iCloud većim delom prešao na Google Cloud

Google cloud od sada ima novog velikog klijenta, svog rivala Apple. Ova novost je jako bitna za Google kao kompaniju koja želi da postane lider kada je cloud u pitanju. Naravno ovaj ogroman gubitak Amazaona koji je inače vodeći kada je u pitanju cloud data na tržištu. Apple je navodno izabrao Google platformu kako bi se udaljio od Amazon platforme i Microsoft Azure, ali takođe će kompanija i dalje nastaviti da koristi njihove servise.

Google se trudi da obzbedi veliki broj biznis firmi za svoju platformu, a možda i ponudi neke posebne ponude svojim tehnološkim rivalima. Google je bio dugo na većoj distanci na trećem mestu nakon Amazona i Microsofta. Skora istraživanja su pokazala da samo 6 procenata se koristi Google, 17% Microsoft a čak 57 koriste Amazon. Apple će Googlu donositi godišnje između 400 i 600 miliona dolara svake godine.

Međutim ovaj dogovor ne mora da znači da je na duge staze. Govori se o tome da Apple planira da izgradi svoje zgrade i servere za smeštanje podataka. Apple je objavio da će uskoro otvoriti tri data centra uskoro, kako bi smanjio trošak koji je napravio od 1 milijarde plaćajući Amazonu za usluge. Analitičari govore o tome da će Apple možda čak i za 3 godine preći na svoje data centre kako bi izbegao troškove Amazonu, Googlu i Microfortu.

Iako je trenutni dogovor za kratki vremenski period, Google će nastaviti da ulaže trud kako bi obezbedio velike ugovore za svoje servise. U prošlosti kompanija se bila fokusirala na slične male kampanje i startup projekte, ali poslednjih meseci ovaj gigant je objavio da Spotify muzički striming servis biće prebačen na njihove servise.

Cloud-computing servis je sada glavni fokus Googla. Kompanija želi da ostvari cilj da zarade više nego oglasima do kraja 2020 godine.

Scroll to Top