Promena glavnog domena cPanel

Hvala vam što koristite ovo uputstvo time značajno pomažete da podrška bolje i brže radi i pomogne klijentima kojima je potrebna pomoć za šta ne postoji uputstvo.

Napomena: Ukoliko vam ovo deluje komplikovano savet je da ne radite promenu domena. Podrška ne može da pomogne oko problema nastalih promenom domena i oko sajta i naloga.

Priprema hostinga i domena za promenu

Pre svega potrebno je da novi domen usmerite na hosting promenom nameservera. Ukoliko ste domen kupili kod nas vidite OVO uputstvo.

Ako je domen koji želite da postavite za glavni dodat u cPanel ako subdomen/addon/aliases morate prvo da ga obrišete odatle da bi mogao da se postavi kao glavni domen.

Dva scenarija ima:

  1. Imate sajt na sadašnjem glavnom domenu i želite da on ostane i na novom domenu. Za tako nešto pročitajte uputstvo za promenu domena na sajtu, a potom ispratite uputstvo za promenu domena.
  2. Imate sajt na sadašnjem glavnom domenu i želite da ga zadržite na tom istom domenu ali ipak želite da promenite glavni domen.

2.1. Udjite u cPanel i u File Manager kreirajte novi folder sa imenom sadašnjeg glavnog domena.
2.2. Kliknite na gornji desni ugao na Settings pa štiklirajte show all hidden file and folders.
2.3. Uđite u public_html i kliknite na select all(samo fajlove i foldere od sajta) pa zatim na Move i u popup prozorčić unesite folder koji ste malo pre kreirali kao što smo pomenuli u 2.1.
2.4. sada ispratite uputstvo za promenu domena a nakon toga ispratite tačku 2.5.
2.5. Dodajte stari glavni domen kao Addon domen a Root directory da bude folder koji ste kreirali iz tačke 2.1.

Promena glavnog domena

Prva stvar je potrebno da se ulogujete u klijent panel.

Pomoć oko pristupa klijent panelu možete pogledati na ovom uputstvu.

Nakon što pristupite klijent panelu kliknite OVDE.

Pojaviće vam se lista svih hosting naloga koje imate kod nas i njihovih glavnih domena. Kliknite na glavni domen koji želite da promenite. A zatim na opciju za promenu glavnog domena.

Zatim pojaviće vam se polje za promenu glavnog domena kao na slici ispod.

Screenshot 15 Promena glavnog domena cPanel

U prvo polje unesite sadašnji glavni domen bez www i bez http znači čist domen. A u drugom polju unesite novi domen koji želite da postavite za glavni, takođe bez www i bez http.

Kada kliknete na promeni biće promenjeno.

Nije promenjeno

Jedna od najčešćih razloga zašto nije promenjeno jeste da novi domen je već dodat u cpanel Kao subdomen/addon/aliases i samim tim ne može da se duplira domen u cPanelu i nije dodat. Potrebno je da obrišete iz cPanela novi domen kako bi ste ga postavili za glavni domen.

Ukoliko i dalje nije promenjeno a nije dodato u cPanel kao addon/aliases/subdomen obratite se podršci za pomoć.

Scroll to Top