Koji tip WordPress teme je najbolje izabrati?

WordPress teme omogućavaju da korisnicima jednostavno kreiraju moderne sajtove. Međutim u moru premijum i besplatnih tema treba izabrati odgovarajuću. U tekstu nećemo davati savete koju temu da izaberete za određeni tip sajta već ćemo se bazirati na objašnjenju raznih tema i njihovih opcija kako bi vam možda olakšali koji tip teme je baš za vaš sajt.

Na samom WordPress sajtu postoji veliki broj besplatnih tema, pored glavnog WordPress sajta imate još puno onih koji nude i imaju određenu kolekciju besplatnih tema. Imajte na umu da teme koje skinete sa tih sajtova možda su u nekoj meri izmenjene i time dozvoljavaju sigurnosni propust kako bi preuzeli vaš sajt u celosti.

Razlika između besplatne i premijum WordPress teme

WordPress u osnovi služi za jednotavno kreiranje sajta. Međutim jako je bitan i sam izgled sajta. Sigurno ste čitali puno članaka kako korisnici doživljavaju i stiču utisak o vašoj firmi na osnovu samog izgleda sajta. Zato je jako bitno da izaberete pravu temu za vaš sajt.

Besplatne teme su besplatne ali i jako jednostavne, sa malo dizajna i prilično bledog izgleda. Možete ih naći na sajtu WordPress sajtu ili putem „Themes“ opcije u vašem wordpressu.
Premijum teme za razloiku od besplatnih dolaze sa mnogo opcija koje mogu da promene sam izgled sajta i sa puno stilova. Ali razlika od besplatnih one se plaćaju a neke su čak i jako skupe.

Besplatne WordPress teme: za i protiv

Besplatne teme su odlične i jedini izbor za WordPress korisnike koji nemaju budžeta a traže neke jednostavne solucije. Međutim koliko god zvučalo primamljivo i idealno besplatne teme imaju i neke svoje nedostatke.

Među prvim nedostacima koje želimo da istaknemo kada su besplatne teme u pitanju jeste da su veliki sigurnosni propust. U tom smislu da autori tih tema jednostavno nemaju obavezu da vrše update i da zakrpe eventualne nedostatke.

Besplatne teme ne dolaze se puno podešivih opcija. Obično su to neke osnovne funkcije koje su jako ograničene. Za neke dodatne stvari morali bi da vrišite instalaciju pluginova.

Takođe ukoliko nešto krene po zlu kod besplatnih tema ne postoji podrška. Autor nije dužan a u većini slučajeva i ne želi da troši vreme pomažući besplatno.

Premijum WordPress teme: za i protiv

Za razliku od besplatnih premijum teme imaju jednu veliku manu a to je što se plaćaju. Pored tih mana postoji mnogo drugih pogodnosti koje u stvari dobijate za taj novac.

Premijum teme pored pregršt opcija koje dobijete za podešavanje i ulepšavanje vašeg sajta dobijate i besplatnu podršku i update teme na nekom periodu što je jako bitno kada govodimo o bezbednosti samog sajta.

Razlika imeđu specijalizovanih (Single Purpose) i višenamenskih tema (Multipurpose)

Sada ukoliko ste se odlučili da li ćete besplatnu ili premijum temu ima još jedna podela. Kako bi ste izabrali jednu od ove dve opcije potrebno je da planirate na duže staze. Svakako vremenom je moguće i temu promeniti ali to zahteva mnogo više vremena i truda nego što će vam oduzeti planiranje oko pravog izbora teme.

Kod specijalizovanih tema imate puno opcija koje su isključivo za tu oblast koju želite. Recimo da želite sajt sa nekretninama naći ćete temu koja ima sve moguće opcije u vezi nekretnina. Dobićete dizajn u skladu sa tim i pregršt opcija u skladu sa tim. Međutim ukoliko kasnije želite da uključite i druge vrste oglasa ili usluga teže čete uklopiti uz taj dizajn i sam sajt.

Što se tiče višenamenskih tema dobićete jako veliki broj opcija raznih servisa i usluga. Pa ukoliko krenete recimo sa nekretninama lako možete da proširite i na razne druge usluge od raznih prodaja do prezentacija.

Pozitivna strana specijalizovnih tema jeste da je sam dizajn prilagođen temi kojoj je ta tema namenjana samim tim i brže učitavanje.
Loša strana jeste što je puno teže proširiti sam sajt na dodatne delatnosti ili usluge.

Pozitivna strana kod višenamenskih tema jeste da lako možete preći sa jedne oblasti na drugu ili dodati nove usluge ili delatnosti.
Loša strana jeste da su te teme veće i da imaju puno dodataka koje usporavaju učitavanje sajtova.

Zaključak

Ukoliko imate malo budžeta da potrošite na dizajn svakako izaberite premium temu i posetite ThemeForest. Ukoliko ste na samom početku i pazite na sva ulaganja jedina opcija je besplatna tema na WordPress.org

Još jedna napomena. Postoje razni sajtovi koji nude premium teme besplatno da se skidaju. Izbegavajte te teme jer su obično već zaražene nekim virusom pa onda može dovesti da Vam ukinu hosting nalog. Ukoliko se to ne desi može doći do raznih drugih negativnih posledica. Ukoliko je tema čista i nema virusa vi tu temu najverovatnije nećete moći da nadogradite na novije verzije i time zakrpite nedostatke i probleme koji je prate. Zato je svakako savet da ili uzmete besplatnu ili da kupite bez ikakve treće opcije.

Scroll to Top