Kako da pozelenite (https mixed content)

Pre svega potrebno je da postavite podrazumevanu verziju svog sajta da se otvara isključivo samo putem https.

To možete da uradite pomoću drugog uputstva na ovom našem sajtu. Ali pretpostavljam da ste to već uradili i dobili sivo https a ne zeleno kako ste očekivali.

Pre svega da prvo proverimo 3 opcije koje su moguće:

Google SSL warnings Kako da pozelenite (https mixed content)
  1. prvo znači da vaš sajt ima aktivan SSL ali da se sadržaj ne učitava kompletno sa HTTPS i onda je potrebno da ispratite uputstvo ispod i da se to ispravi kako bi postalo kao treći primer tj da piše Secure.
  2. Drugo znači da nemate aktivan SSL i kontaktirajte hosting podršku kako bi vam aktivirala SSL (danas svi imaju besplatan SSL ukoliko vaš hosting provajder kaže da morate da platite nešto da bi ste imali SSL odmah ga promenite).
  3. Treća opcija je i ona najbolja a to je da imate aktivan SSL i da se na toj strani sve učitava preko HTTPS i ništa ne trebate da dirate.

Prvo zašto nije zeleno (secure)?

Razlog je prilično jednostavan kao što i stoji u obaveštenju ako ste kliknuli na https a to je da vam se neki deo sajta učitava sa http a sajt ste otvorili sa https. Što odmah kaže i rešenje SVE  na sajtu mora da bude https i ono što se učitava na sajtu (kao što su slike, css, js…) mora da se učitava i linkuje sa https. Samo tada će biti secure!

Pošto smo dobili odgovor kako i zašto kako sada to da se ispravi bez znanja programskog jezika ili html/css.

Pre svega kako da ustanovimo šta se učitava sa http?

Jednostavno, pritisnite F12 (chrome) i pojaviće vam se u donjem uglu dodatak kao sa slike:

mixedconetnt Kako da pozelenite (https mixed content)

Nakon čega je potrebno da kliknete u desnom gornjem uglu tog novog prozorčića pored iksa imate neke brojeve crvenom i žutom bojom kao što je označeno crvenim kvadratom, kliknete tu.

U donjem delu pjaviće vam se greške i upozorenja kao sa slike:

Kako da pozelenite (https mixed content)

kao što vidite ono piše tačno šta se ne učitava koja slika, ili nešto drugo preko https. Jednostavnom izmenom tog linka na sajtu u adres baru pojaviće vam se „secure“ ukoliko ste sve lepo uradili. Ovo je potrebno da uradite za svaku stranu na svom sajtu.

Ukoliko je to neki deo tj slika koja je upisana u kodu sajta tj u nekom php/html/css fajlu potrebno je da ručno otvorite taj fajl i da izmenite.

Ukoliko je upisano u bazi kao što je slučaj kada pišete neki post ili je u pitanju neki pagebuilder to možete da izmenite pomoću plugina „search and replace“. Ima puno plugina na tu temu pa vi izaberite neki koji želite svakako gledajte da je update tog plugina skorije (manje od 6 meseci).

Link za pretragu je: https://www.google.rs/q=search+and+replace+wordpress+plugin

  • Nisam ostavio link ka bilo kom pluginu jer nakon par meseci kada neko naiđe na ovaj tekst može da po preporuci da skine taj plugina a u međuvremenu autor tog plugina je prestao sa ažuriranjem i može da nastane veća šteta nego korist, zato je potrebno da vi pogledate koji je plugin bolji i po broju ocena i po redovnom ažuriranju.
Scroll to Top