Resursi na hostingu

U ovom članku će biti pojedinačno objašnjeno šta koja stavka iz resursa označava.

Besplatan sajt/shop – Kliknite OVDE da pročitate više o tome.

NVMe SSD – prostor na vašem nalogu. Tu obuhvata sve na vašem nalogu koliko imate na raspolaganju za vaš sajt, bazu, email bukvalno sve na vašem nalogu.

Dodatni prostor – na svakom paketu je moguća kupovina dodatnog prostora u koracima od 10GB i možete proširiti svaki nalog do maksimalno dodatnih 100GB.

Protok – protok je količina MB ostvarenih od strane vašeg naloga download/upload.

Email adresa – broj email adresa koje možete da imate na vašem nalogu. Ukoliko imate domen recimo webhostingsrbija.rs i email adresa [email protected] to je jedna email adresa i možete da imate toliko email adresa po paketu.

Baza – broj baza označava koliko sajtova možete da imate koji koriste bazu podataka. Recimo sajtovi kao što je WordPress oni koriste bazu podataka za smeštanje podataka (članaka, tekstova, linkova ka slikama itd…) i jedan wordpress sajt koristi jednu bazu podataka.

Sajt – to označava koliko različitih sajtova možete da imate na nalogu odnosno koliko imate na raspolaganju Addon Domena (različitih domena) da dodate na nalogu.

Besplatan SSL – to je katanac pored vašeg domena (https veza) koja označava da je sajt enkripotovan i bezbedan za korišćenje.

Besplatan backup – backup je kopija vašeg naloga na bezbednom mestu da u slučaju ako vam zatreba, negde pogrešite ili se nešto nepredviđeno desi sa vašim nalogom da možete da vratite i nastavite sa radom.

cPanel – je premium softver koji se koristi za rad na hostingu kao što je kreiranje wordpress sajta, kreiranje email adrese, baze podataka i još mnogo toga.

LIteSpeed – je premium web server koji omogućava da se vaši sajtovi neuporedivo brže očitavaju čak i golim okom je razlika primetna u odnosu na obične apache servere.

CloudLinux Resursi

Kao što svaki računar ima ograničenja po pitanju Procesora, prostora, RAM memorije tako i hosting nalog.

Entry Process (ulazni proces) u CloudLinuxu je broj procesa koji se mogu istovremeno izvršavati unutar određenog korisničkog naloga na web serveru. Svaki put kada posetilac pristupi sajtu (ili radi unutar sajta pr. uređuje ili je povezan na ssh), server kreira novi proces kako bi obradio zahtev. Ovo je bitno kada se rade zahtevne stvari kao što je obrada slika ili većih zahteva i sajt ima veći broj poseta.

Physical Memory (Fizička Memorija) u CloudLinuxu je količina RAM memorije koju korisnički nalog ili proces trenutno koristi na web serveru. RAM memorija je brza memorija koju web server koristi za trenutno izvršavanje programa i procesa. Ona je jako bitna jer prilikom optimizacije sajta sve šta može se smešta u RAM kako bi se sajt jako brzo učitao.

I/O Usage (I/O upotreba) u CloudLinuxu odnosi se na količinu ulaza/izlaza (I/O) koju korisnički nalog ili proces trenutno koristi na web serveru. I/O se odnosi na operacije čitanja i pisanja podataka na disku, što može biti veoma zahtevan proces za server. Recimo prilikom otvaranja vašeg sajta čitaju se podaci sa vašeg naloga kao što su slike i fajlovi i to koristi I/O Usage.

IOPS Usage (upotreba IOPS-a) u CloudLinuxu predstavlja broj I/O operacija u sekundi koje korisnički nalog ili proces izvršava na serveru. I/O operacije se odnose na ulazno-izlazne operacije koje se obavljaju nad podacima, kao što su čitanje i pisanje podataka na hard disku.

NPROC (broj procesa) – je ukupan broj procesa koji se mogu izvršiti na web serveru u jednom trenutku. Ovo ograničenje obuhvata sve procese koji se izvršavaju na web serveru, uključujući i one koji su izvršeni unutar korisničkih naloga.

Process (procesi) – je ukupan broj procesa koji se izvršavaju na jednom korisničkom nalogu. Ovo ograničenje odnosi se samo na procese koji su izvršeni unutar korisničkih naloga.

INODE (broj fajlova) – INODE u CloudLinuxu je maksimalni broj fajlova koje je moguće imati na nalogu.

CPU – CPU u CloudLinuxu je maksimalno iskorišćenje procesora (kao i na računaru). Može biti izraženo u procentima ili u brojevima. 100% je zapravo broj 1. 140% je zapravo broj 1.4. 100% ili jedinica označava 1 core u procesu koji je dostupan za korišćenje. Primera radi 150% ili 1.5 (jedan ipo) core u procesoru je dozvoljen za korišćenje.

Scroll to Top