Kako da pronadjem gde je domen registrovan?

Svako ko je ikada kupio domen zna koliko je važno razumeti sve detalje vezane za njegovu registraciju. Domen je vaša digitalna adresa, vaš identitet na internetu, i zato je od suštinskog značaja da znate gde je registrovan. Međutim, kako vreme prolazi, mnogi vlasnici domena zaborave gde su ga registrovali ili izgube prateće informacije. Ako se nađete u ovoj situaciji, ne brinite. U ovom detaljnom vodiču objasnićemo kako da saznate gde je registrovan vaš domen, bez obzira da li ste ga vi registrovali ili ne.

Scenarij 1: Kada ste VI registrovali domen

  1. Pretraga e-pošte: Kada registrujete domen, uobičajeno je da od registrara primite potvrdnu e-poštu sa svim detaljima o registraciji. Ova e-pošta je zlata vredna. Ukoliko ste sačuvali ovu e-poštu, pretraživanje vašeg inboxa može biti najbrži način da saznate gde je vaš domen registrovan. Samo unesite ime domena kao ključnu reč u pretraživač vaše e-pošte. Pored potvrdne e-pošte, tražite i druge e-pošte koje ste možda primili od registrara, kao što su obaveštenja o obnovi domena ili promocije.
  2. Pregledajte svoje finansijske izvode: Ako niste sačuvali e-poštu ili ne možete da je pronađete, sledeći korak može biti pregled vaših finansijskih izvoda. Pretražite izvode od datuma kada mislite da ste registrovali domen. Potražite transakcije prema poznatim registrarima domena. Ovo može pomoći da suzite pretragu i identifikujete gde ste registrovali domen.

Scenarij 2: Kada NISTE registrovali domen ili niste sigurni

  1. Koristite WHOIS pretragu: WHOIS je javno dostupna baza podataka koja sadrži informacije o svakom registrovanom domenu. Unošenjem imena domena na sajtove kao što su whois.net ili who.is, možete dobiti informacije o registraru, datumu isteka, kontakt informacijama vlasnika i još mnogo toga. Ova alatka je posebno korisna ako niste sigurni ko je registrovao domen ili ako želite da saznate više informacija o nekom drugom domenu koji vas zanima.
  2. Obratite pažnju na resellere: Kada koristite WHOIS pretragu, važno je napomenuti da neki domeni mogu biti registrovani preko resellera. Reselleri su treće strane koje prodaju domene u ime glavnih registrara. U ovom slučaju, WHOIS rezultati će vam pokazati ime glavnog registrara, ali ne i ime resellera. Ako sumnjate da je vaš domen registrovan preko resellera, najbolje je da se direktno obratite glavnom registraru. Oni će vas uputiti na resellera preko koga je domen registrovan.
  3. Koristite dodatne online alate: Pored standardne WHOIS pretrage, postoje i drugi online alati koji vam mogu pomoći da saznate više informacija o domenu. Neki od ovih alata mogu vam pružiti informacije o istoriji domena, DNS zapisima, promenama vlasništva i slično.
  4. Whois za sve domene osim .rs https://www.namesilo.com/whois
  5. Whois za .rs domene https://www.rnids.rs/whois

Zašto je važno znati gde je registrovan vaš domen?

  1. Za obnovu domena: Vaš domen ne traje večno. Morate ga redovno obnavljati kako biste zadržali prava na njega. Ako ne znate gde je registrovan, možete propustiti obnovu i rizikujete da izgubite domen.
  2. Za promene DNS-a: Ako planirate da prebacite svoj sajt na drugi hosting ili želite da napravite promene u DNS zapisima, moraćete da znate gde je vaš domen registrovan kako biste pristupili kontrolnoj tabli i napravili potrebne izmene.
  3. Za bezbednost: Znanje o tome gde je vaš domen registrovan omogućava vam da preduzmete neophodne korake kako biste zaštitili svoj domen od neovlašćenih promena ili prenosa.
Scroll to Top