, možete da zatvorite taj tab.

Kliknite na „reload“ gde će vam se vaš fajl pojaviti u desnoj strani ispod cgi-bin foldera.
Kliknite na vaš fajl i onda „extract“ a kada se otvori mali prozorčić kliknite samo na dugme „extract files“.
Time ste raspakovali vaš zipovan fajl i uspešno postavili sajt na hosting nalog.
Sada kada ukucate ime vašeg sajta otvoriće vam se sajt baš onakav kakav ste napravili pomoću programa.

Kada završite sa ovim pročitajte sledeći članak koji je takođe bitan za one koji žele da se nađu na boljoj poziciji na google.
HTML SEO otpimizacija

Scroll to Top