Šta je RailGun – CloudFlare?

Šta je zapravo RailGun?

Svi smo čuli za CloudFlare i znamo da on kešira statički deo sajta kako bi ubrzao učitavanje samog sajta. To zaista i jeste tako i ubrzava do čak 200%. Znači CloudFlare ubrzava dve trećine sadržaja. Međutim šta je sa dinamičkim delom sajta?

Dinamički deo sajta je zapravo sav onaj php kod i strane koje obrađuju i prikazu statički deo sajta. Pluginovi kao sto je wp total cache oni „snime“ verzije sajta kao html za svaki post recimo i onda ih prikazuje kao statičke i to stvarno pomaže ali i dalje to nije dovoljno.

RailGun mogu da koriste samo partneri CloudFlare jer svaki hosting provajder gde smo i mi izlistani.

To je dodatan softver na serveru koji omogućava da sadržaj jednom konekcijom koja je jako kompresovana pošalje direktno na CloudFlare server i time kao da vaš dinamički deo se nalazi na CloudFlare serveru i odatle ga servira. Znači nije keiširanje dinamičkog dela već posebna konekcija koja se ostvaruje između hosting provajdera i CloudFlare servera koja omogućava brže serviranje.

Pa samim tim to znači da se sajt bukvalno ceo učitava iz svakog dela sveta podjednako brzo iako se hosting nalazi na jednom mestu. RailGun vrši kompresiju dinamičkog sadržaja i tako propušta sadržaj kroz svoj server gde ubrzava obradu.

Da li mi je potreban RailGun?

Odgovor zavisi od toga kakv sajt imate. Ako je sajt dinamičan u smislu da je blog koji objavljuje puno članaka, vrše se izmene na dnevnom novu onda RailGun može u mnogome da pomogne.

Ukoliko je sajt čak i wordpress ali prezentacionog tipa neke firme gde ima par izmena mesečno ili godišnje onda RailGun svakako nije potreban.

Ok a koliko to zapravo ubrzava sajt?

Pa prilično je teško da se konkretno kaže kao i kod CloudFlare to zavisi i od samog sajta. Prosečno podiže tj ubrzava sajt za 300%. Smanjuje prvi bajt (TTFB) za čak 99%. Samim tim vaš sajt se očitava jako jako brzo.

Znači ubrzavanje onog dela trećine koji se inače ne kešira pomoću CloudFlare sada je moguće ubrzati putem RailGun-a. Load vreme stranice opada za čak do 80% sa RailGunom.

Najgori rezultat koji je CloudFlare predstavio da je postigao jeste 56% ubrzavanje sajta sa RailGunom, ako uračunamo da je i to napumpano za svaki prosečan sajt možemo da kažemo da je sigurno 30% ubrzano.

Kako da testirate?

RailGun je dostupan direktno na cloudflare sajtu uz cenu od 200 dolara mesečno (22 000 dinara) po domenu. Kod nas to dobijate besplatno zato što smo mi zvanični CloudFlare partner.

Jednostavno aktivirajte RailGun (morate prethodno da imate aktivan cloudflare za taj sajt) u cPanelu pa na CloudFlare, zatim vaš domen i onda samo jednim klikom na RailGun da pozeleni kao na slici ispod:

railgun cloudflare webhostingsrbija

i time ste aktivirali.

Kako da proverite da li zaista radi?

https://chrome.google.com/webstore/detail/claire/fgbpcgddpmjmamlibbaobboigaijnmkl

pomoću linka iznad možete da instlirate ekstenziju u svom chrome borwseru i da tako proverite da li je railgun aktivan i da vidite ne smao na svom nego na svkaom sajtu koji posettie da li koristi cloudflare i da li ima RailGun.

Kada sajt koji ste posetili ima CloudFlare onda ikonica postane naranžasta, a kada kliknete na nju dobićete nešto tipa:

cloudflare railgun test

Ako je crven RailGun onda znači da radi.

Takođe je bitno da imate i http2 aktivan na hostingu pored cloudflare i railgun. To podešava vaš hosting provajder ne vi.

Svaki naš paket poseduje HTTP2 kao i CloudFlare i RailGun.

 

Scroll to Top