Šta je DNS propagacija

Jedno osnovno pitanje kada se vrši neka DNS izmena jeste kada dobijete podatak od svog registranta domena jeste da čekate da se izvrši DNS propagacija.

Pa šta je DNS propagacija?

 

Pre nego što odgovorimo da kažemo šta je dns. U svetu ima puno DNS servera (šta je server imate u drugom članku).

Sve ovo pokušaću da objasnim na primeru iz života.

Pošte u zemlji su DNS serveri. Glavna tj centralna pošta je glavni DNS server gde vi vrište izmene na domenu (podatke ili neke dns izmene).

Poštar je vaš lokalni internet provajder (sbb,telekom, orion ili koji već imate u svom gradu).

Znači centralna pošta u zemlji je registrant domena gde menjate podatke.
Lokalne pošte su drugi rasprostranjeni DNS serveri koji uzimaju podatke od centralne pošte i prosleđuju dalje.
Poštar je lokalni provajder koji uzima podatke od lokalne pošte i prosleđuje korisnicima tj vama i vašim posetiocima.

Svi čuvaju podatke neko vreme kako ne bi non stop pitali onog iznad sebe šta je prava adresa kako bi brže dostavljali adresu i vi brže otvarali sajtove.

E sada svi oni imaju vašu trenutnu aresu stanovanja gde vam dostavljaju račune za struju, telefon i drugu poštu.

Šta se desi kada promenite adresu? Vaša nova adresa se upiše u centralnu poštu (glavni DNS server) i tu stoji upisana. Onda lokalne pošte na određeni vremenski period pogledaju da li u centralnoj pošti ima neka promena adrese, znači oni ne gledaju non stop nego recimo na 2 sata ili 3 sata da li ima neka nova adresa i dal i je neko promenio adresu i onda upisuju u svoju bazu.

Ovo poslednje znači da na određeno vreme lokalne pošte pitaju centralnu poštu da li je neko promenio adresu kako bi upisali u svoju bazu tu novu adresu.

Ovo isto rade i poštari tj lokalni provajderi kao i vaš računar. Znači proveravaju na neko vreme (svakih 2, 3, 5 sati).

Znači kada vi promenite adresu, ona se upiše u centralnu poštu, nakon toga lokalna pošta proverava da li postoji promena adrese na neko vreme (svakih par sati) i ako postoji ona upisuje, pa onda to radi i poštar uzima poštu takođe na par sati pa dostavlja ako još uvek nije stigla pošta za novu adresu on dostavlja na staru.

Vreme potrebno da svi od centralne pošte preko lokalne pa do poštara svi dođu do vaše nove adrese zove se propagacija. A sada svi ovi termini zamenite DNS i tehničkim terminima i dobićete DNS propagaiciju.

Ovo važi za svaku DNS izmenu.

Koliko dugo traje DNS propagacija?

DNS propagacija može da traje pola sata a može da traje i 48 sati. Obično u 99% slučajeva to sve bude gotovo za oko 2 sata. Od trenutka vaše promene do trenutka kada vaše izmene budu vidljive svima vama i vašim posetiocima.

Ovo ne znači da će svima istovremeno biti vidljive promene, recimo može vaš kolega da vidi promenu tj izmenu nameservera a da vi ne vidite ili obrnuto. Zašto je to tako već smo objasnili gore gde je lokalna pošta i poštar igraju veliku ulugu u tome.

DNS propagaciju možete da pratite preko ova dva sajta + vašeg računara pošto i vač računar čuva dns paramtere kako bi ubrzao otvaranje sajta.

https://www.whatsmydns.net/
https://dnschecker.org/

A onda ako tamo piše da je dns izmenjena a vi vidite i dalje staru adresu ako je bilo promena nameservera tu ponovo je problem kod lokalne pošte i poštara (tekst iznad).

Kako da vidite da li vi vidite sadašnji hosting ili prošli sa koga ste prebacili sajt (ako je bila promena hostinga i izmena nameservera)

Otvorite Start na računaru ukucajte CMD i pritisnite enter.

Otvoriće Vam se command prompt kada se otvori vi ukucajte ping vašsajt.rs i ako vidite novu ip adresu od sadašenjg hosting provajdera onda znači da vidite sajt koji se otvara preko novog hosting provajdera.

Da li možemo da ubrzamo DNS propagaciju?

DNS propagacija može da se ubrza na više načina.

Zavisi od DNS promene ali ako je recimo promena nameservera i promena hosting provajdera, jeste brisanje naloga i brisanje domena na prošlom provajderu (ovo će pokazati da sajt nije dostupan onima koji vide prošlog provajdera zato što nije izvršena dns propagacija).

Drugo jeste da restartujete modem i time uzmenete nova DNS podešavanja od lokalnog provajdera, sledeće jeste da obrišete dns keš iz računara tako što pritisnete Start na računaru ukucate CMD i ukucate ipconfig /flushdns i pritisnete enter.

Treće jeste da obrišete keš iz browsera (ili pokušajte da otvorite preko browsera sa kojim do sada niste otvarali taj sajt).

Scroll to Top