Kako da uradim screenshot ekrana?

Video uputstvo windows screenshot

Prilikom javljanja naši klijenti zbog brže i lakše komunikacije sami pošalju ili mi zatražimo screenshot ekrana kako bi smo videli gde se nalaze i šta im stoji otvoreno kako bi smo objasnili šta i kako.

Često se desi sda klijent ne znajući lakši metod uzme telefon slika ekran, otvori naš sajt, javi se na livechat i pošalje tu sliku.
Prvi problem kod toga jeste što je slika ogromna 4-5mb minimum zavisno od kamere koju ima telefon.
Drugi problem je što je sve iskrivljeno i slabo se šta vidi.
Treći problem je što je možda slikano ono što on smatra bitnim a ne ono što zapravo treba.

Screenshot na računaru sada je ekstremno lako (jednim klikom bukvalno).

Postoji ogroman broj dodataka za browsere (Mozilla Firefox, Chrome, Opera..) koji dodaju ikonicu pored adresne linije i kada kliknete ono napravi screenshot trenutnog ekrana i to je to. Zavisno od dodatka, neki nude link odmah da pošaljete nekom neki nude da skinete ali u oba slučaja to je sve što vam treba.

Chrome ekstenzije

Za chrome evo primera (potražite sigurno ima još boljih ali je to manje bitno):

Firefox ekstenzije

Za Firefox par primera ali važi isto instlirajte više njih pa koji vam najviše odgovara:

Pored browsera u windowsu postoji alat koji se zove Snipping Tool (novije verzije windowsa je Snip And Sketch) koji takođe omogućava da uradite screenshot ekrana, strane dela strane baš kao i dodaci. Gde kasnije sačuvate tu sliku i pošaljete nekom kao fajl.

Benefiti ovih alata jeste što se radi jednim klikom, slike su ekstremno male 150kb u odnosu na 4000-5000kb i daleko se bolje vidi.

Takođe ti alati vam omogćavaju i da crtate pa možete da podvučete, da sakrijete neki podatak ako ne želite da neko vidi, da napišete neki komentar i još mnogo toga.

Scroll to Top