Veoma popularno u današnje vreme. Shared hosting označava jeftin i jako pristupačan hosting koji običnim korisnicima donosi mogućnost postavljanja svoje lične ili poslovne prezentacije za malo novca.

Shared hosting je u stvari jedan server na kome se nalaze više naloga koji funkcionišu zasebno ali svi oni koriste iste resurse kao što je internet konekcija, procesor i ram. To je ono što je najbitnije. Server je računar kao svi mi što imamo kod kuće samo mnogo snažniji i specijalno napravljen za ovakve stvari. To znači da vi u porodici na primer imate jedan računar i da svako ima svoj monitor i tastaturu i miša. Naravno ako tata hoće da igra igricu koja je jako zahtevna a bata takođe. I oni dele isti cpu i onda krene da secka igrica to isto se dešava i sa serverom na shared hostingu ukoliko postoji veliki broj korisnika.

Sada verovatno postavljate pitanje zašto bi neko uzimao shared hosting kada je toliko loš?
Realna situacija je za nijansu drugačija nije toliko loš i nije toliko spor. Naravno postoje hosting provajderi koji pokušavaju da naguraju ogroman broj klijenata na jedan server kako bi profit bio što veći i takve treba izbegavati. Ali je jako povoljan za većinu prezentacija na internetu.

Kako da znam da je shared hosting za mene?
Veoma jednostavno, da li imate ogroman broj poseta na <em>dnevnom</em> nivou? Da li je vaš sajt zahtevan i obrađuje velike podatke? Da li imate video ili audio playere? Da li imate flesh?
Ukoliko je odgovor na sva ova pitanja DA onda shared hosting nije za vas. Shared hosting služi za osobe koji imaju mali broj poseta na dnevnom nivou (oko 5000). Koji nemaju veliki broj flash, video i audio playera. Nešto slično kao što su blogovi.

Kako da znam da ovaj hosting provajder je dobar?
To je u danas vrlo lako. Prenatrpan hosting obično ima loš uptime.
– Trebate da pitate koliki uptime garantuju i minimum treba da bude 99,9%. Sledeća stvar jeste da izmerite te njihove tvrdnje a to možete da uradite recimo preko uptimerobot.com sajta koji provarava dostupnost sajta svakih 5 minuta i besplatan je.
– Druga jako bitna stvar je konekcija sa internetom koju ima taj hosting provajder na svom serveru. To može da se opiše tako što pokušta da gledate 50 filma online ili samo 1 brže ide ako je samo jedan. Tako i server ako ima manji broj ukupnih poseta radiže brže pa je samim tim bolje da je konekcija veća. Za mini sajtove dovoljno je i konekcija od 200Mb.

Ova dva podatka koja možete sami da vidite su jako bitna za funkcionisanje vašeg sajta. Prvi možete da proverite a ne da se oslanjate na marketing trikove gde se pominje veliki uptime a realnost je drugačija.

Nadamo se da smo pomogli u ovome. Na našem serveru uptime je garantovan 99,9% a poslednjih 90 dana nismo imali ni jedan downtime čak ni od jednog minuta. A internet konekcija na našem serveru je 1Gbps što je mnogo veće od svih u Srbiji.

Scroll to Top