Hosting email ili Gmail

Danas se bavimo razlikom između običnog hostinga i jednog od najpopularnih svih vremena a to je Gmail.

Pre svega da napomenemo cene što je najveća razlika.

Kod nas postoji start paket gde dobijate 5 email adresa a tu možete i sajt da imate (običan html) za samo 800 dinara za godinu dana. To znači 800/5 email adresa je 160 dinara po email adresi za godinu dana.

Gmail biznis (free ne razmatramo jer na njemu nemate svoj domen) iznosi 5 dolara mesečno po email adresi što je oko 580 dinara po email adresi mesečno što iznosi oko 7000 dinara za godinu dana.

Da uporedimo ponovo ukoliko ste propustili:

Kod nas 160 dinara po email adresi za godinu dana
Gmail biznis 7000 dinara po email adresi za godinu dana

Znači Hosting po email adresi 160 dinara godišnje Gmail 7000 dinara godišnje.

Druge razlike jesu tehničke prirode kao i za sve ostalo i kod emaila postoje limiti.

Limit na dnevnom nivou za slanje poruka kod nas (160 dinara godišnje) je 1440 emaila. Gmail (7000 godisnje) na dnevnom nivou 2000 emaila.

Šta se dešava ako prekoračite limite kod nas se ne desi ništa emailovi stoje na čekanju i pošalju se kasnije, na gmailu stoji suspenzija 24h.

Kod nas postoji mogućnost da se broj emaila na dnevnom nivou poveća ukoliko zaista za to postoji potreba. A suspenzija kod nas je jedino u slučaju ako primetimo spam.

Zašto? Razlog je prilično jednostavan, to se zove spam i on je sam po sebi loš čak i ako šaljete svojim klijentima koji su se prijavili da dobijaju spam poruke od vas. Jer sistem ne razlikuje da li se neko prijavio ili ne već samo detektuje spam ili ne, a kada se to dogodi server sa kog je slat spam bude označen kao problematičan pa onda emailovi završavaju u spam folderu ili čak uopšte ne budu dostavljeni.

E sada zbog čega je Gmail bolji od običnog hostinga.

Razlog pre svega je jednostavan, više prostora po emailu imate na gmail, zatim spam zaštita je bolja i naprednija (to na hostingu može lako da se reši tako što se poruke označe kao spam i više vam ne stižu a može i ceo domen da se banuje).

Zaštita od virusa malo je bolja na Gmailu ali svakako ne štiti vas 100%.

Broj primalaca po email poruci je na gmailu veći i iznosi 100 po emailu. Ali onda tu vas blokiraju drugi limiti pa onda ta brojka ne znači da stvarno možete da to iskoristite.

To je ta razlika što se tiče gmaila i običnog hostinga. Na vama je da odlučite šta vam se više isplati i da li je bolje.

Imajući u vidu da recimo mailchimp dozvoljava dnevno slanje emaila na 2000 email adresa dnevno i to potpuno besplatno nekako se postavlja pitanje da li zaista vredi sve to.

Scroll to Top