503 Service Temporarily Unavailable

Kada se javlja greška?

503 greška se javlja obično kada su prekoračeni resursi na hosting nalogu. Svaki hosting nalog ima neka svoja ograničenja (čak i kada su paketi označeni sa „neograničeni“ oni imaju još veća ograničenja koja dovode do ove greške). Ta ograničenja ne spadaju u prostor, mesečni protok, broj domena, broj baza i slično već koliko će vaš nalog koristiti resurse servera.

Svaki server je ograničen (server je zapravo isto što i vaš računar samo mu je namena drugačija ali i on ima prostor, procesor, ram koji su ograničeni). Kako se ne bi desilo da jedan nalog zauzme sve resurse servera i time ugrozi ceo server i druge naloge zato i postoje ova ograničenja.

Ograničenja se sastoje od, ograničenih broja procesa, koliko procesora, upisa u bazu ili na disku kao i čitanje.
Kada se desi da ste dostigli gornju granicu za neke od ovih dešava se to da dobijete poruku 503.

Imajte na umu da se ova greška ne pojavljuje konstatno, već povremeno. Tako da kada se desi da se pojavi a vi osvežite stranicu i otvori vam se sajt to je sasvim noralno. Jer zauzeće varira od mnogo stvari pa je samim tim slobodno ili javlja grešku.

Kako može da se sredi da se više ne pojavljuje?

Rešenje je malo komplikovanije. Prvo treba da se utvrdi šta dovodi do toga. Da li je neki bug (propust) na sajtu koji dovodi do prekoračenje resursa ili je u pitanju veliki broj poseta?

Kako bi se to odredilo potrebno je prvo da prekontrolišete da li posotji neka greška na sajtu.
Za analizu grešaka na sajtovima imamo članak greška 500.

Ako tamo ništa ne piše onda znači da nije do grešaka već do velikog broja dodataka (pluginova ako je wordpress u pitanju) koji puno čitaju iz baze ili na disku ili jednostavno imate veliki broj poseta u istoj sekundi.

Što se tiče broja poseta to lako možete da proverite google analytics koji vam omogućava u realnom vremenu da vidite broj poseta na sajtu. Kada vidite da recimo 1000 poseta u istom trenutku i vama se povremeno desi da dobijete grešku 500 onda znači da je broj poseta i da je vreme da optimzujete sajt ili da pređete na veći paket.

Scroll to Top