5 stvari koje će 5G omogućiti

5G bi trebalo da bude 100 brži od trenutnih wirelass konekcija, čak i brži nego Google Fiber. Ovakva brza konekcija i brz odziv donose nove mogućnosti.

Ali na žalost tek početak izrade i razvijanje neće se desiti pre 2018 godine. Svakako to ne znači da ne možemo da razmišljamo šta sve može da se desi kada 5G konačno stigne.

Ovde smo naveli neke stvari koje će biti moguće sa 5G.

Igrice i novi doživljaji

Igrice i virtualna stvarnost biće moguća gde god da se nalazite. Da li ste u kafiću, na plaži ili u podrumu. Sa 5G mrežom moći ćete sve ovo i to bez ikakvog laga.

Facebook CEO Mark Zuckerberg je rekao na MWC da nećemo dugo da čekamo razvitka virtualne stvarnosti kada svarno zapravo dođe 5G. Zamislite šta sve možete da uradite sa tolikom brzinom. Recimo igrica povezana sa 3D modelom iz Street View gde možete da šetate i radite neverovatne stvari u realnom svetu.

Samoupravljivi automobili

5G mreže imaju strašno brz odziv i on je jako dovoljan između ostalog i za samoupravljive automobile. Takođe biće jako korisno kada automobili budu komunicirali između sebe.

Da li možete da zamislite ulice bez semafora ili redova? Raskrsnice bez gužvi i sudara?
U tom trenutku već će svaki automobil biti prekriven kamerama i senzorima. Čak i ukoliko se bude desio neki incident svaki autombil koji se zadesio u tom trenutku biće svedok.

Operacije na daljinu

Iako i danas postoji operacije na daljinu sa 5G mrežom bez laga moguće je vršiti operacije na jako udaljenim lokacijama.  Lag jedan od najglavnijih problema kada je u pitanju operacije bežičnim putem. Zamislite da svetski stručnjaci mogu da vrše operacije iz „kancelarije“ svuda u svetu i da svakom bude dostupna najbolja moguće zdravstvena nega.

Videokonferencije kao da ste prisutni

Naravno sa bržim internetom dolazi i videokonferencije. Naravno i sada je internet dovoljno brz za solidan razgovor i video poziv. Ali sa 5G i recimo 4K rezolucijom na velikom ekranu izgledaće kao da ste stvarno tu. Još ako hologrami krenu u pravom smeru mašti i mogućnostima nikada kraja.

Sada čak i sa ovoliko brzim internetom lag pravi veliki problem. Dok osoba priča sa druge strane putem video linka ukoliko je vi prekinete stvara se lag gde prouzrukuje čekanje i slabije razumevanje sa 5G mrežom sve to pada u vodu.

Web brzina kao na filmu

Ukoliko ste gledali „The Amaying Spider-Man“ kada Petar Parker pokrene Bing pretragu i dobija automatsko učitavanje stranice. Čak i sa sada najbržom internet konekcijom učitavanje sajta nije tako brzo. Uvek postoji neko vreme koje je potrebno, pogotovo kada je još u pitanju neki video ili galerija slika.

Kada bi se uz to dodalo i skidanje filmova. Full HD film umesto po sadašnjoj brzini od pola sata mogli bi ste da ga skinete u svega par sekundi. Prilično cool zar ne?

Scroll to Top