Brzo čišćenje naloga od virusa

Kao što to obično biva kod Web Developera u početku jeste da imaju velikih problema sa hakovanim sajtovima.
To je pre svega zato što koriste zasterele teme koje su hakovane ili skinu besplatno (nullovane teme ili plugini) a nisu regularno plaćene i one u sebi već imaju neki maliciozni kod ili su zasterele tj nisu nadograđene na najnovije verzije.

Brzo čićenje naloga jeste da vratite backup. Restore naloga.

U tom slučaju nakon vraćanja po završetku javite se podršci da skenira ponovo vaš nalog i proveri da li ima još uvek virusa ili ne. Ako ima onda vraćate najstariji backup koji postoji.

To će rešiti problem virusa, ali neće trajno da reši problem.

Sledeći korak jeste da izvršite update svih pluginova i teme ako je to moguće.
Pogledajte koje pluginove koristite i pogledajte vreme kada je poslednji put ažuriran taj plugin, ako je poslednji put ažuriran pre 3 meseca dana i više to znači da je autor odustao od tog plugina i da više neće da se bavi njime a to znači da taj plugin je veliki bezbedonosni rizik za vaš sajt.

Ukoliko koristite neku temu pogledajte za poslednju verziju kao i za plugin ako ne morate da izmenite temu ako ne želite da ponovo Vaš sajt bude hakovan.

Postoje razni pluginovi koji prividno pružaju osećaj da je vaš sajt zaštićen ali instliranjem dodatnih pluginova otvara nove mogućnosti da sajt bude hakovan zato svedite pluginove na minimum.

Najbolja zaštita za sajt jeste redovan update plugina i tema. Brisanje neaktivnih i nepotrebnih plugina i tema.

Na našem hostingu koristimo premium softver za zaštitu tako da ste potpuno bezbedni sa ove strane ali poslednja linija odbrane je vaš sajt i vaša aktivnost i update.

Sporo čišćenje sajta od virusa (kada backup ne pomogne)

Scroll to Top