Premium domeni

TLD je skraćeno rečeno ekstenzije domena. Najpoznatiji TLD su .com .net i .info. Ove ekstenzije koje su najpoznatiji oni su označeni sa gTLD što znači generički TLD. Pored gTLD postoje i ccTLD što označava i ekstenzije za zemlje kao što je recimo .rs.
ICANN dozvoljava od 2011 i drugim eksktenzijama da budu generičke kao što su .club, .global i slično. Iz razloga zato što sada velike kompanije mogu da imaju svoje ekstenzije kao što je recimo slučaj sa youtube koji ima svoje a to je .be.

Šta je nTLD registar?

Globalni registar je posebno telo odnosno firma koja je dobila dozvolu od ICANN da vrši registraciju TLD domena. Pored njihovih odgovornosti registri mogu da postavljaju svoje cene za sve ekstenzije. Zato se cene domena toliko razlikuju od registranta do registranta. Poznati registranti su godaddy, namesilo, nemacheap i drugi.

Šta su premium nTLD?

Premium TLD je domen za koji je registar odlučio da bi trebao da se proda po većoj ceni od regularne za taj TLD. Registri imaju svoje kriterijume koji će domen biti premium i po kojoj ceni će ga prodavati. Obično su to kriterijumi koliko je ta ključna reč u domenu bitna za pretraživače i koliko je tražena.

Kako da znam da li sam odabrao premium TLD?

Ne postoji mogućnost da se vidi da li je neki domen premium ili ne dok se ne poruči. Iz razloga zato što se veliki broj domena pretražuje da li je slobodan i kako bi omogucili brzu pretragu ne može se dodatno za svaki domen vršiti dodatna provera da li je premium. Zato što 98% pretraga nije premium domen i onda bi za ovih 2% usporili pretragu za ostalih 98% pretrage.

Nakon što poručite mi možemo da Vam kažemo da li ste odabrali premium ili ne.  Ili jednostavno ukoliko želite pre porudžbine možete nam se javiti na LiveChat i pitati nas da li je taj domen premium ili ne.

Koja je cena obnove premium TLD?

Precizno i konkretno odgovor je da ne znamo. Svaki vlasnik TLD-a određuje cenu transfera, registracije i obnove. I može da izmeni u bilo kom trenutku. Sat vremena pre nego što izvršimo obnovu može doći do promene. To se nikada ne zna i ne može da se garantuje. Mi se trudimo da budemo totalno transparentni i da nemamo skrivenih troškova. Ali ovakve stvari jednostano ne zavise do nas već od vlasnika tih ekstenzija.

Kolika je razlika izmedju premium TLD ovde i kod drugih registara? 

Mi se trudimo da imamo najniže moguće cene za sve naše usluge pa i u za domene. Svaka cena je kreirana posle mnogo proračuna ali sama cena zavisi i od mnogih drugih stvari pa zato nekada ispada cena neke ekstenzije skuplja nego kod konkurenata.

Da li se isplati kupovina premium TLD?

Na žalost ne postoji odgovor na ovo. Na ovo samo vi možete da znate odgovor. Iz razloga zato što ako je taj domen baš ono što ste tražili i oslikava baš vašu ličnu prezentaciju ili firmu onda je možda pravo rešenje. Ali imajte na umu da obnova domena može biti ista kao i kod običnih domena te ekstenzije ali je moguće biti obnova visoka kao i kod registracije. Zato imajte na umu pre kupovine tih premium TLD-a.

Scroll to Top