Promena PHP verzije

Korišćenjem najnovije PHP verzije ima mnogo prednosti. Najbitnije od svih su: brzina i bezbednost.

Svaka nova php verzija koristi značajno manje koda a onaj koji postoji je optimizovan i samim tim sajt bez ikakve izemene a korišćnjem novije PHP verzije je mnogo brži. To može da se primeti najviše ako se koristi recimo neka zastarela kao što je 5.6 i da se postavi 7.4.

Bezbednost, starije verzije su jednostavno stare. Verzija 5.6 je stara više od 10 godina. Internet se menja na dnevnom nivou, nove verzije svih softvera izlaze na nedeljnom ili mesečnom i sam sajt mora da ide u korak sa vremenom ako hoćete da bude brz i bezbedan.

PHP verzija se menja iz cPanela.

Uputstvo za pristup cPanelu. Nakon što ste ušli u cPanel potražite ikonicu MultiPHP Manager a možete i na vrhu da počnete da kucate i pokazaće vam je.

multiphpmanager Promena PHP verzije

Nakon što nađete otvoriće vam se lista svih domena koje imate na tom hosting nalogu. Ukoliko imate jedan izlistaće taj jedan.

Ono što je potrebno da štiklirate domen (čak i ako je samo jedan domen) a potom da iz desnog ugla izaberete PHP verziju i potom kliknete na dugme apply.

multiphpmanager 1 Promena PHP verzije

Ne radi sajt posle promene

Ukoliko sajt ne radi nakon promene onda vam nešto na sajtu ili sam sajt ne podržava tu verziju. Ukoliko želite da pređete na veću (a to je svakako preporuka) onda je potrebno da vidite šta pravi problem. Ukoliko imate wordpress onda je to verovatno neki plugin ili u najgorem slučaju tema (jer zahteva onda redizajn sajta). Kako da vidite šta zahteva jednostavno uključite debug na vašem sajtu i onda vidite šta će da prijavi i ako je plugin onda ga zamenite nekim modernim jer očigledno taj više nije u funkciji i ne nadograđuje se.

Kako da nađete problem i kako da ga rešite možete da pogledate na ovom linku:
Internal server error 500 kako nastaje analiza

Scroll to Top