Kako da svoj domen povežete sa blogger?

Da bi ste povezali domen sa blogger-om potrebno je da imate pre svega kupljen domen negde i da tamo imate minimum DNS menadzment ili hosting nalog.

Svakako potrebno je da imate bilo kakav pristup za DNS podešavanja kod nas se to nalazi u cPanelu. Čak i oni koji imaju kupljen samo domen imaju pristup cPanelu sa opcijama samo za DNS.

Pre svega potrebno je da domen dodate na blogger. Kada se ulogujete na svoj blogger nalog kliknite na svoj blog kako bi ste mogli da dodate domen.

povezivanje domena i blogera

Nakon toga kliknite na Settings a onda na Basic

povezivanje domena i blogera

Na novoj stran koja vam se otvorila nađite deo Publishing a zatim kliknite na: + Set up a third-party URL for your blog

povezivanje domena i blogera

Zatim u polje za domen unesite domen ali MORA da sadrži www na početku čak i ako je u pitanju subdomen da bi radilo. Imajte to na umu!

povezivanje domena i blogera

Kada sačuvate videćete dva CNAME rekorada koja morate da dodate u svojoj DNS konfiguraciji kako bi povezali svoj domen sa bloggerom.

povezivanje domena i blogera

Prvi CNAME je isti za sve koji žele da podese blogger tj onaj sa www. A ovaj drugi CNAME rekord je drugačiji za svaki domen tj blog koji povezujete.

Sada je potrebno da se ulogujete na svoj cPanel nalog a zatim da nađete opciju Advanced Zone Editor

Nakon što kliknete otvoriće vam se strana gde u prvoj polovini imate polja za unos a u drugoj polovini ono što je već uneto (automatski po kreiranju naloga).

U drugoj polovini koja se zove Zone File Records videćete nešto tipa www.testsajt.info i gde u produžetku piše da je CNAME pa testsajt.info imate dva linka Edit i Delete. Tu je potrebno da kliknete Edit. Odmah ispod otvoriće vam se polje za unos u polju za CNAME (gde piše samo testsajt.info) unesite ghs.google.com i sačuvajte klikom na Edit Record.

Time ste rešili prvi deo CNAME rekorda koji se traži na bloggeru.

Zatim drugi deo potrebno je da odete u prvi deo te iste strane gde piše Add a record i u prvom polju gde piše Type izaberite iz padajućeg menija CNAME.

U drugom polju koje se zove Name, unesite prvu vrednost koja se traži na bloggeru od vas u našem slučaju to je qci4kuthm4ah (ono levo kraće) jednostavno samo iskopirajte.

Zatim u trećem polju koje se zove TTL jednostavno ostavite prazno biće auotmatski popunjeno.

I u četvrtom polju CNAME unesite ono sa desne strane na bloggeru ono veće koje je u našem primeru gv-7222bqqpbcuqpb.dv.googlehosted.com.

Kada završite to kliknite na Add record.

Nakon što ste završili unos ovoga vratite se na blogger kako bi dovršili dodavanje domena.

povezivanje domena i blogera

Kliknite Save.

Ukoliko su podešavanja dobra trebalo bi da dobijete nešto slično kao na slici ispod:

povezivanje domena i blogera

Imajte na umu da je potrebno nakon što izmenite vrednosti da sačekate par minuta (najbolje pola sata) pre nego što se vratite na blogger i kliknete save.

Zatim kliknite na edit i postarajte se da vaš domen vodi na www.

povezivanje domena i blogera

Time ste zvanično povezali i završili povezivanje. Ništa više nije potrebno da radite.

Scroll to Top