Masovni email ili spam

Šta je masovni email ili spam?

Masovni email ili spam je jedna email poruka poslata na više od jedne email adrese. Što znači da ako pošaljete email iste sadržine na više email adresa to već spada u masovni email ili spam.

Zašto je zabranjeno?

Zabranjeno je iz jednostavnog razloga kako bi se zaštitio server (hosting preko koga šaljete emailove) da ne završi na crnu listu.

U svetu postoje alati koji imaju listu hostinga i oni gledaju njihovu reputaciju. Recimo kada vi pošaljete istu poruku na više email adresa svaki hosting obaveštava te alate da su primili email poruku od tog hostinga i ako je poslat isti email sa istom sadržinom onda oni obaveste da je spam u pitanju i to dodaju kao obaveštenje. Kada se sakupi određeni broj tih „prijava“ onda se hosting stavi na crnu listu i onda čak i da se šalju regularno emailovi onom kome šaljete ne mogu da prime vaš email zato što je hosting dospeo na crnu listu.

slikovno 1 Masovni email ili spam

Prvi korak pošaljete email.
Drugi korak hosting gde ste poslali email proverava da li se vaš hosting nalazi na crnoj listi ako se ne nalazi onda primi email, ako se nalazi onda obriše email.
Treći korak šalje statistiku kao na slici ako postoji.

Da bi se hosting sklonio sa crne liste nekad zahteva dva dana a nekad može i više meseci. A sve dok se hosting nalazi na crnoj listi bukvalno je neupotrebljiv što se tiče emaila.

Malo poređenje: Stoga limit za email poruke imaju svi limit, čak i google gmail ima limit od 2500 emaila dnevno iako možete da plaćate 8000 dinara godišnje(ovo da koristite svoj domen u gmailu) za 1 email adresu dok običan hosting plaćate tipa 3000 za celu godinu plus sajt.

Ovde možete da proverite da li se vaš hosting nalazi na crnoj listi:

https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Ali ja šaljem na poznate email adrese… samo svojim klijentima

Kao što smo pomenuli, nije bitno da li šaljete poznatim ili nepoznatim statistika se računa i onda se brojke sabiraju i onda se proglasi kao spam i dospe na crnu listu.

Neću da pošaljem puno na svega 100 email adrsa…

Ovo svakako deluje malo i naizgled nije problem. Ali zamislite sledeću situaciju sa tih 100 email adresa.

Recimo 20 email adresa se nalaze na @gmail.com i ostatak se nalaze na razlicite domene vaših partnera ili klijenta (a recimo više njih koristi isti hosting). U tom slučaju iste sadržine email poslat na 20 različitih email adresa i onda google zabeleži da je kod njega stigao spam na 20 različitih email adresa. Zatim recimo još 50 email adresa je stiglo na različite hostinge koji su takođe kao i google prijavili isto i to je samo sa vašeg naloga. Onda drugi klijent kaže takođe ima i on samo 100 emaila da pošalje i tako se sakupi popriličan broj zabeleženih spam emaila i tu nastane problem.

Ne šaljem spam već samo informaciju o radnom vremenu ili čestitka za praznik

Kao što je pomenuto u prvoj rečenici a objašnjeno kasnije. Iste sadržine na više email adresa je spam ili masovni email.

Kako onda da pošaljem?

Situacija je ovde prilično jednostavna, postoje sajtovi koji to omogućavaju baš iz tog razloga jer je to globalni problem. Ima onih koji su besplatni do recimo 2000 email adresa, neki imaju veće neki manje limite.

Najpoznatiji je mailchimp ali on više nema besplatnih paketa.

Evo par drugih:

https://www.sendinblue.com/pricing/ do 300 emaila dnevno besplatno
https://www.mailerlite.com/pricing do 12000 emaila mesečno, 1000 email adresa
https://moosend.com/pricing/ neograničeno emaila mesečno, 1000 različitih email adresa

Ovo su samo neki od prvih koji su izašli kada sam kucao u google.com a ima još hiljade drugih.

Scroll to Top