Optimizacija slika na WordPressu i zašto.

Slike visoke rezolucije izgledaju fenomenalno ali su zato i veće u smislu MB, što dovodi do toga da je veće vreme učitavanja stranica na sajtu. Ukoliko vaš sajt ima barem jednu sliku veliku (MB) to će usporiti vaš sajt na način na koji ne možete da zamislite. U tom čekanju vi ćete gubiti posete a da toga niste ni svesni.

Čak što više ima načina da zaobiđete ovaj problem tako što ćete zadržati kvalitet slika a smanjiti njihovu veličinu takozvanom kompresijom.

Zašto je optimizacija slika tako važna?

Jednostavno što su veće slike to je učitavanje stranice duže. Naravno tu je mnogo razloga zašto može vaša stranica da se učitava sporo ali velike slike su najčešći problem.

Što sporije učitavanje sajta to će veći broj posetilaca napustati sajt pre učitavanja tj odustaće u startu. Korisicni ovih dana su jako nestrpljivi kada je u pitanju učitavanje sajtova. Ukoliko korisnik treba da čeka duže od 2 sekunde za učitavanje sajta verovatnoća da će izaći sa sajta je 50%.

Takođe sporo učitavanje stranice utiče i na rangiranje samog sajta na googlu. Google koristi brzinu učitavanje sajta kao faktor u rangiranju već nekoliko godina unazad.

Slike veličine 200 KB su ok za sam sajt to je neka gornja granica ali slike od preko 500kb do par megabajta prosto su neprihvatljive kada su sajtovi u pitanju.

TinyPNG

Ovaj alat vam omogućava da optimizujete i PNG i JPEG slike. Jednostavno izvršite upload slika na https://tinypng.com/ i alat će automatski da ih kompresuje.

Omogućava čak do 20 slika istovremeno da optimizuje sa maksimalnom veličinom slike od 5MB svaka. Nakon optmizacije moguće je skinuti svaku sliku posebno ili izvršiti download svih slika odjednom.

Ukoliko ste WordPress-ov korisnik onda postoji i plugin https://wordpress.org/plugins/tiny-compress-images/ koji omogućava ovo automatski sa svakom upload slikom.

Koliko zapravo TinyPNG poboljšava učitavanje:

  • Učitavanje pre optimizacije: 0.789 seconds (1.7MB)
  • Učitavanje posle optimizacije: 0.294 seconds (635KB)

Znači jedna obična slika je pomogla da se stranica učitava čak 62% bolje nego ranije. Zamislite ukoliko imate više slika na jednoj strani koliko bi to značilo.

Optimizilla

Kao i prošli alat i ovaj podržava PNG i JPEG fajlove i može da optimizuje više slika odjednom. Na početnoj stranici ( http://optimizilla.com/ ) jednostavno se izvrši upload slika i onda se skine po želji.

Ovaj alat omogućava Vam da vidite originalnu sliku kao i optimizovanu verziju jednu pored druge kako bi ste uporedili samu razliku.

Pogledajmo rezulatete kako je test protekao sa podrazumevanim podešavanjima:

  • Učitavenje pre optimizacije: 0.789 seconds (1.7MB)
  • Učitavanje posle optimizacije: 0.418 seconds (902KB)

To je otprilike oko 46% kompresija i brzina učitavanja. Ne tako dobro kao prvi alat ali ukoliko se igrate malo podešavanja iznenadićete se koliko može da utiče.

Zaključak

Optimizacija slika kao što vidite ne zahteva puno rada a mnogo će uticati na samu brzinu učitavanja. To je jedan od početnih grešaka kada je izrada sajta u pitanju. Optimizacija slika je neophodna a pomaže i u brzini učitavanja i u samom rangiranju i sprečava da gubite klijente.

 

Scroll to Top