Šta je SSL i koje vrste postoje?

SSL(Secure Sockets Layer). Kako Vas ne bi zamarali tehničkim detaljima oko tehnologije koja se primenjuje i zašto je ona dobra i koje sve prednosti donosi i zbog čega treba da se koristi SSL, mi ćemo u kratkim crtama objasniti šta je SSL i zašto je dobro da se on koristi.

SSL je u stvari ono https u linku ili zeleni katanac pored naziva sajta (recimo pord www.webhostingsrbija.rs). To govori da je sajt dodatno zaštićen.
To znači da postoji enkripcija podataka između samog sajta i korisnika koji ga posećuje pa je samim tim teže hakerima da naruše privatnost korisnika ili samog sajta.

Pored ključne prednosti bezbednosti ona je u današnje vreme (od 2016) postala kao parametar za rangiranje na Googlu. Google je uveo da sajtovi koji imaju SSL (https zeleno u linku) budu bolje rangirani od onih koji nemaju.

Postoje razne vrste SSL-a.

Mi imamo Besplatan cPanel SSL (cPanel) koji nudi Comodo firma.
Zatim imamo i PositiveSSL koji po tehničkim karakteristika nema razlike od besplatne.
Sledeća u redu jeste PositiveSSL WildCard to znači da obezbeđujete SSL (https) i za vaše subdomene znači *.vasdomen.rs što nije moguće sa Besplatnim i sa PositiveSSL.
Poslednji EV SSL Greenbar je u stvari najpopularniji SSL među velikim kompanijama jer pored enkripije podataka i velikog osiguranja on nudi i mogućnost da se ime firme pojavi pored vašeg sajta kao u slici ispod:
geotrust ev ssl green address bar Šta je SSL i koje vrste postoje?

Sve ovo pomaže kako bi vaš sajt bio pre svega dodatno bezbedan, posetioci imali veći osećaj sigurnosti i naravno bolje se pozicionirali na googlu.

Detaljniji članak sa svim tehničkim specifikacijama i raznim verzijama kao i opširnije o svemu ovome možete da pročitate ako vas zanima na wikipedia.

WebHostingSrbija.RS

Scroll to Top