Neograničen hosting sam po sebi ne postoji. Jer hard diskovi se uvek prave sa ograničenim brojem gigabajta ili terabajta. Ono što podrazumeva neograničen jeste da se hosting provajder nada da nikada nećete moći da koristite pun kapacitet paketa i pošto su toga svesni oni stave neograničen kako bi privukli klijente.

Pre svega da objasnimo šta znači shared hosting ukratko.
Osoba zakupi server u nekom datacentru ( Google datacentar ) to podrazumeva da je kupio neku konfiguraciju (isto kao kada kupujete desktop ili lap top računar). Ono što se razlikuje od vaših računara i servera jeste što odmah zakupljujete i konekciju servera jeftini serveri imaju konekciju od 100mbps do 500 mbps. Konekcija od 1Gbps postoji ali ona se plaća na mesečnom nivou od 20 evra pa više (što znači 200 evra godišnje).

Na tom zakupljenom serveru napravi pakete i podeli hard disk na naloge od po 2gb, 5gb i tako dalje.

Šta zapravo znači neograničen prostor?

Neograničen prostor kao što smo objasnili ne postoji. Kao što vi na vašem računaru nemate neograničen prostor tako ni server. Ona najbitnija razlika jeste da hosting provajder koji nudi neograničen prostor jeste kupio server koji je jako star i nije poslat na reciklažu već je nastavljen da se koristi po jako niskim cenama. To je isto i sa njihovim hard diskovima koji su već radili 10 godina i koji su strašno jeftini. Zato hosting provajder ima mogućnost da kupi više takvih hard diskova i onda iskorišćenost paketa ograniči softverom koji ograničava koliko aplikacija može biti aktivno i slično pa samim tim vas onemogućava da koristite više gigabajta čak i ako imate neograničen.

Šta znači neograničen mesečni protok?

Kao što smo gore napomenuli šta je shared hosting, pomenuli smo i konekciju servera koja je 100mbps e to je ono najglavnije kod neograničenog protoka. Zamislite na vašem računaru imate brzinu od 100mbps ali da ste uključili 100 torrenta sa punom brzinom da se skida. Nećete puno da skinete u toku dana jel tako? To je ono što zna hosting provajder koji nudi neograničen protok, zna da ima sporu konekciju i da ne možete ostvariti veliki protok na mesečnom nivou. A pored toga dolazi do toga da je server ponovo ograničen sa brojem memorije koju možete da koristite i brojem procesa pa svakako ne možete da maksimalno iskoritite i protok koji Vam je na raspolaganju.

Ukoliko Vam sajt posećuje veliki broj ljudi a imate hosting nalog koji ima neograničen mesečni protok imajte na umu da će sajt jako sporo da im se učitava, tako da ne bi ste mogli da ostvarite veliki protok. A ono što je povezano sa neograničenim protokom prati i neograničenim prostorom gde se koriste spori hard diskovi gde učitavanje fajlova na hostingu (skripti, slika…) ide jako sporo pa samim tim ceo sajt radi usporeno.

Scroll to Top