Da li je bitno koji domen ćete uzeti rs ili com?

Uzeti RS koji je skuplji u odnosu na COM koji je jeftiniji?

Kada smo se to zapitali pre svega da vidimo kolika je ta razlika? RS je 1900 dinara, COM je 1100 dinara za godinu dana što znači da je razlika između ta dva domena svega 58 dinara na mesečnom nivou.

Svakodnevno dobijamo pitanja da li je bitno uzeti rs domen u odnosu na .com.
Odgovor nije komplikovan i prilično je jasan. Ukoliko je vaše tržište pod tim mislimo da je vaša ciljna grupa i klijenti odnosno posetioci koji će dolaziti na vaš sajt iz Srbije onda definitivno .rs.
Zašto? Zato što google favorizije rs domene u odnosu na druge ili čak i globalne tld domene.

Tako da ako je recimo iz Srbije tražite molerska radnja i postoje dva sajta moler.com i moler.rs ovaj sa domenom .rs će izaći prvi u odnosu na ovaj .com samo zato što je google zaključio da je vama potreban sajt koji isključivo za Srpsko tržište.

Prilog u ovome ide to što kada pogledamo sve svetske brendove koka kola, mercedes, majkrosoft oni imaju domene i sajtove na Srpskom jeziku sa Srpskim domenom. Nije zato što imaju previše para nego zato što znaju kako pretraživači rade.

Sledeće pitanje da li je isto imati www.vassajt.com/rs/ i www.vassajt.rs odgovor je skoro isti kao onaj gore. Bolje je zbog boljeg rangiranja imati .rs umesto samog /rs/ foldera.
Ovo je naravno bitno za višejezične sajtove. Google takođe voli i to što se koristi skraćenica države u sajtu kako bi bolje oredio za koje tržište je namenjen sajt ali sa domenom .rs bez sumnje neće pogrešiti i postaviće vaš sajt na pravo mesto.

Zaključak:
Domen je jedna od najbitnijih stavki kada je u pitanju prisustvo na internetu. Kasnija izmena domena znači i gubljenje pozicije na pretraživačima. Zato je bolje dati 700 dinara za godinu dana više i biti siguran nego nagađati za 700 dinara (60 dinara mesečno) i time usporiti poslovanje.

Cela ova priča je naravno podržana i od naših najpoznatnijih stručnjaka.
Evo par linkova sa konferencije ukoliko želite da se uverite koliko je zaista bitno izabrati pravi domen za vaš sajt.
Lazar Dzamic talk at DIDS 2017
Pozicija, reklama i sadržaj na googlu
Stručnjak iz Googla Gary Illyes

Scroll to Top