Google blokira mixed content od decembra

Od kada se najavio SSL kao rangirni signal koji omogućava da se sajtovi koji imaju SSL (https) aktivan budu bolje rangirani od onih koji to nemaju radi se na tome da je neophodno da svaki sajt ima SSL.

Naravno pored kupljenih varijanti ima i besplatan SSL koji podjednako dobro funkcioniše kao i kupljeni stoga google neće praviti razliku da li je besplatan ili ne, bitno da postoji.

U početku je počeo da označava sajtove koji imaju validan SSL i nema mixed content kao „secure“ da bi kasnije to sklonio jer to što sajt ima SSL nije automatski siguran već samo je sigurniji od onih koji nemaju SSL.

Ono što je novi korak ka tome jeste da od decembra meseca sajtovi koji imaju SSL (https) ali recimo nemaju „zeleni katanac“ već se učitavaju sa SSL ali neki delovi kao što su slike, css, js učitavaju preko linkova koji su HTTP, taj link neće biti učitan.

Blokadu mixed content nema samo Google Chrome, već i FireFox i Safari.

Šta to zapravo znači?

To znači da ako ste na sajtu postavili SSL(https) on će se učitati bez problema, ali ako recimo logo na vašem sajtu je učitan sa http://sajt.tld/logo.jpg neće biti učitan jer ga blokira.

Kako da to rešim?

Pre svega potrebno je da postavite sajt na https. U našem drugom članku smo opisali redirekciju na https i na www.
Ako ste već aktivirali SSL a nemate zeleni katanac onda imate mixed content koji će chrome da blokira i onda ispratite ovaj link.

Scroll to Top