Javascript Polaris – kod ubrzava sajtove 34%

Svake godine internet konekcija postaje sve brža i brža, ali to ne utiče na našu brzin učitavanja sajtova. Odgovor je jasan. Svake godine sajtovi postaju kompleksniji i kompleksiniji pa samim tim stojimo u mestu što se tiče brzine učitavanja.
Taj problem je prilično nervirao grupu istraživača sa MIT-a. Grupu kompijuterskih naučnika i Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) koji su našli novi način da ubrzaju web. Najinteresantniji deo jeste da oni ne ubrzavaju učitavanje menjanjem koda.

Polaris je pisan u JavaScript. Ovaj framework odlučuje kako da učita sajt u minimalnom periodu.

Kako browser učitava sajt?
Kada unesete URL adresu u browseru i pritisnete enter, browser sakuplja gomilu stvari kao što su HTML fajlovi, JavaScript i još puno toga. Browser sakuplja bukvalno sve!

Da pojednostavimo stvari to je kao da dolazite u novi grad bez mape grada i idete u cik cak i tako povezujete u tom novom gradu šta se gde nelazi i saznajete šta sve grad ima.

Polaris unapređuje brzinu za 34%
Polaris koristi detaljni log sa instrukcijama (mapu grada) korišćenjem „dependency trackers“ za sajtove. Kao rezultat sajt se učitava mnogo brže. Polaris je više forkusiran na kompleksnije sajtove sa hiljadama JavaScript objekata.

Polaris je već testiran na preko 200 različitih tipova sajtova kao što su Wikipedia, Weather.com, i ESPN. I rezultat je oko 34% brže učitavanje.

Tu je i najbolji deo, Polaris je napisan u Javascirpt, jeziku za Web. Šta to zapravo znači? Može da se koristi za bilo koji sajt! Jednostavno se pokrene na server i automatski će unaprediti i ubrzati učitavanje sajta bez ikakve izmene na samom sajtu.

Tim istraživača želi da Polaris postane sastavni deo svakog Web browsera i omogući da se bukvalno svaki sajt učitava brže.

Scroll to Top