Šta je DNS propagacija

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja se ponavljaju u vezi domena.

Problem

Problem je jasan, promenili ste nameservere ali kada otvorite domen on i dalje pokazuje na staru adresu.

Kako? Stvar je u tome što DNS sistemi funkcioniušu JAKO sporo. Iz razloga kako se ne bi ti sistemi previse opteretili oni na određeni vremenski period osvežavaju tj pogledaju zapis domena pa promene u svojoj bazi ukoliko postoji promena.

To je u suštini ceo problem. Postoji u DNS-u vreme koje se podešava na koliko će serveri gledati DNS vašeg domena ali vi to na shared ili na cloudflare ne možete da proveravate.
Na cloudflare to vreme je puno duže pa u situaciji kada prelazite na cloudflare to ide jako brzo ali ako dns promenite SA cloudflare na neke druge onda ta promena traje poprilično sporo.

Kako možete da nakon promene da merite šta se tu dešava i dokle je sve to stiglo.
Postoje par sajtova koje mi koristimo za kontrolu propagacije a to su:

intodns.net – proveravamo da li je sve u redu sa DNS-om
dnschecker.org – proveravamo DNS propagaciju.

Kada otvorite dnschecker videćete sa desne strane zemaljsku kuglu sa tačkicama e to su DNS serveri. Svi ti DNS serveri imaju zapis o vašem domenu (da bukvalno svi).

Scenario

Promenili ste nameservere na domenu recimo u 10 ujutru. Bacite pogled na dnschecker on pokazuje na staru ip adresu vašeg hostinga.
(IP adresu vašeg sadašenjeg i budućeg hostinga možete da zatražite od podrške ili u command prompt ukucate „ping hostname/cpanel link“ i dobićete ip)

Znači da ništa nije urađeno još uvek. Posle 1h vidite su dva tri promenili ip adresu u novu, počne radost i bolje raspoloženje kad ono proverite za par minuta i ta tri promenili na staru ali su neki novi promenili na novu. Au šta se sad dešava? Stvar je u tome da DNS serveri između sebe komuniciraju i sami se sinhronizuju. Ovi što su prvi promenili oni su promenili a kasnije na drugu sinhronizaciju su se sinhronizovali sa svojim partnerskim dns serverima i vratili stare vrednosti jer su mislili da su nove, a ovi stari su videli nove pa su promenili pa se sada čeka da drugi vide te nove i sinhronizuju se sa ostalima.

Otprilike to je to kako funkcioniše, prilično je konfuzno na početku ali je prosta stvar. DNS propagacija je igra gluvih telefona bukvalno i vama ne preostaje ništa drugo nego da čekate dok svi serveri ne promene ip u novu tj vašeg novog hostinga.

Koliko to traje?

Može da traje do 30 minuta ukoliko budete imali sreće a traje do 48h (da bukvalno dva puna dana).

Da li može da se ubrza?

Može. Da se obriše dns/hosting/domen iz dns-a hostinga odakle odlazite. To moze malo da ubrza proces.

DNS checker pokažuje novi server ali ja vidim stari?

Tu je nastao novi problem. Pored tih DNS servera što vidite na mapi, postoji dns server i vašeg internet provajdera, pa postoji dns keširanje u vašem računaru.

Ukoliko je ovo slučaj kod vas, možete recimo na mobilnom telefonu upalite mobile data (NE WIFI) i otvorite domen videćete na telefonu novi hosting dok na računaru stari.

Kako možete to da rešite?

E ovo je već prilično jednostavno. Za one lenje jeste da probaju restart računara i odmore dok se računar ponovo ne pokrene. Za one druge koji ne vole da gase računar postupak je:
otvorite command prompt (start ukucate cmd i enter (win7,8,10)) i ukucate „ipconfig /flushdns“ bez navodnika i pritisnete enter.

Zatim otvorite ponovo domen u browseru. Ukoliko je i dalje problem onda očistite keš iz browsera i ponovo ukucajte komandu iznad.

Ukoliko je i dalje problem očistite keš iz browsera, ukucajte komandu iznad, restartujte modem i računar i problem je rešen.

Scroll to Top