Page Builder ili Gutenberg

Page Builder je plugin/dodatak koji omogućava lakše kreiranje sadržaja na strani i vizuelno. Najpopularniji od svih je Elementor.

Gutenberg je ugrađeni uređivač strane u sam WordPress.

Šta je bolje?

Bolje reč ovde nije baš najbolje iskorišćena jer svako bolje ima svoje dobre i loše strane. U ovom tekstu baziraćemo se na brzini i jedino na brzini. Stoga bolje je ono što je brže.

Da li sajt učitava brže sa Page Builderom ili Gutenbergom?

Bez dileme i razmišljanja odgovor je Gutenberg.

On nije plugin ili dodatak on je sastavni deo WordPress-a i kao takav je odmah samoj definiciji brži. Druga stvar jeste da on nema tako puno opcija kao drugi uređivači strana pa samim tim ima i manje koda i to uveliko doprinosi njegovoj brzini. To je zapravo i njegova najveća mana.

Svaki page builder ima gomilu opcija i uz sve te opcije dolaze još puno onih koje pomažu da se te već postojeće prošire ili izmene stoga je to puno baš puno linija koda.

Da se malo bolje razume šta je loše kod uređivača strana kao što je Elementor.

Svaka od tih odličnih opcija ima posebne opcije za veličinu, margine, padding i još mnogo toga. Svaka izmena tih opcija upisuje se u fajl koji mora da se učita prilikom svake posete. E to je zapravo ono što usporava sajt. Što znači da prilikom obične izmene veličine teksta ili promena boje na nekom delu teksta to se upisuje u poseban fajl koji mora da se učita a to učitavanje je razlog sporijeg otvaranja sajta.

Gutenberg kao što znate nema toga, ima daleko manje opcija, daleko manje mogućnosti pa samim tim je i bolji što se tiče brzine. Pored toga preko drugi page buildera daleko je lakše da se „nacentrira“ nešto u nekom polju dok kod gutnberga to je pravi izazov a dosta stvari nisu ni moguće.

Testiranje Gutenberg VS Elementor

Za potrebe ovog testiranja korišćena je tema Astra koja u sebi ima demo import i koja nudi opciju da se sajt postavi preko gutenberga i preko elementora. Mi smo našli jedan isti primer i postavili i gutenberg i elementor zatim smo testirali putem google pagespeed i gtmetrix-a. Sajt nije ni malo uređivan niti je uključeno bilo kakvo keširanje, znači prazan sajt samo postavljen sadržaj i tema to je sve što je na njemu rađeno.

gutenbergmobile Page Builder ili Gutenberg
google pagespeed mobilni prikaz gutenberg
elementormobile Page Builder ili Gutenberg
google pagespeed mobilni prikaz elementor
gubenberggtmetrix Page Builder ili Gutenberg
gtmetrix gutenberg
elementorgtmetrix Page Builder ili Gutenberg
gtmetrix elementor

Šta na kraju odabrati?

Pitanje je daleko od jednostavnog. Treba se koncetrisati na ono šta je bitnije. Za bolje rangiranje na googlu brzina je itekako bitna. Google je od 2021 godine počeo sa mobile first rangiranje to znači da sajt na mobilnom i da se učitava po google pagespeed bude zelen on će prvi biti prikazan od drugih koji nemaju potpunu mobilnu optimizaciju i imaju sporije vreme učitavanja.

Da li page builder može da bude brz?

Svakako. Može čak i kao gutenberg ali tu treba da se vodi baš dosta računa o izmenama i dodacima koji se koriste. Ako se koristi elementor onda samo on i ništa drugo, ni jedan drugi plugin za neke dodatne opcije. Da se vodi računa o slikama koje se postavljaju i optimizuju pre samog psotavljanja. Neophodan je i sam dodatak/plugin za optmizaciju sajta (koji kreira HTML verziju stranice i to prikazuje korisniku).

Scroll to Top