Šta je prostor a šta mesečni protok

Kada je u pitanju web hosting pored drugih ograničenja on ima i ograničenja u vidu web protoka i web prostora.

Web prostor u našim paketima to je tipa SSD 2GB, SSD 10GB i slično to u stvari znači ukupan prostor na disku koji možete da koristite za smeštanje baze, email-ova kao i slika i fajlova od samog sajta.

Prosečna veličina običnog web sajta tu podrazumevamo prezentacije firmi ili usluga, takvi sajtovi zauzimaju do 250mb. Veći sajtovi kao što su online prodavnice sa puno artikala zbog velikog broja slika tih artikala oni zauzimaju znatno više oko 2000mb.

Web protok se obračunva na mesečnom nivou. Znači imate recimo ukupno 100GB mesečnog protoka. To znači da će svakog prvog krenuti od nule.

Kako da znate koliko protoka ostvarujete? Jednostavno se ulogujete u cPanel i videćete mesečni protok (eng bandwidth) sa desne strane. Recimo postavite na sajt fajl 2GB i taj fajl će na mesečnom nivou moguće je skinuti 50 puta.

Da pojasnimo bolje. Svaki posetilac koji poseti vaš sajt on taj sajt na neki način skine u svoj računar naravno vaš sajt je recimo 250mb na prostoru ali on zapravo kada se otvori iznosi oko 100kb. To znači da svaki posetilac koji poseti on uzme od vašeg protoka 100kb i kada se sakupi broj poseta i veličina samog sajta dobije se prosta matematika koliko je poseta potrebno da bi se ostvario mesečni protok.

Naravno ovo ne može baš striktno da se gleda u svaki kilobajt, jer recimo kada vi postavite neki novi članak na sajtu vi ste i tu ostvarili neki protok pa ste samim tim i vi potršili taj protok par kilobajta.

Protok na hosting paketima je bez ograničenja.

Scroll to Top