Google odvojio Desktop i Mobilnu pretragu

Konačno se desilo ono što je odavno već bilo najavljivano. Google je više puta najavljivao da će favorizovati sajtove koji imaju i mobilnu verziju a sada se to zaista i dešava.

Korisnici koji pretražuju putem moblnih telefona biće forsirane samo mobilne verzije sajtova i rezultat pretrage biće mnogo brži nego na desktop. A kada je u pitanju desktop pretraga google će forsirati sajtove koji imaju i mobilnu verziju. I time poboljšavati poziciju.

Ovo je defintiivno veliki problem za sajtove koji nemaju mobilnu verziju. Ono što je bitno kod pretrage takođe postoji razlika kada svoj sajt optimizujete za mobilnu pretragu i kada napravite novi mobilni sajt sa recimo prefiksom m.vassajt.com. Postoje testovi koji govore koliko je vas mobilni sajt dobar. Jedan od tih testova možete da pronađete na googlovom sajtu za webmastere, kao i sugestije šta je potrebno da poboljšate.

Najbitnija stvar kod mobilne verzije jeste brzo učitavanje. Stoga je jako bitno da prilagodite slike i javascript kako bi omogućili svojim korisnicima brzo i jednostavno surfovanje.

Scroll to Top