Google cloud od sada ima novog velikog klijenta, svog rivala Apple. Ova novost je jako bitna za Google kao kompaniju koja želi da postane lider kada je cloud u pitanju. Naravno ovaj ogroman gubitak Amazaona koji je inače vodeći kada je u pitanju cloud data na tržištu. Apple je navodno izabrao Google platformu kako bi se udaljio od Amazon platforme i Microsoft Azure, ali takođe će kompanija i dalje nastaviti da koristi njihove servise.

Google se trudi da obzbedi veliki broj biznis firmi za svoju platformu, a možda i ponudi neke posebne ponude svojim tehnološkim rivalima. Google je bio dugo na većoj distanci na trećem mestu nakon Amazona i Microsofta. Skora istraživanja su pokazala da samo 6 procenata se koristi Google, 17% Microsoft a čak 57 koriste Amazon. Apple će Googlu donositi godišnje između 400 i 600 miliona dolara svake godine.

Međutim ovaj dogovor ne mora da znači da je na duge staze. Govori se o tome da Apple planira da izgradi svoje zgrade i servere za smeštanje podataka. Apple je objavio da će uskoro otvoriti tri data centra uskoro, kako bi smanjio trošak koji je napravio od 1 milijarde plaćajući Amazonu za usluge. Analitičari govore o tome da će Apple možda čak i za 3 godine preći na svoje data centre kako bi izbegao troškove Amazonu, Googlu i Microfortu.

Iako je trenutni dogovor za kratki vremenski period, Google će nastaviti da ulaže trud kako bi obezbedio velike ugovore za svoje servise. U prošlosti kompanija se bila fokusirala na slične male kampanje i startup projekte, ali poslednjih meseci ovaj gigant je objavio da Spotify muzički striming servis biće prebačen na njihove servise.

Cloud-computing servis je sada glavni fokus Googla. Kompanija želi da ostvari cilj da zarade više nego oglasima do kraja 2020 godine.

Scroll to Top