Kako da podesim DNSSEC?

Hvala Vam što koristite ovo uputstvo jer time oslobađate podršku kako bi mogla da pomogne nekome za šta ne postoji opcija ili treba druga vrsta pomoći.

Ovo kratko uputstvo vodiće vas kroz jednostavno postavljanje DNSSEC-a.

DNSSEC se postavlja tamo gde je domen registrovan i tamo čije ste nameservere postavili. Znači namesrevere od vašeg hosting provajdera to je prvi deo i na domenu tamo gde je domen kupljen drugi deo.

Za praćenje ovog uputstva biće vam potrebno da se prijavite na naš klijent panel webhostingsrbija.rs/klijent-panel/ i u cPanel (drugi deo DNSSEC-a se podešava tamo čiji su nameserveri).

DNSSEC cPanel podešavanje

Kliknete na ikonicu Zone Editor nakon toga na dugme DNSSEC na domenu koji želite da uključite DNSSEC opciju.
Nakon toga kliknete na plavo dugme CREATE KEY, nakon što vam se pojavi mali prozorčić tu samo potvrdite klikom na CREATE. Nakon toga otvoriće vam se opcija kao na slici ispod:

cpaneldnssec Kako da podesim DNSSEC?

Ostavite sada taj prozor otvorenim i pređite na klijent panel.

Podešavanje na domenu podešavanje

Kod klijent panela kliknite na dugme „Uredi“ kod kvadrata „Domeni“ i pojaviće vam se lista aktivnih domena. Vi kliknite na domen na kome želite da postavite DNSSEC.

U sledećem koraku kod opcije DNSSEC kliknite na plavo dugme IZMENI.

Pojaviće vam se na dnu opcija za unos i izbor parametara koje ste dobili u cPanelu.

dnssecklijentpanel Kako da podesim DNSSEC?

U polja unosimo ili biramo redom kao što je na slici ispod:

cpaneldnssec Kako da podesim DNSSEC?

Kada sve to uradite treba da vam u klijent panelu izgleda kao na slici ispod:

dnssecklijentpanel2 Kako da podesim DNSSEC?

Sada je preostalo samo da kliknete „Sačuvaj“. Nakon toga ste uspešno postavili DNSSEC na domenu.

Kao i svaka DNS izmena važi dns propagacija i čekanje od 1-48h da bude vidljivo.

Jedna preporuka jeste da je poželjno da se ovo uradi jednom godišnje kako bi se kreirao novi ključ i time dodatno zaštitili.

Ukoliko to želite potrebno je da uradite isto ovo uputstvo sa cPanelom zatim da sačekate 48 sati i onda da to dodate u klijent panel na domenu kako bi se završila dns propagacija i kako ne bi bilo prekida u radu.

Podešavanje na CloudFlare DNSSEC

Ukoliko koristite CloudFlare nameservere onda prvi deo DNSSEC postavljate na cloudflare. Ulogujete se i kliknete DNS plava ikonica pa zatim Enable DNSSEC . Nakon toga otvoriće vam se prozor kao na slici ispod i ono što vam treba uokvireno je crvenom bojom

Screenshot 4 Kako da podesim DNSSEC?

Nakon toga potrebno je da u klijent panelu https://cp.webhostingsrbija.rs/ kliknete na „Uredi“ kod domena a potom i na sam domen za koji podešavate DNSSEC i u polje unesete sa gornje slike na polja ispod kao u primeru:

Screenshot 5 Kako da podesim DNSSEC?

Nakon toga kliknete sačuvaj i to je sve. Nakon promene potrebno je da sačekate minimum 1 sat kako bi verifikacija bila potpuna jer ovo kao i svaka DNS izmena spada u DNS propagaciju od 1h do 24h.

Testovi

Ukoliko želite da proverite da li vaš internet provajder podržava DNSSEC možete to da uradite na jednom od ovih linkova:

Ako želite da uključite mogućnost DNSSEC na svom računaru kako bi ste se zaštitili od mogućih prevara koristite neki public dns koji to omogućava kao što je google ili cloudflare.

Ukoliko želite da proverite da li je na domenu uključen DNSSEC možete to da uradite na jednom od ovih linkova:

Scroll to Top