WordPress 5.5 šta donosi?

Novi WordPress 5.5 je zvanično pušten i ispreman za update. Šta novo donosi?

Lazy Loading

Ovo je jedna od najboljih poboljšanja i promena kada je u pitanju ova verzija. Ova funkcija je ugrađena u sam wordpress.

Lezy loading omogućava da se vaš sajt brže učitava.

Ono što čini ovu opciju odličnom jeste da vi ne morate da uradite bukvalno ništa, pošto je sama ugrađena u wordpress ona radi sama bez da vi to čak i znate.

Ova opcija radi tako što slike ili vidoe koje se ne vide na ekranu se učitavaju kasnije i da se sadržaj korisniku servira odmah i time omogućeno učitavanje sajta znatno brže.

To zapravo znači da ono što se prikazuje posetiocu sajta se učitava mnogo brže nego ranije i ne morate da čekate da se učita ceo sajt već samo onaj deo koji je njemu vidljiv.

Kako se korisnik kreće po sajtu tj skroluje dalje tako se slike i video učitavaju i prikazuju korisniku.

Brži sajtovi omogućavaju bolje iskustvo za posetioce a time i veće poverenje vaš sajt ostavlja kod posetilaca.

Auto-update teme i plugina

U ovoj verziji je takođe glavna stvar auto update teme i plugina.

Hakeri često koriste propuste koji postoje u pluginovima ili temama koje nisu ažurirane. Kako bi wordpress programeri ovo sprečili unapred oni su dodali ovu opciju i time zaštite još veći broj korisnika/vlasnika wordpress sajtova koji ne znaju koje opasnosti se kriju ne ažuriranjem sajta.

Naravno tu postoji i druga strana a to je da ako wordpress sam ažurira plugine može se desiti nekompatibilnost sa nekim drugim pluginom temom ili samim wordpressom i time onemogućiti vaš sajt da se učita.

Ova opcija je svakako dobrodošla svima a pogotovo sajtovima koji se ne menjaju često i koji služe kao prezentacije ili mali blogovi.

Svakako jedna opcija za razmišljanje manje.

WordPress Site Maps

Svako ko se dotakao SEO optimizacije na šta je prvo naišo jeste sitemap.

Sitemap omogućava da google lakše zna koje strane su na vašem sajtu, koliko se često menjaju i gde se nalaze.

Ovom opcijom je wordpress smanjio još jednu brigu i još jedan plugin manje koji je potrebno da imate na sajtu i time povećao dodatno bezbednost.

Još noviteta?

Da naravno ima ih.

Jedna od tih jeste da wordpress više ne podržava zastarele browsere kao što je internet explorer 6, takođe sav css koji stoji za podršku starih browsera biće obrisan.

Broj takvih korisnika je svakako minimalan ili ne postoji. Na našem sajtu recimo ne postoji. Pa stoga ova promena neće značajno promeniti ništa ali vodi u nove nivoe gde je akcenat na ažurnosti i bez podrške za starije stvari.

Više o verziji i tačno detalje o svakoj promeni možete da pronađete na zvaničnom wordpress.org sajtu.

Scroll to Top