Povećenja cena za .com domen

Cene hostinga ostaju iste. Ovo nije naše povećanje, mi ne zarađujemo ništa od prodaje domena što možete da se uverite upoređivanjem cena kod nas i kod drugih registra.

Update posle 14.feb. izgleda da je pritisak internet zajednice urodio plodom i da se povecanje cena nece desiti barem ne u skorijem periodu.

Koliko je povećanje?

Trenutno se ne zna tačno ali se zna da će nove cene stupiti na snagu 14.februara.2020 godine.

Zašto se povećava cena?

Cena .com domena se poveća zato što je ICANN sklopio ugovor sa privatnom firmom Versign koja kontroliše .COM domen i dala joj mogućnost da reguliše i cenu .COM domena.

Koliki je ovo udarac na .COM domene evo neke statistike.

Trenutno je 359.8 miliona od ukupnih domena od čega je 144 miliona .COM domena, što je ukupno 40% ukupno od svih domena na internetu. Ovaj potez ICANN-a je ogroman udarac na ceo Internet globalno. Ovo je i ranije se desilo zajedno sa .INFO i .ORG domenom.

Da li osim ovog biti i ubuduće povećanje ili samo sada?

Kako je ICANN potpisao ugovor omogućava Versign na sledeći način:

Versign biće dozvoljeno da povećava cene za registre .COM domena za 7% svake godine u 2020, 2021, 2022 i 2023. Nakon toga ide zaleđenje cena na dve godine a onda može da poveća cene u periodu od 2026 do 2029 nakon čega sledi ponovo zamrzavanje cena na dve godine. Što znači da ovakav ciklus poskupljenja može da ide u narednih 10 godina što znači da Versign može da poveća cenu u narednih 10 godina za 70% od sadašnje cene. Naravno ovo ne znači da će ta povećanja biti tako ali ništa ih ne sprečava da zaista toliko povećaju.

Šta može da se uradi povodom ovoga?

Možete pre 14.febrara da ugrabite i da obnovite .COM domen za još jednu godinu po ovoj ceni.

Ostalo ništa zapravo. Veliki registri kao što je godaddy, namecheap uložili svoje proteste protim ovoga ali ništa zaista ne mogu da urade i ovo zvanično stupa na snagu.

Ono što vi možete da uradite jeste da prebacite domen na neki drugi ukoliko ste tek krenuli sa radom jer tako ima najmanji uticaj na SEO a postoje i redirekcije i bezbedni načini za promenu domena bez velikog uticaja na SEO i pozicioniranje.

Ukoliko vam je potreban savet u vezi prelaska domena ili bilo čega uvek nas možete kontaktirati na LiveChat.

Scroll to Top