Novi domen (pored glavnom ‘main domain’) možete da dodate u cPanel zavisno od paketa koji imate.

Koja je razlika izme Glavnog, Aliases i Addon domena

Razlika je samo u putanji do njihovog glavnog foldera tj gde se nalazi sajt za taj domen. Druge razlike nema inače svaki domen se vrednuje posebno i nema nikakvih smetnji za posetioce ili rangiranje na googlu ili bilo kom drugom pretraživaču.

Šta je glavni (main domain) domen?

Glavni domen je onaj koji ste uneli prilikom porudžbine i sa kojim se najčeće ulogujete na vaš cpanel vašdomen/cpanel. Fajlovi za sajt sa glavnim domenom se nalaze UVEK u public_html folderu.

(možete promeniti da to ne bude public_html folder već neki drugi pomoću .htaccess ali ovo samo ako ste 100% sigurni i znate tačno šta radite)

Šta je Aliases domen?

Aliases domen može da se kaže da je to sinonim za glavni domen. Recimo imate domen koji ste kupili kako bi ste rezervisali da ne bi mogao neko drugi da ga kupi i kasnije želite sajt da napravite vi možete da ga postavite kao Aliases.
Kada ga dodate i otvorite taj domen on će zapravo otvoriti vaš glavni domen.

Da li može Aliases da se koristi kao backlink za glavni domen?

Ne. Aliases nema nikakvog uticaja na rangiranje ni pomaže ni odmaže jednsotavno ništa.

Šta je Addon domain?

Ukoliko imate paket gde je moguće postaviti više sajtova i želite da pored glavnog domena imate još neki sajt i domen onda to radite preko opcije Addon Domain u cPanelu.

Addon domen je namenjen isključivo za kreiranje dodatnog sajta na hosting nalogu. Sajt koji je postavljen kao addon domain što se tiče pretraživača je potpuno jedinstven i odvojen od svih sajtova kao da ima sopstveni hosting nalog.

Prilikom kreiranja addon domena traži mi i subdomain i može da se pristupi preko njega kako da to izbegnem?

Ne možete. cPanel je jednostavno tako napravljen da automatski kreira subdomen za novi Addon domen i to je to. NIKO ne može da zna za taj subdomen osim ako ga vi negde ne linkujete niti on može na bilo koji način da utiče na sam sajt ili na rangiranje uopšte.

Dodavanje cPanel – Addon domains

„New domain name“ tu dodate vaš novi domen.
„subdomain“ biće automatski kreirano ostavite kao što jeste
„Document root“ pojaviće vam se vaš domen. To znači da će vam se kreirati folder sa imenom vašeg sajta.

Dobra praksa jeste da u poslednjem koraku Document Root unesete „/sajtovi/vašdomen.nešto“ tj folder sajtovi kako bi ste lakše izdvojiili dodatne domene od vašeg glavnog domena. To je samo predlog ali ne i obavenozno jer drugi sajtovi ne utiču na vaš glavni niti glavni utiče na druge sajtove.

Zatim kliknite na „Add domain“ i time je kreiranje završeno. Sada možete sajt za vaš novi domen da ubacite u folder koji ste uneli u polju „document root“.

Greška prilikom dodavanja:

This domain points to an IP address that does not use the DNS servers associated with this server. Transfer the domain to this server’s nameservers at the domain’s registrar or update your system to recognize the current DNS servers. To do this, use WHM’s Configure Remote Service IPs interface.

Ukoliko dobijete ovu grešku potrebno je izmenite nameservere kako bi se uklopili sa vašim hosting nalogom. Nameserveri se menjaju tamo gde je domen kupljen.

Ako je domen kupljen kod nas ispratite upustvo za Izmenu nameservera

Ako je domen kupljen na drugo mesto nameservere za vaš hosting nalog možete da vidite u klijent panelu klikom na domen vašeg hosting naloga na OVOM linku.

Scroll to Top