Kako da kreirate subdomain cPanel?

Provera paketa

Da bi ste bili u mogućnosti da dodate subdomen na svom nalogu potrebno je prvo da znate koji paket ima i da li vaš paket ima tu mogućnost. Na uporednoj tabeli imate mogućnost da vidite specifikacije paketa i da li vaš paket koji imate to podržava. Ukolko niste sigurni kontaktirajte podršku za proveru.

Prijava na cPanel

Da bi ste pristupili cPanelu ukoliko znate username i lozinku jednostavno otvorite vasdomen.tld/cpanel što znači da na kraju domena dodajete samo kosu crtu i reč „cpanel“ nakon toga otvoriće vam se polje za prijavu. Ako ne onda koristite autologin iz lijent panela.

Kreiranje subdomena

Kada smo pristupili cPanelu onda idemo na opciju Domains (novije verzije cPanela nemaju odvojenu ikonicu subdomains).

domainscpanel Kako da kreirate subdomain cPanel?

Nakon toga pojaviće nam se stana za kreiranje domena i subdomena u jednom.

cPanel Domains 1 Kako da kreirate subdomain cPanel?

U prvo polje označeno PLAVOM bojom tu unosimo domen recimo „proba.mojdomen.rs“ ne samo proba već ceo subdomen.

Biće odmah odštiklirano share document root kao što i treba i potom kliknemo na Submit gde sačekamo i to je ceo postupak kreiranje subdomena.

Greška prilikom dodavanja

Može da se desi greška prilikom dodavanja da recimo ukoliko dodate neki subdomen koji već postoji rekord u DNS zapisu kao što je cpanel ili neki DNS koji ste vi lično kreirali. Stoga je potrebno da odaberete novi subdomen da bi ste kreirali ili da obrišete taj rekord iz cPanel > Zone Editor > Manage

Scroll to Top