Prelazak na PHP 7.2+

Sigurno ste se već susreli sa dodacima ili temama koje ne podržavaju php5.6 koju ste do sada korsitili ili čak možda i sada koristite.

Zašto je prelazak na php 7.2 bitan?

Pre svega PHP verzije 7.2 ili 7.3 su nekoliko puta brže u odnosu na 5.6. To zapravo znači da ista strana recimo u WordPressu (ili bilo koja php strana) se obrađuje(učita) 3 puta brže nego na verziji 5.6.
To su postigli kretaori PHP-a shvatili su da je php5.6 jako spor i morali su da porade na tome i na kraju uspeli. Zato kao što vidite php verzije skočili su odmah na verziju 7.0 od 5.6 jer verzije između nisu baš ispale kako su zamislili.

Druga stvar a možda je ona i najbitnija a to je da php verzija 5.6, 7.0 i 7.1 više nisu podržane niti izlaze update za njih. Mi svakako koristimo CloudLinux pa tu izlaze zakrpe bezbedonosne za te php verzije ali više nikakva unapređenja kod njih nema.

Sigurno ste videli da sada WordPress prilikom instalacije preporučuje PHP verziju 7.2 a sa tim i veliki broj plugina već radi na novim verzijama PHP-a.

Kako da prebacite svoj sajt na noviju verziju PHP-a?

Jednostavnim ulaskom na cPanel pa kroz opciju MultiPHP Editor moći ćete da štiklirate svoj domen (ili više njih ukoliko ih imate) i da iz padajućeg menija izaberete željenu verziju. Time ste promenili php verziju jednim klikom.

Nakon promene sajt je prestao da radi?

Ukoliko je sajt prestao da radi ili javlja grešku 500 nakon promene to znači da nešto na vašem sajtu ne podržava noviju verziju i potrebno je da hitno zamenite ili promenite. Zašto hitno pa zato što je to mogući sigurnosni propust na vašem sajtu.

Kako da nađete i ispravite grešku prikazano je u ovom postu:

Scroll to Top